Maminka.czŠkolák

Velký přehled dětských nemocí spojených s vyrážkou

Tereza Víchová 2.  1.  2017
Ať už je projevem virových onemocnění, nebo atopického ekzému, nějaké to „osypání“ vaše zlatíčko párkrát zažije. I když jsou občas projevy kůže důvodem zděšení rodičů a strachu z jizev, obvykle neznamenají nic závažného – pozor ale na ty infekční!

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

PLANÉ NEŠTOVICE

Co to je: Velmi časté infekční onemocnění, které každý z nás prodělá, obvykle než dosáhne dospělosti. Neštovice zažijete s dítětem jen jednou, jejich původcem je silně nakažlivý virus a infekce se šíří vzduchem. Bránit se nelze, jsou totiž nakažlivé ještě před výsevem pupínků.

Takže vás asi nejpozději ve školce čeká „epidemie“, kdy najednou chybí třeba celá třída dětí, mezi nimi i to vaše.

Ach, ty pupínky!
Dítě je na světě

Ach, ty pupínky!

Projevy: 2–3 týdny od nákazy se dítěti po celém těle (od hlavy dolů) vysévají drobné červené puchýřky naplněné tekutinou a svědí. Typická místa pro první neštovice jsou ve vlasech, na krku, za ušima. Výsev probíhá ve vlnách asi týden, onemocnění obvykle provází jen zvýšená teplota.

Jak to řešit: Pro zmírnění svědění a urychlení zasychání puchýřků stačí nanést na ně tekutý pudr nebo chladicí gel (poradí vám v lékárně), na teplotu je možné podat lék. Dítě pár dní nekoupejte, aby se puchýřky rychle vysušily.

Slušností je pak oznámit všude v kolektivu, kde se dítě před výsevem pohybovalo, že onemocnělo neštovicemi a ostatním tak hrozí nákaza během dvou až tří týdnů.
Kdy k lékaři: Neštovice obvykle stačí nahlásit pediatrovi, navštivte jej, pokud si nejste jistí, že se jedná o toto onemocnění. Vzácně se objevují vysoké horečky, které také žádají konzultaci.

Témata: Zdraví, Děti, Časopis Maminka, Předškolák, Školák, Batole, Kojenec, Nemoci, Nemoc, Celá třída, Třída, Virové onemocnění, Dětský, Streptokok, Přehled, Velký přehled, Nemo, Vysoká horečka, Tekutý pudr, Výraz, Streptokok B, Fenistil, Velký, Pudr, Kožní lékař, Zdraví na Heureka.cz