Maminka.czSlavní rodiče

Velké rodiny

redakce 12.  1.  2009
Velké rodiny
Váháte, jestli mít dalšího potomka? Proč? Vždyť děti jsou radost! Naše i zahraniční celebrity o tom vědí své.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Mít velkou rodinu bylo ještě v nedávných dobách poměrně běžné, později se stalo módou mít dvě děti, nejlépe chlapečka a holčičku, a tím byli rodiče uspokojeni. Někdo dokonce preferuje dítě jen jedno – někdy kvůli kariéře, jindy kvůli zdraví a nezřídka i proto, aby se nemuselo dělit dědictví.

Takže rodin, ve kterých by bylo více dětí, je jako šafránu. Lidé pracující v showbyznysu jsou navíc dětmi poněkud limitováni – i když se žena rozhodne, že kariéru nepřeruší, těhotenství, porod a následná péče o novorozeně jí tak jako tak vezmou dost času, který by mohla věnovat budování kariéry. Ale přesto se najdou tací, kteří se velké rodiny nebojí.

ZATÍM TŘI ČTYŘI, ALE KDOVÍ...

Děti jako na běžícím pásu rodí bývalá partnerka JANA SAUDKA, kterého posléze vyměnila za jeho syna SAMUELA, fotografk a SÁRA SAUDKOVÁ. Do povědomí televizních diváků vstoupila čtyřicetiletá Sára, která je inženýrkou ekonomie, jako první moderátorka erotického Peříčka. Jméno si změnila ze Směšná na Saudková, po svém bývalém milenci Janovi, takže se nemusí za otce svých dětí provdat, ani chodit opakovaně na matriku ohlásit, jak se bude novorozené dítě jmenovat.

Vždyť už by tam šla čtyřikrát! Má šestiletou SÁRU a dále jako stupínky: SAMUELA, JANA a posledním je OSKAR. „Velká smečka,“ jak říká Sára své rodině, „mě vždycky lákala a usilovně na ní pracuji. Přesto jsme se Samuelem nikdy děti neplánovali. Necháváme tomu prostě volný průběh.

Možná tak budou ještě další miminka, jsem taková fena,“ prohlašuje s hrdostí a dodává, že ji mateřství naučilo nezabývat se zbytečnostmi, zrychlilo ji a naučilo ji stihnout neuvěřitelné množství věcí. Pečuje o čtyři děti, ale stále pracuje a považuje se za nezávislou ženskou.

Skutečně zasloužilou matkou je herečka VERONIKA STROPNICKÁ, dříve ŽILKOVÁ, která je naprosto neuvěřitelná. Vychovává čtyři vlastní děti a dvě má adoptované, porodila ale dětí pět, protože poslední syn, MELICHAR, zemřel na vrozenou vadu. Stále jí to není dost – prohlašuje, že by chtěla ještě jedno dítě, a to je jí čtyřicet šest let! „Nevzdávám to, do padesáti to ještě zkusím,“ prohlašuje. Jestli ji Sára Saudková chce dohnat, bude se muset ještě dost snažit. I když to Veronika se svým manželem mají trochu snazší, protože děti mají mezi sebou velký věkový rozdíl, takže pomalu odcházejí z domu – nejstarší AGÁTĚ je třiadvacet a nejmladší KORDULE tři roky.

Čtyři děti na krku má také mladá tanečnice ADÉLA ŠEĎOVÁ. Kdo by do ní v době, kdy se ukazovala na večírcích s DANEM HŮLKOU, řekl, že jednou bude zasloužilou matkou! Svému partnerovi porodila v rychlém sledu tři děti, dva kluky, ŠIMONA a KRISTIÁNA, kteří jsou zatím ještě předškoláci, a holčičku ANIČKU, které je teprve rok a půl, a ještě se občas postará o manželovu dceru z prvního manželství KATEŘINU. „Nikdy mi nepřišlo na mysl, že budu mít tak velkou rodinu! Přestože moje maminka měla tři děti, že já bych měla jednou takovou zodpovědnost jako ona, to mne ani ve snu nenapadlo,“ říká se smíchem.

ODVÁŽNÉ MATKY

Patří mezi ně i herečka LINDA RYBOVÁ, která žije s otcem svých dětí, DAVIDEM PRACHAŘEM, v ústraní na malé vesnici nedaleko Prahy.

Nejprve povila dvě dcerky, ROZÁRKU, které jsou nyní čtyři roky, a o rok mladší JOSEFÍNU. Ještě pořád jí to bylo málo, a tak přibyl před necelým rokem benjamínek FRANTIŠEK. Zřejmě má touhu po velké rodině v genech, protože její sestra má už čtyři děti a Linda tvrdí, že děti jsou její největší láska. A zvládá tři malé děti i přesto, že obě babičky, její matka i tchyně, jsou stále zaměstnané, což ovšem není v dnešní době zas tak velký problém. „Mám chůvu, takže nemusím babičky obtěžovat s tím, že potřebuji hlídání. A konečně je výhoda, že David také pomáhá,“ chválí herečka svého partnera.

Herečka LENKA VLASÁKOVÁ také vychovává tři děti. Prvorozenou SOFII měla už ve třiadvaceti letech, ale jak říká, nijak těžké rozhodování, zda mít dítě či ne, to nebylo.

Tatínkem její dcery byl bohémský výtvarník EGON TOBIÁŠ, ale vztah s ním neskončil nijak šťastně. Zato druhý Lenčin partner, JAN DOLANSKÝ, je prý úplný zázrak. „Myslím, že jsem měla velké štěstí, že jsem ho potkala,“ říká. Mají spolu dvě děti, šestiletou AMÁLKU a tříletého MAXE. Mít v dnešní době tři děti podle ní není žádná zvláštnost, Sofi e prý chodí do Waldorfské školy a tam potkává rodiny i s více dětmi.

„Tři děti zvládám úplně normálně stejně jako jedno nebo dvě. Na počtu tolik nezáleží. Jen člověk musí mít všechno jasně naplánované a vymyšlené. Musím včas obvolat babičky a zorganizovat hlídání, jsem neustálým plánovačem, takovým manažerem rodiny, abych zajistila nejen běžný provoz, ale i třeba všechny kroužky, na které děti chodí,“ říká.

Za zmínku stojí i velmi činorodá režisérka MIRJAM LANDOVÁ, která má se svým manželem DANEM tři dcery, přestože zřejmě trochu neplánovaně, protože po té první se jí povedlo povít dvě najednou. Takže Dan má doma čtyři ženské – kromě své ženy ještě devítiletou ANASTÁZII a čtyřletá dvojčata ROXANU a ROZÁLII. Mirjam nikdy nepřestala pracovat, když byla dvojčata ještě batolata, připravovala a točila například film Kvaska.

„Svoje děti miluju nade vše, ale protože vím, že za pár let stejně odejdou, tak kolem nich neskáču, jak pískají. Bez práce bych nemohla být, ale vím, že bez dětí bych také být nemohla. Vždycky jsem věděla, že chci pracovat – a moje děti mohou být rády, že to tak je, protože by se jinak se mnou zbláznily,“ říká s nadhledem.

VŠECHNY JSOU NAŠE!

„Polévku vařím v osmilitrovém hrnci!“ chlubí se naše přední astroložka a psycholožka LENKA KOBÁSKOVÁ MOCHNÁČOVÁ. „Všechno stíhám, a pokud potřebuji, pomůžou mi starší holky.“ Se svým manželem vychovává čtyři děvčata a jednoho chlapečka, pětiletého MARTÍNKA. „Tři nejstarší dcery jsem porodila sama jako hodně mladá a v rychlém sledu za sebou. Dnes už jsou všechny skoro dospělé.

Nejstarší je dvacetiletá MONIKA, následuje osmnáctiletá MICHAELA MADLENKA a pak sedmnáctiletá MARKÉTA.“ Všechna děvčata jsou hudebně či herecky nadaná, zpívala a zpívají v různých sborech, vystupovala v Národním divadle... Čtvrtou dcerou je vyvdaná VIKTORKA, s ní přibyl do rodiny i nejmladší MARTIN. „Zastávám názor, že děti by měly být maximálně vytížené, pak je nenapadnou žádné skopičiny, o drogách nemluvě,“ říká Lenka.

K velké rodině se během krátké doby dopracovali i herečka LUCIE BENEŠOVÁ s manželem TOMÁŠEM MATONOHOU. Ze vztahu s FILIPEM BLAŽKEM přivedla Lucie LUCIÁNA, ke kterému vzápětí přibyl syn ŠTĚPÁN, dnes skoro tříletý. A pak ještě holčička SÁRA... a její starší sestra VERONIKA, což ví málokdo. Všechno to začalo tím, že Lucie chtěla udělat něco záslužného, a tak se s manželem stali patrony dětského domova v Plzni. „Loni před Vánocemi jsem s Tomášem mluvila o tom, že bychom mohli udělat víc. Napadlo mě vytvořit jednomu z dětí domov. Odpověděl mi: Proč ne, jestli to tak cítíš.“ Začali o tom uvažovat vážněji a brzy se Sára stala třetím členem domácnosti.

Ovšem příběh ještě neskončil – Sára má starší sestru, které bylo samozřejmě líto, že ona nemá „tátu a mámu“, a tak se Lucie s Tomášem rozhodli poskytnout i jí rodinné zázemí. Rozdíl je jenom v tom, že Sáru mají v pěstounské péči, ale Veroniku ne, protože ta se rozhodla chodit do školy v Plzni, kde má kamarády. Takže je v dětském domově od pondělí do pátku jako „na internátě“ a pak jede domů, do Prahy.

HODNĚ DĚTÍ SE NOSÍ

Ani zahraniční celebrity nezahálejí a nějaké ty děti zplodily. Pamatoval na to například Australan MEL GIBSON GIBSON, který má se svou manželkou Robyn dětí dokonce sedm! Dvojic, které mají děti tři, je poměrně hodně, ale málokdo by řekl třeba do modelky HEIDI KLUM, že bude mít tři děti a je to překvapivé i u DAVIDA a VIKTORIE BECKHAMOVÝCH, kteří mají BECKHAMOVÝCH tři malé kluky – BROOKLYNA, ROMEA a CRUZE. U Heidi to bylo trochu komplikovanější – první dceru LENI má s italským milionářem FLAVIEM BRIATOREM, který otcovství popřel, dokázaly ho až testy DNA. Pak potkala Heidi zpěváka a skladatele SEALA, kterého si v roce 2005 vzala a s ním má dva syny HENRYHO GÜNTHERA ADEMOLA DASHTU a JOHANA RILEYHO FYODORA TAIWO TAIWO. Ale bláznivá jména, to už je zase jiná kapitola.

Témata: Slavní rodiče, Časopis Maminka, Heidi Klum, Seal, David Prachař, Astroložka, Egon Tobiáš, Jan Dolanský, Bývalá partnerka, Brooklyna, Lenka Vlasáková, Neuvěřitelné množství, Těžké rozhodování, Roxa, Brooklyn, Televizní divák, Egon, Fena, Melichar, Lenčin, Smečka, Největší láska