Maminka.czVelikonoce 2022

RECEPT: Velikonoční pečeně. Připravte si dokonale šťavnaté jehněčí maso

Simona Formánková 26.  3.  2022
Jehněčí maso se v české gastronomii neřadí k těm nejpřipravovanějším. Na vině je možná jeho specifická chuť a vůně. Na Velikonoce by však šťavnatá pečeně neměla chybět na žádné tabuli. Dokážeme vám, že při správném postupu přípravy se dostane mezi vaše oblíbená jídla.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Velikonoční svátky se pojí s velkým množstvím tradic. A to hlavně v souvislosti s jídlem. Jehněčí pečeně je jedním z jídel, která by během svátků jara neměla na stole chybět. Spousta lidí si bez takovéto šťavnaté pečínky nedokáže Velikonoce ani představit. Jehněčí maso je symbolem nového života, příchodu jara a jeho pojídání symbolizuje obětování Ježíše Krista. Vyzkoušejte ho i vy a poznejte, že příprava není nic náročného. 

Suroviny:

  • 1,5 až 2 kg jehněčí kýty
  • 2 hrsti máty
  • 1 hrst lístků bazalky
  • 2 lžíce jemně nastrouhaného parmazánu
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 2 stroužky najemno nasekaného česneku
  • 3/4 lžičky soli + na dochucení
  • 1/2 lžičky mletého pepře + na dochucení
  • 5 lžic olivového oleje + 2 na osmažení

Postup:

Troubu předehřejte na 200 °C. Maso omyjte, odblaňte, zbavte přebytečného tuku a důkladně osušte papírovou kuchyňskou utěrkou. Osolte ho a opepřete. Mátu, bazalku, ořechy, sýr, citronovou šťávu, česnek, 3/4 lžičky soli a 1/2 lžičky pepře rozmixujte dohladka. Snižte rychlost robotu a pomalu přilévejte 5 lžic oleje, až je směs krásně hladká a má krémovitou konzistenci.

Zbylý olej rozehřejte v největší nádobě, ideálně s odnímatelnou rukojetí (může pak do trouby), a maso opečte ze všech stran. Přemístěte do trouby a pečte asi 20 minut. Poté maso vyjměte a ostrým nožem ho nakrojte až ke kosti. Řezné plochy potřete asi polovinou mátového pesta. Vraťte do trouby a dopečte doměkka. Po upečení nechte zakryté maso ještě asi 10 minut odpočívat. Pak pokrájejte na plátky a ihned noste na stůl.

Podávejte se zbylým pestem, hráškem s mátou a gratinovanými bramborami, které si připravíte během pečení masa.

Tento recept pro vás připravil časopis F.O.O.D.

GRAFIKA: Termíny Velikonoc do r. 2030

Témata: Recepty, Velikonoce, jídlo, Časopis F.O.O.D., svátek, Tradice, Velikonoce 2022, suroviny, oběť, jaro, pomlázka, Vůně, Ježíš Kristus, Gastronomie, Recept, Termín Velikonoc, Jehněčí maso, Maso, Pojídání, Lžíce, Lžička
Mohlo by vás zajímat
Těhotenství s trojčaty týden po týdnu. Podívejte se na neskutečnou proměnu ženského těla
kog
Těhotenství
Tělo po třech porodech? Děti mezeru mezi stehny neocení. Tato máma za svůj instagramový post sklidila uznání
Formánková Simona
Po porodu
Dcera spisovatelky Haliny Pawlowské Natálie: Už od mala chtěla být módní návrhářkou, dnes má svou značku
Brožová Lenka
Časopis Maminka
Intimněji už to nejde: Tyhle fotky zachycují první vteřiny dítěte na světě. Podívejte se na dechberoucí detaily
Víchová Tereza
Porod
GALERIE: Královna Alžběta, milovaná babička a prababička. Podívejte se na dojemné fotky s vnoučaty plné emocí
Procházková Simona
Královská rodina
Záchvaty zlosti dětem prospívají! Čtyři kroky, kterými zvýšíte emoční inteligenci potomka
Procházková Simona
Péče o dítě a jeho výchova
Slavné české topmodelky ukázaly své dospívající syny: Který je kopií své mámy?
Mrázková Dita
Slavné maminky
5 důvodů, proč miminka doopravdy potřebují zavinovačku
Procházková Simona
Novorozenec
Tohle že je máma 5 dětí? Známá fitness trenérka ukázala své tělo 9 týdnů po porodu dvojčat
Formánková Simona
Po porodu