Maminka.czTěhotenství

Větší bříško, větší problémy? Podívejte se, co na vás prozradí těhotenský pupík!

Michaela Láchová 14.  11.  2021
Každé je jiné, a přesto mají mnohé společné. Všechna těhotenská bříška jsou krásná a všechna skrývají minimálně jeden poklad, který pro vás bude už na celý život tím nejvzácnějším. Co všechno tvar bříška prozradí?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Na první dobrou vás možná napadne pohlaví miminka. To se tak přece říká, špičaté bývá předzvěstí kluka a kulaté zase holčičky, která prý mamince, na rozdíl od chlapečka, „bere krásu“ (což každá žena určitě strašně ráda slyší). Zatímco v tomhle případě to bude vždycky padesát na padesát a pravdu se stejně dozvíte zřejmě až na některém z pozdějších ultrazvuků (anebo po porodu), můžete se zaměřit na tvar bříška i v jiných souvislostech. 

Třeba v rámci prevence bolestí, které vás mohou ve sladkém očekávání zaskočit. A právě na těhotenské bříško očima fyzioterapeuta se společně podíváme blíž.

VIDEO: Bolesti břicha v těhotenství –​ co je normální a kdy zpozornět?

NEŽ SE BŘICHO UKÁŽE… 

Ještě než břicho vůbec povyleze na světlo světa, v těle nastávající mámy se odehrává velká spousta novinek, které také více či méně ovlivňují to, jak se cítí. „Velké změny probíhají už od počátku těhotenství v lymfatickém systému. Když pak postupně bříško roste, ‚sedí‘ na lymfatických uzlinách a krevním řečišti, které jde do nohou. Takže mohou vznikat křečové žíly a otékat nohy. Stoupá hladina hormonů, estrogen v těle navíc způsobuje, že veškeré vazivo je volnější, elastičtější a měkčí, povolují klouby v oblasti pánve a žeber a podporují elasticitu pánevního dna pro snadnější průchod miminka," vyjmenovává fyzioterapeutka Mgr. Iva Bílková (FYZIOklinika.cz)

Najděte svobodu napříč mateřskými tématy! Listopadová Maminka je právě v prodeji

V souvislosti s tím povoluje i symfýza, tedy spojení dvou kostí vepředu u stydké spony, přičemž maminky pak mohou mít bolesti vepředu v pánvi, v kyčelních kloubech, tříslech, ale i v hýždích, protože dochází k útlaku nervů. 

Mgr. iva Bílková

fyzioterapeutka, FYZIOklinika.cz 

Dá se podle tvaru břicha zjistit, jestli a kde budou nastávající maminku bolet záda? 

V jistém smyslu ano, ale záleží na mnoha okolnostech. Když je břicho „vytrčené“ více dopředu, dá se předpokládat, že se bude maminka víc prohýbat v bedrech a ta ji také budou víc bolet. Když je naopak bříško spíš do šířky, bývají častější bolesti v kyčelních kloubech a v křížové kosti. Jde ale spíš o jakousi hypotézu, která není podložená konkrétním výzkumem. 

Jaká je prevence bolestí zad v těhotenství? 

Pokud byly maminky zvyklé před těhotenstvím chodit běhat, jezdit na kole nebo plavat, doporučuju dělat to dál, dokud jim to dělá dobře. A „dělá dobře“ znamená, že bříško netuhne. V opačném případě je to signál, že musí někde ubrat. Co se týče konkrétně běhání, osvědčuje se zatejpovat si bříško nebo používat těhotenské podpůrné pásy, které jej nadzvednou a zpevní, aby případné otřesy na miminko nepůsobily špatně. 

Jaký konkrétní pohyb je v těhotenství z vašeho pohledu ideální? 

Pokud se maminka cítí fajn, je jednoduše dobré se hýbat. Skvělé je plavání, ideální jsou dlouhé procházky, obzvlášť chůze do kopce. Když jste těhotná, změní se kapacita plic i srdce a zvýší se množství krve, která koluje v těle. Skvělá je třeba turistika a chůze po horách, ve vyšší nadmořské výšce, čímž ještě víc podporujete tvorbu krve, vytváří se erytropoetin a z něj pak červená krvinka, která vede kyslík pro miminko. 

A jak je to naopak u maminek, které nejsou zvyklé pravidelně sportovat? 

Maminkám, které nebyly ani před těhotenstvím zvyklé sportovat, určitě doporučuji cvičení podle Ludmily Mojžíšové, které je skvělé na posílení hýžďových svalů, pánevního dna, břicha a zároveň zachovává hybnost a pohyblivost páteře. Určitě jim ale udělá dobře i jemná jóga nebo pilates. Jednoduše se při cvičení musí cítit dobře. Je dobré také navštívit preventivně fyzioterapeuta, který vám s ohledem na konkrétní stav ukáže, co cvičit, abyste měla silnější svalovinu a rostoucí bříško nezpůsobovalo zbytečně nepříjemnosti.

Jak dokáže tejpování ulevit od bolestí? Jaké fyziologické bolesti nejčastější trápí nastávající maminky? A jaké produkty dokážou těhotným ženám s neduhy v těhotenství pomoci? Přečtěte si celý článek v listopadovém vydání časopisu Maminka. Časopis je dostání ve všech trafikách, ikiosek.czrohlik.cz a kosik.cz.
 

Témata: Těhotenství, Časopis Maminka, Miminko, Tipy a rady v těhotenství, Bolest, Pánevní dno, tejpování, Pupík, Iva Bílková, Břicho, Hybnost, Tvar, Bříško, Spousta novinek, Maminka, Kloub, Mojžíšová