[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]
Čas Velikonoc je spojen s různými zvyky a tradicemi a nejinak tomu je v případě tradičních velikonočních jídel. Pokrmy, které naši předkové jedli o svatém týdnu, tedy od Škaredé středy až do Velikonočního pondělí, jsou spojeny s různými pověrami. Tak například o Škaredé středě musí být na stole škaredé jídlo. A maso až na Bílou sobotu, nezapomeňte.
Na Škaredou středu byste neměli jíst žádná tučná a honosná jídla. V tento den mělo i jídlo vypadat nepovedeně, potrhaně, jednoduše škaredě. Často se připravovaly trhance, různé kaše nebo bramborové placky. Před podáváním se ještě záměrně potrhaly, aby ještě více naplnily tradici Škaredé středy. Připravit si tak můžete v tento den například různé luštěninové nebo zeleninové pečené placky, případně udělejte rodině k večeři bramboráky.
Zelený čtvrtek napovídá, že by hlavní roli mělo hrát zelené jídlo, na talíři by se tak měly objevit čerstvé bylinky nebo saláty. Připravte polévku nebo salát z jarní zeleniny nebo luštěnin či nádivku z kopřiv nebo mladého špenátu. Hospodyně dříve pekly o Zeleném čtvrtku jidáše, pečivo z kynutého těsta, které mělo připomínat Jidáše, který zradil Krista. Lépe řečeno provaz, na němž se Jidáš nakonec pod tíhou vlastní viny oběsil.
Velký pátek je pro křesťany dnem ukřižování Ježíše Krista. V tento smuteční den se věřící oddávali modlitbám a rozjímání a byl to také den, kdy se dodržoval přísný půst. Podávala se pouze bezmasá jídla, nejčastěji to byla polévka „co dům dal“. Kdo půst nevydržel, mohl si dát rybu. Ne všichni na ni ale měli peníze, takže se v domácnostech často pekly náhražky ve tvaru ryby z bramborového těsta. Věřící se na Velký pátek povětšinou nasytí pouze jedním hlavním jídlem. Na tento den se nejčastěji připravují lehké a levné pokrmy, vhodná může být například tradiční zelňačka.
Na Bílou sobotu končí čtyřicetidenní půst. Na stole se tak objevovala velikonoční nádivka, ve které obvykle nechyběly uzené maso, vejce a zelené bylinky, zejména nasekané mladé kopřivy. V tento den se také pekly jidáše a zadělávaly mazance, nejčastěji z kynutého těsta, ty pak hospodyně s rodinou odnášela na Boží hod velikonoční do kostela k pomazání.
Velikonoční neděle neboli Boží hod velikonoční je dnem, kdy Ježíš vstal z mrtvých. K oslavě této události se tak sváteční stůl prohýbal pod nejrůznějšími dobrotami. K obědu se podávala polévka z masa a následovala poctivá pečínka. Tradiční byla jehněčí. Doma se také společně rozkrajoval beránek.
Velikonoční pondělí patří vajíčkům, která symbolizují nový život a znovuzrození, a právě o tom Velikonoce jsou. Dodnes se v tento den připravují vejce v mnoha podobách od omelet a plněných vajec až po vajíčkové saláty a pomazánky.
Na 4 chuťovkové porce Příprava: 45 minut
500 g brambor vařených ve slupce 140 až 180 g hrubé mouky sůl na dochucení mléko na zvláčnění tuk (nejlépe husí sádlo) na potření
na špenátový nákyp: 60 g másla + na vymazání formiček 4 žloutky strouhanka špetka moučkového cukru 600 g čerstvého nebo 200 g zmraženého listového špenátu 1 až 2 vejce špetka soli na dochucení pražené sekané mandle na ozdobu
Z vychladlých, oloupaných a prolisovaných brambor, mouky, soli a mléka vypracujte tužší těsto. Vytvarujte šišku, odkrajujte z ní kousky, rozválejte je na placky a pečte na suché rozpálené pánvi. Potřete je sádlem a podávejte s nákypem. Na přípravu nákypu utřete polovinu másla se žloutky, strouhankou a cukrem. Čerstvý spařený špenát rozmixujte, sceďte, ale šťávu uchovejte (zmražený nechte povolit a pak postupujte stejně). Na pánvi na zbylém másle umíchejte vejce, zpracujte je s ostatními surovinami a šťávou ze špenátu. Naplňte formičky, vložte do pekáčku, přilijte vroucí vodu z konvice tak, aby sahala do poloviny výšky formiček. Vložte do trouby předehřáté na 180 °C a zvolna asi 20 minut pečte, až nákyp zpevní. Podávejte k plackám, vše pěkně posypané sekanými praženými mandlemi.
Na 4 porce Příprava: 1 hodina + namáčení
300 g sušeného hrachu 1 lžíce másla 1 lžíce hladké mouky 200 ml sladké smetany, 12% sůl, čerstvě mletý bílý pepř a česnek na dochucení hrst zelených lístků a bylin, případně klíčků k podávání čerstvé pečivo (například domácí houstičky) k podávání
Hrách vsypte na cedník s malými oky a dobře propláchněte pod tekoucí vodou. Vsypte do hrnce, zalijte studenou vodou a nechte několik hodin (nejlépe přes noc) bobtnat. Pokud se všechna voda nevsákla, slijte ji a do hrnce přilijte čerstvou tak, aby byl hrách potopený. Uveďte do varu a pak na mírném plamenu povařte doměkka, což podle stáří a tvrdosti hrachu trvá zhruba tři čtvrtě hodiny, ale někdy i hodinu a půl. Povařený hrách rozmixujte, a chcete-li polévku opravdu sametovou, prolisujte ji přes jemné síto, čímž odstraníte nepříjemné slupky.
V malém kastrůlku rozehřejte máslo, poprašte moukou, zapražte a s trochou studené vody rozmíchejte na hladkou kašičku. Jíšku přilijte k prolisovanému hrachu, dolijte trochu vody, aby nebyla polévka příliš kašovitá, a s jíškou ještě čtvrt hodiny povařte. Vmíchejte smetanu, polévku dobře dochuťte a podávejte ozdobenou bylinkami a doplněnou křupavým (nejlépe domácím) pečivem.
Na 12 kousků Příprava: 1 hodina + kynutí
500 g hladké mouky 1 balíček sušeného droždí po 1 lžičce soli a cukru 1 lžíce oleje 125 ml mléka 1 vejce, prošlehané, na potření 1 lžíce máku na posypání
Mouku prosejte do mísy a promíchejte s droždím. Vsypte sůl a cukr, přilijte olej, mléko a 250 ml vlažné vody. Ručně nebo pomocí elektrického hnětače zpracovávejte na hladké těsto. Lehce poprášené moukou a přikryté ho nechte na teplém místě kynout, až zhruba zdvojnásobí svůj objem. Těsto znovu na pomoučněné pracovní ploše prohněťte, vytvarujte z něho váleček a rozkrájejte ho na dvanáct kousků. Každý pak rozdělte na tři dílky, opět rozválejte jako válečky a splétejte do tvaru copánku. Konce pevně stiskněte a houstičky nechte asi 15 minut dokynout na plechu pokrytém pečicím papírem. Pak je potřete prošlehaným vejcem, posypte mákem a pečte v troubě předehřáté na 200 °C zhruba 30 minut.
Na 4 porce
Příprava: 15 minut (plus 2 až 3 dny klíčení hrachu)
400 g hrachu
5 lžic sádla nebo oleje
sůl a mletý černý pepř
Hrách přeberte, propláchněte studenou vodou, přesypejte do většího hrnce nebo širší mísy, zalijte vlažnou vodou. Uložte na teplé místo a nechte alespoň 24 hodin naklíčit. Poté vodu slijte a hrách zalijte novou vodou, ale již pouze do poloviny. Nechte klíčit další jeden den, kdy už obvykle vyraší klíčky. Naklíčený hrách sceďte, nechte v sítku okapat a krátce opražte na sádle či oleji. Nakonec pučálku dochuťte solí a mletým pepřem. Podávejte jako přílohu.
Na 4 porce Příprava: 40 minut
Na polévku: 1/4 hlávky zelí, najemno pokrájeného 60 g másla 2 lžíce hladké mouky sůl a kmín na dochucení kelímek zakysané smetany na zjemnění
Na rybky: 1 větší brambora, prolisovaná 1 až 2 lžíce mouky sůl 1 bílek strouhanka
Máslo rozehřejte ve velkém hrnci, poprašte moukou a zalijte asi litrem a čtvrt studené vody. Uveďte do varu, vsypte zelí, osolte, přidejte kmín a na středním plameni povařte asi 30 minut. Dochuťte, případně zjemněte smetanou. Bramborové těsto na rybky rozválejte asi na 1 cm výšky, formičkou vypichujte tvary, omočte v bílku, obalte ve strouhance a osmažte.
Tip: Místo čerstvého zelí můžete samozřejmě použít i kysané, polévka bude mít výraznější chuť. S červeným zelím pak zase získá zajímavou barvu.
Příprava: 2 hodiny
1 kg jehněčí kýty
100 g slaniny
4 až 5 stroužků česneku
1 lžička sušené majoránky
1 lžička sušeného tymiánu
sůl a mletý pepř
600 g brambor
olej
Brambory omyjte, uvařte ve slupce, nechte vychladnout a oloupejte. Jehněčí kýtu prošpikujte kousky slaniny, osolte a opepřete, potřete prolisovaným nebo utřeným česnekem a zlehka pokapejte olejem. Vložte do pekáče, podlijte studenou vodou, zakryjte poklicí nebo alobalem a pečte v troubě na 180 stupňů asi 45 minut. Pak maso odkryjte, posypejte majoránkou a tymiánem a obložte bramborami pokapanými olejem (do kterého můžete přidat najemno nasekané jarní bylinky). Dopečte z obou stran dozlatova. Během pečení pravidelně podlévejte, abyste měli dostatek šťávy.
Na 2 bochánky
Příprava: 2 hodiny + kynutí
900 g polohrubé mouky a špetka soli 60 g droždí asi 1/2 l mléka 220 g vlahého rozpuštěného másla 220 g cukru 4 žloutky + 1 vejce prošlehané, na potření citronová kůra z 1 citronu 70 g sekaných mandlí 40 g rozinek a rum
Droždí nechte vzejít v troše vlahého mléka s cukrem. V míse promíchejte prosátou mouku se špetkou soli, přidejte cukr, žloutky, máslo, vykynutý kvásek, vlažné mléko a kůru a vypracujte hladké těsto. Lehce poprašte moukou a nechte kynout. Do jednou vykynutého těsta zapracujte slité rozinky, které jste předtím spařili horkou vodou a poté namočili aspoň na hodinu do rumu, a část mandlí. Na vále vytvořte z těsta dva bochánky, nůžkami v jejich středu nastřihněte kříž, dejte je na plech vyložený pečicím papírem a nechte ještě chvíli kynout. Potřete vejcem a posypte mandlemi. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C, po chvíli teplotu snižte na 140 °C a pečte ještě 45 minut, až krásně zezlátnou.
Na 4 porce Příprava: 30 minut
1,2 l silného drůbežího nebo zeleninového vývaru 1 karotka 300 g povařeného drůbežího masa rozděleného na vlákna 3 hrsti nudlí, nejlépe domácích hrst sekaných bylinek sůl na dochucení
Vývar uveďte do varu, vsypte pokrájenou karotku a mírným varem asi 20 minut povařte. Ke konci varu vložte maso. Nudle si uvařte zvlášť ve vroucí osolené vodě, aby vám polévku nezkalily, a scezené je vložte do polévky. Vsypte jemně posekané bylinky, dochuťte a podávejte.
Na 4–6 porcí Příprava: 2 hodiny
1 králík o váze asi 1,5 kg 500 g vepřového bůčku s kůží 2 velké cibule lžíce sádla nebo oleje sůl a hrubě drcený kmín česnek podle chuti, pokrájený bobkový list, petržel, tymián a rozmarýn na dochucení
Králíka opláchněte a osušte. Z bůčku odkrojte plátek a nakrájejte ho na kostičky, cibule na osminky. Kostičky bůčku rozložte do pekáče se sádlem či olejem, na ně dejte cibuli, králíka a zbylé vepřové maso. Kůži několikrát stejnoměrně nařízněte. Vše lehce osolte, posypte kmínem a česnekem a mezi maso vložte bylinky. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi hodinu až hodinu a půl za občasného podlévání vroucí vodou a přelévání vypečenou šťávou, až bude maso králíka i bůčku křehké. Rozdělte na porce a podávejte s bramborami, kaší nebo velikonoční nádivkou.
Na 4 řezy
Příprava: 50 minut
100 g polohrubé mouky 1/2 lžičky soli 4 vejce 200 g brambor 50 g másla + trocha na vymazání formy 3 pórky 15 g anglické slaniny čerstvě mletý pepř sekaná bazalka a sůl na dochucení jarní zelenina a cherry rajčátka na doplnění
Z mouky, soli a jednoho vajíčka vypracujte tuhé těsto. Vyložte jím máslem vymazanou koláčovou formu. Brambory uvařte ve slupce do poloměkka, nakrájený pórek poduste na másle. Na těsto ve formě rozložte nejprve polovinu slaniny, pak plátky osolených oloupaných brambor, pórek a nakonec druhou část slaniny. Zalijte třemi zbylými osolenými a opepřenými rozkvedlanými vejci, do kterých jste vmíchali trochu nasekané bazalky, a v troubě předehřáté na 180 °C upečte dozlatova. Omeletu nakrájejte na jednotlivé porce a noste na stůl.
Tip: Pro efektní vzhled můžete velikonoční omeletu připravit z dvojité dávky a upéct ji v kulaté formě v troubě.