Maminka.czMaminka v porodnici

Většina maminek od nás odchází a plně kojí, říká laktační poradkyně z porodnice v Neratovicích. A co když se kojení nedaří?

Vanda Stöckbauerová 5.  4.  2022
Pro každou nastávající maminku je důležité, kde přivede své dítě na svět. Proto chceme zjistit, jak se rodí v českých porodnicích. Každý měsíc vás seznámíme s prostředím a odborníky z jedné vybrané porodnice. Začínáme středočeskými Neratovicemi. Konkrétně rozhovorem s laktační poradkyní Zdeňkou Hronovou.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Dá se nějak připravit na kojení už během těhotenství? 

Maminky si mohou v ambulanci nechat zkontrolovat prsa. Každá žena má trochu jiné bradavky a je dobré, když paní doktorka řekne, že jsou v pořádku. Pokud je nějaká chyba, třeba kratší bradavka, tak se tomu dá pomoct už v těhotenství pomocí formovačů nebo stimulace. 

VIDEO: Seriál Maminka v porodnici: Tohle vás reálně čeká během porodu, na sále a pokoji šestinedělí



Co děláte, když kojení nejde? 

V první řadě se snažím maminku uklidnit. Udělám jí masáž krční páteře. Máme tady olejíčky, takže ji namažeme, nahřejeme. Doporučuji i homeopatika, dobrou zkušenost mám s Lactilem. Je důležité se ohlédnout zpátky. To znamená, jestli ten den hodně pila, jestli se nedozvěděla nějakou špatnou zprávu a je v nepohodě. Úspěšné kojení totiž může nejvíce ohrozit psychika a stres. Takže se snažím maminky uklidnit.

A když kojení nejde, tak se miminko dokrmuje. To samozřejmě rozhodne pan doktor. Jako první jde děťátko vždy k prsu, pak se dokrmuje stříkačkou přes prst, aby se nenarušil proces krmení. A když nejde kojení, nabídneme mamince suplementor, do kterého dáme umělé mlíčko. Miminko saje prs a zároveň je dokrmováno umělým mlékem. 

Setkáváte se naopak s maminkami, které kojit nechtějí? 

Hrozně málo, jsou to spíš raritní případy. Většina maminek odchází, když ne plně rozkojená, tak na tři čtvrtě. 

VIDEO: Laktační poradkyně: O kojení by se mělo mluvit jako o normě, místo toho se řeší odhalování prsou na veřejnosti


Co doporučujete, pokud kojení bolí? 

Masáže dvorce a bradavky, nahřívání prsou ve sprše, změna polohy při kojení. Žena musí vyzkoušet více poloh a zjistit, co funguje a co ne. Může to být i tak, že na jedno prso zabírá jedna poloha a na druhé druhá. 

Co zvyšuje laktaci? 

Kojicí čaj, homeopatika (Lactil). Já mám vyzkoušeno, že funguje i nealkoholické pivo. Maminkám doporučuji nalít ho do sklenice, vymíchat bublinky, aby to nebylo nadýmavé, a vypít. Funguje to totiž nejen na laktaci, ale i na psychiku. Žena se v tu chvíli uvolní. 

Jaké jsou nejčastější mýty o kojení? 

Slabé mléko, protože slabé mléko neexistuje. Ať je bílé, žluté, průhledné, vždycky je to nejlepší, co můžete dítěti dát. Ani rozdělování na „přední“ a „zadní“ nemám ráda. 

Doporučujete kojit jen z jednoho prsa, nebo z obou? 

Na začátku v porodnici se kojí z obou prsou, aby nastoupila laktace. Potom doma, když maminka vidí, že miminko je u jednoho prsu spokojené a napije se dostatečně, tak už dává jen jedno a při dalším kojení druhé prso. Ale nikde nejsou žádné tabulky. Jsou maminky, které kojí z obou prsou celou dobu a jsou tak spokojené. Ony i miminko. 

Dodržujete kojení po 3 hodinách? 

Říkáme maminkám, že je dobré, aby se přes den kojení věnovaly. Aby víc přikládaly, kdykoli si miminko žádá, začne otvírat pusinku a strkat do ní ruce. Když hodinu a půl před tím spalo, tak proč ne? Na včasnou laktaci je důležité hlavně včasné přikládání. Ve dne v noci. Ale opět je to individuální. Maminkám také hodně vyhovuje, když jsou spolu s miminkem v posteli. Žena si svlékne tričko, miminko si položí na tělo, dotýká se ho, hladí ho. Maminka děťátku voní, oba jsou v klidu a harmonii. 

Lze v Neratovicích rodit spontánně i koncem pánevním? Umožňují zde bonding také po císařském řezu? A kdy doporučuje tamní porodní asistentka vyrazit do nemocnice k porodu? Tento článek si můžete přečíst v dubnovém vydání časopisu Maminka. Časopis je k dostání ve všech trafikách a na ikiosek.czrohlik.cz a kosik.cz.

VIDEO: Jak vypadalo cover focení dubnového čísla s Romanem Vojtkem?

Maminka v porodnici

Vydáváme se za vás do porodnic celé České republiky, natáčíme tu videa, abyste viděli realitu, ptáme se na všechno, co vás zajímá. S námi si vyberete tu nejlepší porodnici.

Témata: Časopis Maminka, Maminka v porodnici, Kojení, Rozhovor, Porodnice, Miminko, Laktační poradenství, Dostání, Přikládání, Neratovice, Co když, Prsa, Maminka, Poradkyně, Roman Vojtek, Neratov