Maminka.czVýchova

Velitel, puntičkář nebo bohém? Styl výchovy určuje i pořadí vašeho narození

Simona Procházková 12.  8.  2020
Pořadí, v jakém se narodí, zásadně ovlivňuje osobnost a charakterové vlastnosti dítěte stejně jako způsob, jakým budou ony samy později vychovávat své potomky, tvrdí vědci. Podle psychologů se tedy na tom, jaký jste rodič, „podepisuje“ fakt, zda jste se narodili jako starší či mladší sourozenec nebo vyrůstali jako jedináček. Co vše to o vás prozrazuje?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Nejstarší děti

Osobnostní rysy:

Prvorozené děti jsou obvykle přirození vůdci, kteří mají sklony k „dirigování“ ostatních, jsou zvyklé dodržovat pravidla a chtějí dosahovat vysokých cílů. Jsou sebevědomé a mají tendenci ovládat jakýkoli prostor, ve kterém se pohybují. Díky těmto vlastnostem se mohou stát velmi úspěšnými v profesním i osobním životě. S největší pravděpodobností z nich vyrostou perfekcionisté, kteří se vždy snaží potěšit ostatní. Mají také „vrozenou“ vysokou úroveň odpovědnosti, protože se docela často musí chovat jako „malí dospělí“, pomáhat v domácnosti a starat se o mladší sourozence. Bojí se chyb, nerady se mýlí, proto nebývají příliš flexibilní a kreativní, nemají rády změny, nechce se jim příliš vystupovat ze své komfortní zóny.

Nejstarší děti jako rodiče:

Pokud jste prvorozené dítě, budete s největší pravděpodobností očekávat od svých vlastních dětí jen to nejlepší. Pozor na nereálná očekávání! Vaše náročná, perfekcionistická osobnost a tendence mít vše v pořádku a urovnané „v lajně“ se samozřejmě projeví ve vašem rodičovském stylu. Když se stanete rodičem, pravděpodobně si vzpomenete na své nejmladší sourozence a jejich chování. Například, pokud se váš mladší sourozenec jen zřídka kdy cítil vyslyšen a v centru zájmu a pozornosti, můžete to vzít v úvahu při výchově svých ratolestí a častěji se jich ptát na jejich názor.

Sourozenecká rivalita může být i prospěšná. Musíte jen vědět, jak ji zvládnout

Prostřední děti

Osobnostní rysy:

Pokud jsou v rodině tři děti, to prostřední obvykle hraje roli jakéhosi „mírotvůrce, smiřitele.“ Ve chvíli, kdy se totiž narodí mladší sourozenec, musí se naučit chytře vyjednávat, dělat kompromisy, smířit se s dělením pozornosti ze strany rodičů. Díky taktickým vyjednávacím a komunikačním schopnostem, které si kvůli svému postavení doma brzy osvojí, si tyto děti lépe nacházejí přátele a snadno zapadnou do kolektivu vrstevníků, jsou oblíbené, nekonfliktní. Bývají přizpůsobivé a ochotné zapadnout, jít s proudem, nevyčnívat. Mohou trpět nedostatkem zájmu rodičů, a tak mívají později tendence vytvářet a udržovat silnější citová pouta se svými kamarády než s rodinou.

Prostřední děti jako rodiče:

Pokud jste prostřední dítě, pravděpodobně si budete chtít kompenzovat nedostatek (ať už domnělý nebo reálný) pozornosti rodičů, který si pamatujete z dětství, svou vlastní rodinou. Je tedy velký předpoklad, že budete vnímavý a empatický rodič, kterého zajímají potřeby a přání jeho ratolestí. Při výchově neděláte zbrklé úsudky, nejednáte emotivně. Pravděpodobně své děti vyslechnete, nebojíte se s nimi diskutovat, vyslechnete jejich argumenty. Ve finále se rozhodujete podle toho, co považujete za spravedlivé a nejlepší pro celou rodinu. Protože dobře víte, jaké to je, být v pozadí, budete se snažit, aby se žádné z vašich dětí necítilo podobně.

Mám jen jedno dítě. No a co? Má to i svoje výhody! Tady jsou

Nejmladší děti

Osobnostní rysy:

Nejmladší děti mají zpravidla v rámci rodiny největší svobodu. Rodiče jsou k nim mnohem benevolentnější, více jim toho „projde.“ Důsledek? Jsou většinou nezávislejší, samostatnější a také sebevědomější. Oplývají obvykle temperamentem, jsou průbojné, umí bez obalu říct svůj názor, nebojí se ozvat. Rovněž jsou ale milující, bezprostřední, milují dobrodružství, vyhledávají nové zážitky, rády zkouší nové věci. Zároveň jsou ale méně zodpovědné a ochotné riskovat více než jejich starší sourozenci. Od přírody mají do vínku dané osobní kouzlo a často tak bývají středem pozornosti. Někdy se chovají až příliš bezstarostně a mají sklony k tomu, aby manipulovaly ostatními.

Nejmladší děti jako rodiče:

Pokud jste nejmladší dítě v rodině, pravděpodobně budete povzbuzovat své ratolesti, aby se nebály, nestály stranou a vyhledávaly dobrodružství. Při výchově se neřídíte běžnými postupy nebo doporučeními, spoléháte především na vlastní intuici. Je pravděpodobné, že budete mít potíže se stanovováním a dodržováním pravidel a „mantinelů“, protože při vaší výchově nejspíše žádné neexistovaly. Měli byste si ale pamatovat, že určité pevně dané meze jsou při výchově dětí nezbytné. Pracujte tedy na důslednosti a organizačních dovednostech.

Chcete zvýšit sebevědomí dítěte? Nešetřete komplimenty ani kritikou!

Jedináčci

Osobnostní rysy:

Děti, které vyrůstají bez sourozenců, bývají nezřídka podobné prvorozeným. Jsou sebevědomé (někdy až sebestředné), úspěšné, náchylné k perfekcionismu a velitelskému chování. Mohou z nich vyrůst egoisté, kteří nesnesou neúspěch, protože nikdy nemusely soutěžit s jiným dítětem o pozornost nebo s ním sdílet hračky. Bývají také velmi ambiciózní, podnikavé a energické. Děti, které vyrůstají jen s dospělými, jsou často verbálně zdatnější, vyspělejší, mají dobré komunikační schopnosti.

Jedináčci jako rodiče:

Pokud jste vyrůstali jako jedináčci, objeví se s velkou pravděpodobností při budování vlastní rodiny a výchově ratolestí nějaké obtíže. Protože jste nikdy nebyli „zastupujícím rodičem“ mladšího sourozence a nenaučili jste se zákonitosti a pravidla, jak na to, můžete mít s chápáním dětského světa trochu problémy. Pokud si ale za partnera vyberete „nejmladšího sourozence“ s talentem pro intuitivní jednání a bezstarostným duchem, v kombinaci s vaším perfekcionismem a potřebou „strukturovat“ bude rovnováha zajištěna. Když jste vyrůstali, byli jste nejspíš zvyklí mít čas jen sami pro sebe. Dopřejte si proto i nyní jako rodič svůj vlastní prostor, alespoň občas. Pokud to zbytek rodiny dokáže respektovat, bude vše fungovat.

Témata: Děti, Rodina, Péče o dítě a jeho výchova, Výchova, Rodina a vztahy, Rodiče, Sourozenci, pořad, Styl, Výslech, Pór, Kouzlo, Osobnostní rys, Kompromis, Vaš, Budova, Psycholog, Jedináček