Maminka.czGalerie

Velká svačinková inspirace. Tyhle dobroty ve školním koši zaručeně neskončí!

Simona Formánková 13.  9.  2021
"To nechci, to nejím!" Možná vám tato věta připomíná dítko, které právě zhodnotilo vaše několikahodinové snažení v kuchyni. A každodenní snaha o dobrou svačinu do školy často končí zase rohlíkem se šunkou, protože aspoň tohle dítě asi sní. Máme pro vás skvělé tipy, které budou chtít i spolužáci ochutnat!

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Tytam jsou doby chlebů promazaných paštikou a úhledně zabalených do ubrousku. Jíst zdravě a chutně chce čím dál víc z nás. Jenže ruku na srdce – v kolotoči každodenních povinností se mnohdy odbýváme a z nedostatku inspirace často svačíme to, co nám z lednice padne přímo pod ruku.  

S nástupem dětí do školy je potřeba svačinky řešit každodenně a s předstihem. Jenže, kde brát neustále inspiraci na jídlo, které bude dětem chutnat, bude zdravé a navíc rychle hotové?

Inspirujte se recepty a bohatou galerií třeba z Velké svačinkové bichle. Kniha plná nápadů na vyvážené a zdravé svačinky obsahuje 190 skvělých receptů, které vznikaly ve spolupráci s nutriční terapeutkou. Navíc je každý z nich doplněný o fotku jídla s inspirací na servírování. My pro vás máme 4 z nich, na kterých si pochutná celá rodina. 

Pomazánka z červené řepy a černé čočky

Neobvyklá kombinace červené řepy společně s černou čočkou by se mohla zdát jako poměrně riskantní pomazánkovou záležitostí do školy. Bude chutnat? Věřte, že ano. Je totiž naprosto báječná!

Klepněte pro větší obrázek

Ingredience (na 4 porce)

  • 50 g vařené černé čočky
  • 1 středně velká červená řepa (předvařená, 90 g)
  • 50 g polotučného tvarohu
  • 1 stroužek česneku (3 g)
  • 1 lžíce panenského olivového oleje (20 ml)
  • sůl (dle chuti)
  • 4 celozrnné bagetky (4 x 80 g)

Každou porci doplníme

  • 1/2 žluté papriky
  • 1/2 zelené papriky
  • hrstí hroznového vína

Příprava

U této pomazánky je nejvíce práce s přípravou černé čočky. Tu si uvaříme v mírně osolené vodě – cca 30 minut. 

Pokud budeme mít řepu nevařenou, je potřeba ji uvařit do měkka, což také zabere čas – cca 1 a půl hodiny. Přiznávám se bez mučení, že používám již předvařenou.

Šoupneme čočku, řepu, tvaroh, trošku oleje, česnek a špetku soli do mixéru a vymixujeme pěkně do růžové hladké hmoty. Vznikne báječná pomazánka, která skvěle chutná s celozrnnou bagetkou. 

Témata: Recepty, Galerie, Výživa a stravování, Jídelníček, jídlo, Vaření, Dětský jídelníček, Děti a jídlo, Vaření pro rodinu, inspirace, Cherry, Zář, Čočka, Kos, Dýně, Dýňový, Hokkaidó, Špetka, Pudink, Sůl, Cher, Olivový olej, Dobrota, Porce, Svačina