Maminka.czMiminko

VIDEO: 5 skvělých tipů, jak naučit miminko spát

Tereza Víchová 27.  5.  2021
Osvědčené a roky prověřené. Máme pro vás několik rad, jak naučit miminko spát. Nemusí platit vždy a bez výjimky, ale za vyzkoušení rozhodně stojí. Díky nim se také mnohem dříve sžijete do vzájemné pohody. Podívejte se na video, které vám jednotlivé tipy a triky prozradí.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Na seznamu přání novopečených rodičů zaujímá obvykle první místo – spaní miminka aspoň pár hodin bez buzení. Dřímající děťátko známe ale často spíš z reklamy v časopisech. Realita bývá odlišná  hodiny poskakování na míči, ježdění s kočárkem přes práh bytu... za pár let se na to s úsměvem vzpomíná, ale po několika probdělých nocích bývají rodiče často na pokraji zhroucení. Co se proti tomu dá dělat?

Tip 1: Dejte miminku šanci si zdřímnout

Miminka by měla mít šanci ke krátkým „šlofíkům”. Nejde tedy o to udržet je bdělá co nejdéle a doufat, že stejně dlouho budou pak spinkat. Kdykoliv vidíte, že miminko začíná být unavené, uložte ho a uspěte, bude spokojené.

Tip 2: Učte miminko, kdy je den a noc

Ideálně s tím začněte už od věku dvou týdnů. Přes den si s miminkem více hrajte a věnujte se mu na světlých místech. Nevyhýbejte se zvukům  nechoďte po špičkách kolem postýlky, nebojte se nechat vyzvánět telefon. V noci byste naopak neměli svítit, na miminko byste neměli příliš mluvit a rozptylovat ho, když se vzbudí.

Tip 3: Naučte se rozeznávat signály

Miminko sice ještě nemluví, ale umí dát jasně najevo, jak se cítí. Stačí být pozorný. Ať už je to protírání očí, tahání se za ouška nebo projevy úzkostlivého pláče  tohle všechno je jasný „pokyn”, že chce miminko uložit.

Tip 4: Pevné zavinutí

Když je miminko pevně zavinuté v zavinovačce, připomíná mu to dobu, kdy bylo v děloze. Děti se tím uklidní a při spánku je neruší trhavé pohyby, které jsou typické pro první týdny života. Pokud máte obavu miminko pevně zavinout, poraďte se třeba s pediatrem nebo zkušenější kamarádkou.

Tip 5: Pouštějte dítěti uklidňující zvuky

Skvěle funguje třeba bílý šum z mnoha dostupných aplikací na mobilních telefonech, ale nic nezkazíte ani obyčejným vysavačem. Miminko si tak znovu vzpomene na dělohu, kde slyšelo tlukot srdce maminky a všechny ostatní zvuky uvnitř jejího těla.

Jak slavní rodiče uspávají děti: Komu funguje tekoucí voda a komu nošení?
Špatně spí? Možná jste to zavinili vy! Tomuhle se rozhodně vyhněte
Témata: Novorozenec, Miminko, Po porodu, Miminko, Praktické rady, Spánek, Kočárek, Reklama, Děloha, Zvuk, Šlofík, Vid, SPA, Vyzkoušení, Tip, Aplikace, Špička, Kočárky na Heureka.cz