Maminka.czVelikonoce

Jarní tvoření, které zvládnete i s nejmenšími dětmi. Vyrobte si třeba skřítka nebo vílu

redakce sim 25.  3.  2024
Velikonoce jsou již za pár dnů a právě teď je ta pravá chvíle pustit se do výroby originálních dekorací, které vašemu domovu dodají tu pravou jarní atmosféru. Způsobů, jak vyšperkovat například velikonoční vajíčka, je celá řada. A chcete vědět, jak si doma vyrobit velikonoční vílu nebo skřítka?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Velikonoce jsou spolu s Vánocemi považovány za nejkrásnější svátky v roce. K oběma se vážou pěkné tradice a zvyky, které můžete dodržovat s celou rodinou, užijete si tak společně strávený čas. Do příprav a výroby velikonočních dekorací se můžete pustit s dětmi. 

VIDEO: Jak jednoduše ozdobit velikonoční vajíčka?

Kde se vzalo velikonoční vejce?

Vejce jsou pradávným symbolem Velikonoc. Symbolizují nový život, znovuzrození, plodnost a úrodu. Náznaky zdobení vajec se objevovaly už v pravěku, později ve starověkém Egyptě nebo Persii. V té době se vejce barvila hlavně na červeno a dávala se do hrobů zemřelých. Křesťanství následně přijalo symboliku vajec. Traduje se, že Ježíš při svém putování požádal chudou hospodyni o kousek chleba. Ta jej však neměla, a tak ho pohostila vejcem pečeným v popelu. Po jeho odchodu však zjistila, že se skořápky proměnily ve zlaté.

I když barvení vajec bylo dříve doménou dospělých, vy si tuto činnost můžete užít s dětmi. A to beze strachu z nepovedených vajec nebo nějaké nehody. Existuje několik způsobů, jak vejce krásně vyzdobit, i když jste v tomto směru úplný začátečník.

Vajíčka můžete zdobit voskem, slámou, za pomoci drátkování, vařením v cibulových slupkách, a to jak celé vejce, tak vejce ve speciálním zabalení s přiloženými lístky bylin či koření, které následně vytvoří zajímavé kresby a obrysy. Vedle těchto tradičních postupů, které však umí stále menší množství populace, můžete vyzkoušet i barvení ve speciálně připravených barvách na vejce.

Šest důvodů, proč byste měli slavit Velikonoce. Na tyhle tradice a zvyky nezapomeňte

Vyzkoušejte nové metody zdobení

K dispozici už dnes jsou vedle tradičních práškových barev i tekuté nebo gelové barvy, které vynikají sytostí, a mnohdy se dokonce nemusí rozmíchávat v horké vodě. Stačí použít mikrotenové rukavice a gelové barvy nakapat do dlaní, v nich uvařené vejce promneme a o rychlé a nenáročné barvení je postaráno. Dopřát si dokonce můžete i speciální barevné efekty, jako jsou stříbrný či zlatý třpyt nebo perleť. Vyzkoušet také můžete smršťovací košilky s různými motivy.

Společné tvoření: víly, květiny a skřítci

Nejen ke zdobení vajec, ale i k výrobě interiérových dekorací je možné použít kreativní sety, které vám práci velice usnadní. A pokud vás i vaše děti mrzí, že po pár velikonočních dnech je po všem, vyvedeme vás z omylu. Takovou jarní dekoraci si můžete v bytě ponechat i po Velikonocích. Stačí si pořídit například speciální jarní kreativní set OVO Skřítci nebo velkou kreativní sadu Květinová zahrada od Djeco a pustit se do tvoření.

Z papíru totiž vystřihnete stojánek na vejce ve tvaru skřítka, tedy s originální čepičkou i zbytkem postavy. To hlavní pak pochopitelně bude tvořit vejce, které můžete obarvit a vyzdobit podle vlastního vkusu a fantazie.  

Témata: Dílnička, Rodina, Velikonoce, Jak na to, Tvoření, DIY, Výroba, Velikonoce 2022, pomlázka, Egypt, dekorace, Výtvarné aktivity, Výzdoba, Smršť, Pravá chvíle, Persie, Skřítek, Velikonoční vajíčko, Ježíš, Nejmenší dítě, Putování, Starověký egypt, Djeco, Víla, Vejce