Maminka.czZdraví

Velmi intimní křečové žíly: Varixy v pochvě

Martina Machová 21.  10.  2016
Tzv. křečové žíly lze mít nejen na dolních končetinách, ale bohužel i na mnohem intimnějších partiích.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Sklony ke křečovým žílám jsou dědičné

„Sklony ke křečovým žílám jsou v naší rodině dědičné, ale nikdy by mě nenapadlo, kde všude lze varixy mít,“ vypráví Zdenka, maminka dvou kluků.

„Do druhého těhotenství jsem žádné viditelné křečové žíly neměla. Někdy okolo 10. týdne druhého těhotenství jsem si všimla podivně zvýrazněné žíly na pravém stydkém pysku. Nemusím asi popisovat, jak moc jsem se lekla. Gynekolog mě uklidnil, že nejde o nic závažného a dokonce ani neobvyklého, navíc po porodu obtíže velmi pravděpodobně zmizí. Jenže vše se postupujícím těhotenstvím stále zhoršovalo, naběhlých purpurových žil přibývalo, a to nejen v okolí poševního vchodu, ale i přímo v pochvě a na stehnech.

Těhotenské potíže aneb Co vás čeká nebo mine  

Můj gynekolog začal pochybovat o bezpečnosti přirozeného porodu a doporučil mi návštěvu cévního chirurga. Ten kupodivu neměl za stávajícího stavu proti přirozenému porodu žádné námitky. Jenže v porodnici viděli vše jinak. Lékař z porodnice, kde jsem byla registrovaná, tvrdil, že bude nutný císařský řez.

Nakonec jsem se rozhodla rodit v jiné porodnici, stálo mě to sice trochu nervů a zařizování, ale nelituji. Porod proběhl rychle, přirozeně, bez komplikací. Synovi je nyní rok a zvětšené žíly v intimních partiích už nejsou téměř patrné, na stehnech mi ale bohužel zůstaly,“ vzpomíná na své trápení s tzv. vulvovaginálními varixy maminka Zdenka.

Témata: Zdraví, Těhotenství, Porod, Tipy a rady v těhotenství, Křeč, Hlavní viník, Kresba, Přirozený porod, Dlouhé stání, Poševní vchod, Chirurgické odstranění, Těhotenský problém, Nejčastější příznak, Probíhající těhotenství, Postupující těhotenství, Pysk, Literatura, Alternativní medicína, Cévní chirurg, Odborná literatura, Zdraví na Heureka.cz