Maminka.czVelikonoce 2022

RECEPT: Velikonoční nádivka jako od babičky. Provoňte si kuchyni jarními bylinkami

Simona Formánková 2.  4.  2022
RECEPT: Velikonoční nádivka jako od babičky. Provoňte si kuchyni jarními bylinkami
Pokud bychom měli vybrat jedno z tradičních jídel, která by neměla chybět na prostřené velikonoční tabuli, byla by to rozhodně nádivka. Dokonale vláčná s dokřupava upečenou kůrčičkou – přesně taková, jakou ji připravovali už naši předkové. Vyzkoušejte ji i vy!

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Velikonoční nádivka patří jednoznačně k tradičním jídlům svátků jara. Kousky pečiva v kombinaci s mladými kopřivami a zelenými bylinkami k Velikonocům neodmyslitelně patří. Oblíbená je nejen pro svou nezaměnitelnou chuť, snadnou přípravu, ale také pro variabilnost. Podávat ji můžete zastudena jako chuťovku nebo jako teplou přílohu k tradiční pečeni.

Suroviny:

  • 6 ks rohlíků
  • 130 g másla + na vymazání mísy
  • 1 ks cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 250 g uzeného masa
  • 300 g listů baby špenátu, kopřiv a petrželky
  • 400 ml mléka (část můžete nahradit studeným vývarem)
  • sůl, mletý pepř

Postup:

Pečivo nakrájejte na kostky. Část másla rozehřejte na pánvi, pečivo na něm postupně opečte dozlatova a nasypte ho do velké mísy.

Na zbylém másle na pánvi restujte nadrobno nakrájenou cibuli asi 5 minut, pak ještě minutu i na plátky nakrájený česnek. Vše přidejte k pečivu. Přisypte i na kostičky nakrájené uzené maso. Zelené lupení pokrájejte, v cedníku spařte, dobře osušte a přidejte do mísy.

Oddělte bílky od žloutků. Žloutky promíchejte s mlékem a přilijte do mísy k pečivu a masu. Podle chuti osolte a opepřete (na sůl pozor, uzené i pečivo už jsou slané). Z bílků ušlehejte pevný sníh a nakonec zlehka vmíchejte ušlehané bílky.

Zapékací mísu vytřete máslem a vlijte do ní směs na přípravu nádivky. Povrch uhlaďte a pečte asi 45 minut v troubě vyhřáté na 180 °C. Před krájením ji nechte asi 20 minut chladnout. 

Tento recept pro vás připravil časopis F.O.O.D.

Témata: Recepty, Jídelníček, Velikonoce, jídlo, Výživa a stravování, Časopis F.O.O.D., Vaření, Velikonoce 2022, Vaření pro rodinu, pomlázka, suroviny, Mísa, Máslo, Recept, Kopřiva, Pečivo, Kuchyně, Nádivka, Bylinky, Cibule
Mohlo by vás zajímat
Těhotenství s trojčaty týden po týdnu. Podívejte se na neskutečnou proměnu ženského těla
kog
Těhotenství
Zpěvačka Katy Perry: 20 kilo navíc, odhalená prsa a neoholené nohy neřeším. Pro naši Daisy obětujeme s Orlandem všechno na světě!
Mrázková Dita
Slavné maminky
Dcera Angeliny Jolie a Brada Pitta Shiloh: Na fotce ji nepoznáte! Z "kluka" je šarmantní teenagerka
Mrázková Dita
Děti slavných
Bára Poláková a Pavel Liška mají dcery v neobvyklé střídavé péči. „Pro děti je to lepší varianta,” míní psycholog
Víchová Tereza
Slavní rodiče
Miminko v manželské posteli? Nedělejte to, varuje tahle máma. Proč?
Prachařová Kateřina
Vaše příběhy
Nedávali jí šanci, nakonec má čtyřčata! Neuvěřitelné fotky před a po
Procházková Simona
Rodina
Tahle máma zapsala 41 neuvěřitelných důvodů, proč tříletá dcera dostala záchvat vzteku. Pobavíte se
Procházková Simonakog
Mateřství
Zpěvačka Rihanna porodila! S rapperem A$AP Rockym se raduje z prvního potomka
Formánková Simona
Rihanna
Intimněji už to nejde: Dítě se poprvé podívalo na svět přímo přes plodové obaly!
Zenklová Veronika
Porod