Maminka.czSlavné maminky

Veronika Kašáková se bojí o syna. Několik týdnů po porodu mu diagnostikovali vzácnou metabolickou vadu

redakce 8.  3.  2021
Před dvěma týdny se Veronika Kašáková pochlubila na svém Instagramovém profilu fotkou z porodnice. Novopečená maminka zářila štěstím a rozdávala úsměvy. Nyní je vše jinak. Radost vystřídal velký strach o syna Matyáše.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

"Je to několik týdnů, kdy se nám zhroutil celý náš svět. Obrovské štěstí z narození našeho zdravého chlapečka vystřídal největší strach, hnusný, odporný strach. Strach o naše dítě. Ten telefonát z Vinohradské nemocnice mi bude v uších znít navždy," napsala dnes na svém profilu Veronika. 

Podle všeho její syn trpí vzácnou metabolickou poruchou zvanou fenylketonurie.  "V  játrech mu nefunguje enzym, který štěpí jednu z aminokyselin, tzv. fenylalanin. Aminokyseliny jsou obsažené v bílkovinách, které přijímáme v jídle. Proto pacienti s PKU nemohou jíst téměř žádné bílkoviny, a tím pádem téměř žádné normální jídlo – fenylalanin by se jim totiž ukládal v těle a došlo by k nevratnému poškození mozku a tedy k těžké mentální retardaci," vysvětluje diagnózu Veronika, která skončila v péči psychologů. 

"Bojím se, rouhám se, propadám panice a taky brečím hodiny v kuse, přesto ale cítím tu největší sílu světa, kterou v sobě mám. Vím, že spolu dokážeme hnout vesmírnými silami. Pořád máš můj milovaný synu vyhráno, máš milované rodiče, kteří pro tebe udělají všechno na světě," vzkazuje také skrze svůj Instagram synovi. 

Bonus video: Podívejte se, jak to Veronice slušelo ještě jako těhotné

Baby boom 2021! Emma Smetana, Nikol Štíbrová a další. Kdo se letos dočká miminka?
Témata: Porod, Časopis Maminka, Po porodu, Slavné maminky, Instagram, Syn, Strach, fenylketonurie, Veronika Kašáková, Veronika, Boom, Matyáš, Novopečená maminka, Vada, Vinohradská nemocnice, Profil, PKU, Vero