Maminka.czŠkolák

Velikonoční pečení: Nejoblíbenější recepty

Beránka už máte, ale ještě byste rádi přizdobili velikonoční stůl? Ze sedmi receptů na voňavé pečení i pochoutky "za studena" si jistě vyberete svého favorita.
, Časopis Maminka
24. 3. 2013
Velikonoční pečení: Nejoblíbenější recepty

Plněný velikonoční věnec

Příprava: 30 minut
Kynutí:60 minut
Pečení: 40 minut

Na věnec:
500 g polohrubé mouky, prosáté
1 balíček sušených kvasnic
75 g cukru moučka, prosátého
1 balíček vanilkového cukru
1 balíček jemně strouhané citronové kůry, namočené do vody
250 ml vlažného mléka špetka soli
1 vejce
100 g másla

Na náplň:
100 g bílé marcipánové hmoty, nakrájené na kousky
100 g mletých mandlí
50 g mletých lískových oříšků
2 vaječné bílky
4 polévkové lžíce Amaretta nebo jiného mandlového likéru
3 polévkové lžíce pomerančové šťávy šťáva z poloviny citronu
1 balíček jemně strouhané citronové kůry
50 g cukru

UŽ MÁTE VÝZDOBU?: Krok za krokem: Vytvořte si s dětmi krásné velikonoční dekorace

Na dokončení:
20 g másla
1 vaječný žloutek
1 polévková lžíce mléka
5 vajec uvařených naměkko, obarvených

Všechny suroviny na věnec spolu promícháme a uhněteme těsto. Dáme do mísy, zakryjeme čistou utěrkou a na teplém místě necháme asi 60 minut kynout. Suroviny na náplň spojíme v misce a pak na pracovní ploše rukama vytvoříme hladkou hmotu.

Vykynuté těsto vyndáme z mísy a ještě jednou prohněteme. Kousek těsta oddělíme, rozválíme a pomocí vykrajovátka z něho vykrájíme velikonoční zajíčky. Ostatní těsto rozválíme na obdélník o velikosti asi 30 x 70 cm, podélně rozkrojíme na tři pruhy a každý z nich potřeme rozpuštěným máslem. Na střed každého pruhu dáme váleček marcipánové náplně, okraje těsta spojíme a vzniklý váleček několikrát rolujeme po pracovní ploše, aby se spoje uzavřely. Z válečků opatrně spleteme cop a přesuneme ho na plech vyložený pečicím papírem.

Konce spojíme a spoj stejně jako celý věnec potřeme žloutkem prošlehaným s mlékem. Před pečením vtlačíme do věnce barevná, naměkko uvařená vejce.
Pečeme asi 40 minut v troubě předehřáté na 175 °C. Vykrojené zajíčky, které jsme také potřeli žloutkem s mlékem, přidáme na plech na posledních 10 minut pečení. Pokud začne věnec při pečení příliš brzy zlátnout, zakryjeme ho pečicím papírem nebo alobalem. Upečený věnec vyjmeme z trouby a necháme úplně vychladnout.

Tip: Citronovou kůru lze použít i čerstvou, je aromatičtější. Potřebovat budete kůru přibližně z poloviny citronu.

Kakaovokokosový chlebíček

Doba přípravy: asi 10 minut
Doba pečení: asi 60 minut

Na těsto:
1 balení Bábovky Dr. Oetker
350 ml vody
120 ml oleje (12 polévkových lžic)
50 g kokosu
1 zarovnaná polévková lžíce kakaa
2 polévkové lžíce mléka

Směs na bábovku v míse vařečkou ručně smícháme s vodou, olejem, kokosem a dvě třetiny těsta přelijeme do nádoby v domácí pekárně na chleba. Zbývající třetinu těsta obarvíme prosátým kakaem smíchaným s mlékem a nalijeme na světlé těsto. Pomocí vidličky spirálovitě protáhneme obě vrstvy, aby vzniklo mramorování. Zvolíme příslušný program pečení a chlebíček upečeme.

ČTĚTE TAKÉ: Vyzkoušejte nový účes - 3 variace pro nejběžnější délky vlasů

Biskupský chlebíček

Doba přípravy: asi 10 minut
Doba pečení:asi 60 minut

Na těsto:
1 balení Bábovky Dr. Oetker
350 ml vody
120 ml oleje
25 g lískových oříšků
25 g kandovaného ovoce
50 g rozinek
1 kávová lžička Rumového aroma Dr. Oetker

Směs na bábovku v míse vařečkou smícháme s vodou, olejem, sekanými oříšky, kandovaným ovocem, rozinkami a aroma. Těsto přelijeme do domácí pekárny do nádoby na chleba. Zvolíme příslušný program pečení a chlebíček upečeme.

ČTĚTE TAKÉ: Krok za krokem: Vytvořte si s dětmi krásné velikonoční dekorace

Marcipánová kuřátka

Příprava:30 minut

Na 5 kuřátek:
200 g hotové marcipánové hmoty
100 g cukru moučka žluté, červené a zelené potravinářské barvivo
1 vaječný bílek

Hotový marcipán rozkrájíme na větší kousky a rukama prohněteme s cukrem. Oddělíme 40 g hmoty, z toho 30 g obarvíme barvivem načerveno a 10 g nazeleno. Zbylý kus obarvíme nažluto. Ze žluté hmoty vytvarujeme hlavičky, tělíčka a křidýlka. Pomocí bílku je spojíme a vytvoříme kuřátka. Z červeného marcipánu jim uděláme zobáčky, ze zeleného očička. Ze zbytků vytvoříme květy a lístky a vše necháme zaschnout. Tip: Kuřátka si můžete připravit několik dní předem. Uchovejte je v ledničce v uzavřené krabičce nebo omotané potravinovou fólií. Práci si výrazně urychlíte, pokud koupíte marcipánovou „plastelínu", která obsahuje válečky již nabarveného marcipánu.

Babiččin velikonoční věnec

Příprava: 20 minut
Kynutí: 120 minut
Pečení: 35 minut

500 g polohrubé mouky, prosáté
500 ml vlažného mléka
30 g čerstvého droždí
120 g másla
30 g cukru, prosátého
1 vejce 2 žloutky
1/2 sáčku vanilinového cukru
1 polévková lžíce strouhané citronové kůry

V misce promícháme mléko s trochou cukru, rozdrobíme kvasnice a necháme vzejít kvásek. Mezitím polovinu másla, zbylý cukr a žloutky utřeme do pěny. Přidáme špetku soli, vanilkový cukr a citronovou kůru a ještě dobře prošleháme. Vlijeme kvásek, vsypeme mouku a vypracujeme tužší těsto, které necháme na teplém místě asi 2 hodiny kynout. Zbylé máslo utřeme do pěny. Vykynuté těsto ještě jednou prohněteme, rozválíme, plát potřeme utřeným máslem, složíme, znovu vyválíme, složíme a oddělíme malý kousek, který rozválíme na tloušťku 5 mm a vykrájíme z něho několik zajíčků.

Zbytek těsta rozdělíme na 3 stejné díly, ze kterých vyválíme dlouhé prameny. Z těch spleteme cop, spojíme do věnce a přemístíme na plech vyložený pečicím papírem. Necháme ještě 15 minut kynout, potřeme rozmíchaným vajíčkem a pečeme 15 minut v troubě předehřáté na 190 °C. Poté teplotu trouby snížíme na 170 °C a pečeme dalších 20 minut dozlatova. Deset minut před koncem pečení přidáme na plech zajíčky potřené rozmíchaným vejcem. Vychladlý věnec naaranžujeme na podnos, na střed nasypeme čokoládová vajíčka a ozdobíme upečenými zajíčky.

Tip:Propečení věnce vyzkoušíte pomocí špejle.

Velikonoční košík

Příprava: 50 minut
Pečení: 30-35 minut

500 g hladké mouky, prosáté 1 balení sušených kvasnic 1/4 l vlažného mléka 1 kávová lžička cukru 50 g másla 1 vejce 1/4 kávové lžičky soli strouhaná kůra z jednoho citronu Na dokončení: 1 syrové vejce 5 vajec vařených natvrdo a obarvených nažluto 2 polévkové lžíce mléka Všechny přísady prohněteme v hnětači nebo je dáme promíchat do domácí pekárny. Ze vzniklého těsta oddělíme jednu čtvrtinu a dáme stranou. Zbytek těsta ihned, bez kynutí, rozválíme do tvaru oválu, o velikosti asi 40 x 30 cm. Na plát těsta položíme šablonu ve tvaru košíku, kterou si předem připravíme. Nožem vyřízneme požadovaný tvar a přesuneme ho na plech vyložený pečicím papírem. Odřezky spojíme dohromady a znovu rozválíme na plát silný 5 mm a vykrajovátkem vykrojíme 7 kytiček o průměru 6 cm a 10 proužků širokých 5 mm a dlouhých 10 cm na proutí košíku. Vzniklé odřezky spojíme s kouskem těsta odděleným na začátku a vytvoříme mašličku a také válečky silné jako prst, které stočíme dohromady jako provaz. Kytičky, mašličku, proutí i provázky umístíme na košík podle fotografi e. Přilepujeme pomocí bílku a jím pak potřeme kytičky i mašli. Podle obrázku umístíme barevná vejce. K vaječnému bílku přidáme mléko, prošleháme a celý košík potřeme. Pečeme 30-35 minut v troubě předehřáté na 175 °C.

Tip: Košík lze péct bez vajec a hotový doplnit marcipánovými kytičkami.

Velikonoční vejce z domácího „marcipánu"

Příprava: 60 minut
Chlazení: minimálně 2 hodiny

Na vejce:
300 g sušeného polotučného mléka, prosátého
300 g cukru moučka, prosátého
3 kávové lžičky oleje
3 kávové lžičky mandlové tresti žluté potravinářské barvivo voda pokojové teploty

Na ozdobení:
200 g sušeného mléka, prosátého
200 g cukru moučka, prosátého
2 kávové lžičky oleje
2 kávové lžičky mandlové tresti
voda pokojové teploty
oranžové a zelené potravinářské barvivo
kakao rozpuštěná čokoláda

Všechny suroviny na vejce kromě vody nejprve promícháme v misce. Vyklopíme na pracovní plochu a rukama hněteme. Vodu přidáváme velmi opatrně po lžičkách a před přidáním další hmotu vždy dokonale prohněteme. Přidáme-li vody příliš, hmota zřídne. Celkem hněteme asi 20 minut, těsto musí mít konzistenci modelíny. Hotovou hmotu zabalíme do potravinové fólie a necháme v ledničce minimálně dvě hodiny odpočinout.

Ze sušeného mléka, cukru, oleje, mandlové tresti a vody uhněteme další hmotu. Kousek oddělíme a nabarvíme zeleným barvivem rozpuštěným ve lžičce vody. Zbytek rozdělíme na poloviny, jednu obarvíme kakaem nahnědo a druhou oranžovým barvivem. Všechny kousky zabalíme do fólie a uložíme do ledničky. Hmotu vyndáme z ledničky a ještě jednou rukama prohněteme. Pokud se lepí, potřeme si ruce rostlinným olejem.

Ze žluté hmoty vytvarujeme vejce a umístíme ho na připravený podnos, který můžeme vyložit zeleným ubrouskem. Z barevných hmot vytvarujeme mrkvičky, listy a zajíčky. Pomocí rozpuštěné čokolády vytvoříme zajíčkům očička a čumáčky.

Tip: Hnětení rukama lze nahradit robotem nebo domácí pekárnou v případě, že má motor dostatečný výkon, neboš hmota je poměrně tuhá a slabý motor by se mohl spálit. Pekárnu nastavte na program těsto a hmotu vyjměte před začátkem kynutí.

Tip: S přidáváním vody buďte velmi opatrní. Pokud jí dáte moc a těsto zřídne, přidejte cukr a sušené mléko, vždy v poměru půl na půl, a znovu prohněšte.

Tip: I tento domácí marcipán je možné uchovat zabalený v ledničce několik dní. Před použitím ho vždy prohněšte rukama.


Další recepty naleznete na webu Recepty.cz

Témata: Děti, Těhotenství, Kojenec, Porod, Novorozenec, Batole, Časopis Maminka, Předškolák, Školák, Výživa a stravování, Zbylý cukr, Olej, Vaječný žloutek, Kandované ovoce, Malý kousek, Pečení, Vaječný bílek, Recept, Péče, Řeč, Polévková lžíce, Sušené mléko
Mohlo by vás zajímat
Tyto zdravé vánoční recepty si děti zamilují. Vyzkoušejte perníčky nebo kokosové kuličky
Porod syna byl můj nejsilnější zážitek v životě, říká zpěvák Jan Smigmator
Proč nemůžeme rodit doma? A co vlastně chtějí domorodičky?
Jak naučit dítě správně a bezpečně bruslit. S výukou začněte po čtvrtém roce

Registrace

Pojďte s námi diskutovat, posílat otázky do poradny, nabízet a kupovat dětské zboží v bazárku.

Díky jednoduché registraci máte ke všemu okamžitý přístup.

Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv do vaší e-mailové schránky.

 

Předplatné

Aktuální číslo časopisu