Vídeňský bramborový salát bez majonézy, přitom úžasně krémový!

Simona Procházková 19.  12.  2020
Tenhle klasický bramborový salát, který si můžete dát třeba ve Vídni u Plachutty, rozhodně stojí za vyzkoušení. Obejde se bez majonézy, přitom je ale neuvěřitelně krémový. Spolehlivě s ním zabodujete. Tady máte videonávod jak na to krok za krokem.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Populární pořad Recepty pana Cuketky uvádí internetová televize Mall.tv. Oblíbený foodbloger vám prostřednictvím jednoduchých návodů ukáže, jak vařit a péct snadno, levně, a hlavně pokaždé s perfektním výsledkem.

Celá finta tohoto salátu spočívá v unikátní zálivce, kterou tvoří škrob z horkých brambor, vývar, ocet a olej. Vše se krásně promísí a zhoustne. Část zálivky a chuti navíc do sebe brambory navážou. Když si budete dělat salát poprvé, je docela šok, jak může být něco tak jednoduchého tak dobré! Ale vážně to funguje.

Krůtí roláda bez práce! Jen jedna bylinka, pepř a sůl!

Vídeňský bramborový salát bez majonézy podle pana Cuketky

Suroviny:

800 g brambor (varný typ A)
200 ml horkého hovězího vývaru
2 lžíce najemno nasekané cibule
6 lžic slunečnicového oleje
3 lžíce jablečného octa
sůl, pepř
pažitka nebo polníček na ozdobu

Postup:

Brambory uvařte ve slupce a ještě teplé (ne horké) je oloupejte a nakrájejte na tenké plátky (cca 1 cm). Dejte do mísy a přidejte asi polovinu horkého vývaru, ocet, olej a cibuli. Vydatně osolte a opepřete. 

Pomalu brambory míchejte, dokud se vše v míse nespojí na krásnou krémovou zálivku. Poznáte to docela snadno, když budou brambory pěkně lesklé a rovnoměrně obalené. V průběhu podle potřeby přidejte vývar navíc a znovu jej vmíchejte. Podávejte s nasekanou pažitkou nebo polníčkem.

Tip:

Pro extra krémový salát si můžete pomoci trochou rozmačkaných brambor navíc. Stačí rozmačkat asi čtvrtinu brambory v lisu na česnek, rozmíchat v trošce vývaru a přidat hned v úvodu. Budete tak mít vždy jistotu dokonalé krémové zálivky na první dobrou.

Dítě má nůž! Zapojte děti do vaření i pečení, ale naučte je zásadám bezpečnosti
Rychlé víkendové pečení. Jedno těsto, šest druhů cukroví. Vyzkoušejte linecké
Témata: Recepty, Vaření, krém, Cuketka, Hovězí, Bramborový salát, Zálivka, Vývar, Mísa, Vid, Lžíce, Brambory, Majonéza, Cibule, Linec, Ocet, Salát