Maminka.czVelikonoce

Tradiční velikonoční recepty: Víte, co jíst od Škaredé středy až do Velikonočního pondělí?

Simona Procházková 27.  3.  2023
Od Škaredé středy až do Velikonočního pondělí jsou jednotlivé dny spojeny s charakteristickými tradičními jídly. Velikonoce jsou zkrátka skutečnou oslavou přicházejícího jara a také návratu svěžích, lehkých a voňavých jídel na náš stůl. Užijte si je a vychutnejte si je s radostí!

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Čas Velikonoc je spojen s různými zvyky a tradicemi a nejinak tomu je v případě tradičních velikonočních jídel. Pokrmy, které naši předkové jedli o svatém týdnu, tedy od Škaredé středy až do Velikonočního pondělí, jsou spojeny s různými pověrami. Tak například o Škaredé středě musí být na stole škaredé jídlo. A maso až na Bílou sobotu, nezapomeňte.

VIDEO: Znáte tyto tradiční velikonoční pokrmy?

Na Škaredou středu byste neměli jíst žádná tučná a honosná jídla. V tento den mělo i jídlo vypadat nepovedeně, potrhaně, jednoduše škaredě. Často se připravovaly trhance, různé kaše nebo bramborové placky. Před podáváním se ještě záměrně potrhaly, aby ještě více naplnily tradici Škaredé středy. Připravit si tak můžete v tento den například různé luštěninové nebo zeleninové pečené placky, případně udělejte rodině k večeři bramboráky.

Zelený čtvrtek napovídá, že by hlavní roli mělo hrát zelené jídlo, na talíři by se tak měly objevit čerstvé bylinky nebo saláty. Připravte polévku nebo salát z jarní zeleniny nebo luštěnin či nádivku z kopřiv nebo mladého špenátu. Hospodyně dříve pekly o Zeleném čtvrtku jidáše, pečivo z kynutého těsta, které mělo připomínat Jidáše, který zradil Krista. Lépe řečeno provaz, na němž se Jidáš nakonec pod tíhou vlastní viny oběsil.

Velký pátek je pro křesťany dnem ukřižování Ježíše Krista. V tento smuteční den se věřící oddávali modlitbám a rozjímání a byl to také den, kdy se dodržoval přísný půst. Podávala se pouze bezmasá jídla, nejčastěji to byla polévka „co dům dal“. Kdo půst nevydržel, mohl si dát rybu. Ne všichni na ni ale měli peníze, takže se v domácnostech často pekly náhražky ve tvaru ryby z bramborového těsta. Věřící se na Velký pátek povětšinou nasytí pouze jedním hlavním jídlem. Na tento den se nejčastěji připravují lehké a levné pokrmy, vhodná může být například tradiční zelňačka.

Na Bílou sobotu končí čtyřicetidenní půst. Na stole se tak objevovala velikonoční nádivka, ve které obvykle nechyběly uzené maso, vejce a zelené bylinky, zejména nasekané mladé kopřivy. V tento den se také pekly jidáše a zadělávaly mazance, nejčastěji z kynutého těsta, ty pak hospodyně s rodinou odnášela na Boží hod velikonoční do kostela k pomazání.

Velikonoční neděle neboli Boží hod velikonoční je dnem, kdy Ježíš vstal z mrtvých. K oslavě této události se tak sváteční stůl prohýbal pod nejrůznějšími dobrotami. K obědu se podávala polévka z masa a následovala poctivá pečínka. Tradiční byla jehněčí. Doma se také společně rozkrajoval beránek.

Velikonoční pondělí patří vajíčkům, která symbolizují nový život a znovuzrození, a právě o tom Velikonoce jsou. Dodnes se v tento den připravují vejce v mnoha podobách od omelet a plněných vajec až po vajíčkové saláty a pomazánky.

Šest důvodů, proč byste měli slavit Velikonoce. Na tyhle tradice a zvyky nezapomeňte

Na Škaredou středu

Bramborové placky se špenátovým nákypem

Na 4 chuťovkové porce
Příprava: 45 minut

500 g brambor vařených ve slupce
140 až 180 g hrubé mouky
sůl na dochucení
mléko na zvláčnění
tuk (nejlépe husí sádlo) na potření

na špenátový nákyp:
60 g másla + na vymazání formiček
4 žloutky
strouhanka
špetka moučkového cukru
600 g čerstvého nebo 200 g zmraženého listového špenátu
1 až 2 vejce
špetka soli na dochucení
pražené sekané mandle na ozdobu

Z vychladlých, oloupaných a prolisovaných brambor, mouky, soli a mléka vypracujte tužší těsto. Vytvarujte šišku, odkrajujte z ní kousky, rozválejte je na placky a pečte na suché rozpálené pánvi. Potřete je sádlem a podávejte s nákypem. Na přípravu nákypu utřete polovinu másla se žloutky, strouhankou a cukrem. Čerstvý spařený špenát rozmixujte, sceďte, ale šťávu uchovejte (zmražený nechte povolit a pak postupujte stejně). Na pánvi na zbylém másle umíchejte vejce, zpracujte je s ostatními surovinami a šťávou ze špenátu. Naplňte formičky, vložte do pekáčku, přilijte vroucí vodu z konvice tak, aby sahala do poloviny výšky formiček. Vložte do trouby předehřáté na 180 °C a zvolna asi 20 minut pečte, až nákyp zpevní. Podávejte k plackám, vše pěkně posypané sekanými praženými mandlemi.

Na Zelený čtvrtek

Hrachová polévka

Na 4 porce
Příprava: 1 hodina + namáčení

300 g sušeného hrachu
1 lžíce másla
1 lžíce hladké mouky
200 ml sladké smetany, 12%
sůl, čerstvě mletý bílý pepř a česnek na dochucení
hrst zelených lístků a bylin, případně klíčků k podávání
čerstvé pečivo (například domácí houstičky) k podávání

Hrách vsypte na cedník s malými oky a dobře propláchněte pod tekoucí vodou. Vsypte do hrnce, zalijte studenou vodou a nechte několik hodin (nejlépe přes noc) bobtnat. Pokud se všechna voda nevsákla, slijte ji a do hrnce přilijte čerstvou tak, aby byl hrách potopený. Uveďte do varu a pak na mírném plamenu povařte doměkka, což podle stáří a tvrdosti hrachu trvá zhruba tři čtvrtě hodiny, ale někdy i hodinu a půl. Povařený hrách rozmixujte, a chcete-li polévku opravdu sametovou, prolisujte ji přes jemné síto, čímž odstraníte nepříjemné slupky.

V malém kastrůlku rozehřejte máslo, poprašte moukou, zapražte a s trochou studené vody rozmíchejte na hladkou kašičku. Jíšku přilijte k prolisovanému hrachu, dolijte trochou vody, aby nebyla polévka příliš kašovitá, a s jíškou ještě čtvrt hodiny povařte. Vmíchejte smetanu, polévku dobře dochuťte a podávejte ozdobenou bylinkami a doplněnou křupavým (nejlépe domácím) pečivem.

Rychlý hrnkový beránek: Paráda hotová za pár minut! Tady je video recept

Domácí houstičky

Na 12 kousků
Příprava: 1 hodina + kynutí

500 g hladké mouky
1 balíček sušeného droždí
po 1 lžičce soli a cukru
1 lžíce oleje
125 ml mléka
1 vejce prošlehané, na potření
1 lžíce máku na posypání

Mouku prosejte do mísy a promíchejte s droždím. Vsypte sůl a cukr, přilijte olej, mléko a 250 ml vlažné vody. Ručně nebo pomocí elektrického hnětače zpracovávejte na hladké těsto. Lehce poprášené moukou a přikryté ho nechte na teplém místě kynout, až zhruba zdvojnásobí svůj objem. Těsto znovu na pomoučněné pracovní ploše prohněťte, vytvarujte z něho váleček a rozkrájejte ho na dvanáct kousků. Každý pak rozdělte na tři dílky, opět rozválejte jako válečky a splétejte do tvaru copánku. Konce pevně stiskněte a houstičky nechte asi 15 minut dokynout na plechu pokrytém pečicím papírem. Pak je potřete prošlehaným vejcem, posypte mákem a pečte v troubě předehřáté na 200 °C zhruba 30 minut.

Staročeská pučálka

Na 4 porce

Příprava: 15 minut (plus 2 až 3 dny klíčení hrachu)

400 g hrachu

5 lžic sádla nebo oleje

sůl a mletý černý pepř

Hrách přeberte, propláchněte studenou vodou, přesypejte do většího hrnce nebo širší mísy, zalijte vlažnou vodou. Uložte na teplé místo a nechte alespoň 24 hodin naklíčit. Poté vodu slijte a hrách zalijte novou vodou, ale již pouze do poloviny. Nechte klíčit další jeden den, kdy už obvykle vyraší klíčky. Naklíčený hrách sceďte, nechte v sítku okapat a krátce opražte na sádle či oleji. Nakonec pučálku dochuťte solí a mletým pepřem. Podávejte jako přílohu.

Kam o Velikonocích na výlet? Na zámky, hrady, jarní trhy nebo do skanzenu. Přinášíme inspiraci

Na Velký pátek

Polévka zelňačka s bramborovými rybkami

Na 4 porce
Příprava: 40 minut

Na polévku:
1/4 hlávky zelí, najemno pokrájeného
60 g másla
2 lžíce hladké mouky
sůl a kmín na dochucení
kelímek zakysané smetany na zjemnění

Na rybky:
1 větší brambora, prolisovaná
1 až 2 lžíce mouky
sůl
1 bílek
strouhanka

Máslo rozehřejte ve velkém hrnci, poprašte moukou a zalijte asi litrem a čtvrt studené vody. Uveďte do varu, vsypte zelí, osolte, přidejte kmín a na středním plameni povařte asi 30 minut. Dochuťte, případně zjemněte smetanou. Bramborové těsto na rybky rozválejte asi na 1 cm výšky, formičkou vypichujte tvary, omočte v bílku, obalte ve strouhance a osmažte.

Tip: Místo čerstvého zelí můžete samozřejmě použít i kysané, polévka bude mít výraznější chuť. S červeným zelím pak zase získá zajímavou barvu.

Na Bílou sobotu

Pečená jehněčí kýta

Na 4 porce

Příprava: 2 hodiny

1 kg jehněčí kýty

100 g slaniny

4 až 5 stroužků česneku

1 lžička sušené majoránky

1 lžička sušeného tymiánu

sůl a mletý pepř

600 g brambor

olej

Brambory omyjte, uvařte ve slupce, nechte vychladnout a oloupejte. Jehněčí kýtu prošpikujte kousky slaniny, osolte a opepřete, potřete prolisovaným nebo utřeným česnekem a zlehka pokapejte olejem. Vložte do pekáče, podlijte studenou vodou, zakryjte poklicí nebo alobalem a pečte v troubě na 180 stupňů asi 45 minut. Pak maso odkryjte, posypejte majoránkou a tymiánem a obložte bramborami pokapanými olejem (do kterého můžete přidat najemno nasekané jarní bylinky). Dopečte z obou stran dozlatova. Během pečení pravidelně podlévejte, abyste měli dostatek šťávy.

Velikonoce se blíží. Naučte se s dětmi jednoduché velikonoční říkanky, budou je bavit

Mazanec

Na 2 bochánky

Příprava: 2 hodiny + kynutí

900 g polohrubé mouky a špetka soli
60 g droždí
asi 1/2 l mléka
220 g vlahého rozpuštěného másla
220 g cukru
4 žloutky + 1 vejce prošlehané, na potření
citronová kůra z 1 citronu
70 g sekaných mandlí
40 g rozinek a rum

Droždí nechte vzejít v troše vlahého mléka s cukrem. V míse promíchejte prosátou mouku se špetkou soli, přidejte cukr, žloutky, máslo, vykynutý kvásek, vlažné mléko a kůru a vypracujte hladké těsto. Lehce poprašte moukou a nechte kynout. Do jednou vykynutého těsta zapracujte slité rozinky, které jste předtím spařili horkou vodou a poté namočili aspoň na hodinu do rumu, a část mandlí. Na vále vytvořte z těsta dva bochánky, nůžkami v jejich středu nastřihněte kříž, dejte je na plech vyložený pečicím papírem a nechte ještě chvíli kynout. Potřete vejcem a posypte mandlemi. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C, po chvíli teplotu snižte na 140 °C a pečte ještě 45 minut, až krásně zezlátnou.

Na velikonoční neděli – Boží hod velikonoční

Jarní vývar s nudlemi a zeleninou

Na 4 porce
Příprava: 30 minut

1,2 l silného drůbežího nebo zeleninového vývaru
1 karotka
300 g povařeného drůbežího masa rozděleného na vlákna
3 hrsti nudlí, nejlépe domácích
hrst sekaných bylinek
sůl na dochucení

Vývar uveďte do varu, vsypte pokrájenou karotku a mírným varem asi 20 minut povařte. Ke konci varu vložte maso. Nudle si uvařte zvlášť ve vroucí osolené vodě, aby vám polévku nezkalily, a scezené je vložte do polévky. Vsypte jemně posekané bylinky, dochuťte a podávejte.

Velikonoční pečínka

Na 4–6 porcí
Příprava: 2 hodiny

1 králík o váze asi 1,5 kg
500 g vepřového bůčku s kůží
2 velké cibule
lžíce sádla nebo oleje
sůl a hrubě drcený kmín
česnek podle chuti, pokrájený
bobkový list, petržel, tymián a rozmarýn na dochucení

Králíka opláchněte a osušte. Z bůčku odkrojte plátek a nakrájejte ho na kostičky, cibule na osminky. Kostičky bůčku rozložte do pekáče se sádlem či olejem, na ně dejte cibuli, králíka a zbylé vepřové maso. Kůži několikrát stejnoměrně nařízněte. Vše lehce osolte, posypte kmínem a česnekem a mezi maso vložte bylinky. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi hodinu až hodinu a půl za občasného podlévání vroucí vodou a přelévání vypečenou šťávou, až bude maso králíka i bůčku křehké. Rozdělte na porce a podávejte s bramborami, kaší nebo velikonoční nádivkou.

Na Velikonoční pondělí

Velikonoční omeleta s bramborami a slaninou

Na 4 řezy

Příprava: 50 minut

100 g polohrubé mouky
1/2 lžičky soli
4 vejce
200 g brambor
50 g másla + trocha na vymazání formy
3 pórky
15 g anglické slaniny
čerstvě mletý pepř
sekaná bazalka a sůl na dochucení
jarní zelenina a cherry rajčátka na doplnění

Z mouky, soli a jednoho vajíčka vypracujte tuhé těsto. Vyložte jím máslem vymazanou koláčovou formu. Brambory uvařte ve slupce do poloměkka, nakrájený pórek poduste na másle. Na těsto ve formě rozložte nejprve polovinu slaniny, pak plátky osolených oloupaných brambor, pórek a nakonec druhou část slaniny. Zalijte třemi zbylými osolenými a opepřenými rozkvedlanými vejci, do kterých jste vmíchali trochu nasekané bazalky, a v troubě předehřáté na 180 °C upečte dozlatova. Omeletu nakrájejte na jednotlivé porce a noste na stůl.

Tip: Pro efektní vzhled můžete velikonoční omeletu připravit z dvojité dávky a upéct ji v kulaté formě v troubě.

Témata: Recepty, Velikonoce, Tradice, jídlo, Vaření, svátek, Vaření pro rodinu, jaro, pomlázka, luštění, zvyky, polévka, sekaná, hospodyně, Citronová kůra, Pondělí, Vejce, Těsto, Velikonoční pondělí), Alo, Vlažné mléko, Velikonoční pondělí, Pondělí Velikonoční, Řeč, Rybka