Maminka.czAlergie

VIDEO: Alergie na pyl: Jaké má u dětí projevy a rozeznáme ji od obyčejné rýmy? Odpoví odbornice

Tereza Víchová 10.  3.  2022
Mne si oči, kýchá a smrká, bolí ho hlava. Pylová sezona je v plném proudu. Jak je to s projevy alergie, pomohou volně prodejné léky a jak velkou úlevu mohou přinést takzvaná režimová opatření? O tom jsme si povídali s alergoložkou, imunoložkou a pneumoložkou Zuzanou Vančíkovou.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Pyloví alergici v populaci vedou: co je trápí?

„V populaci průmyslově vyspělých zemí je až 30 % alergiků a většina z nich jsou alergičtí na pyl,” říká Zuzana Vančíková. „Nejčastěji se alergie objevují až v průběhu předškolního věku.”

Není ale žádnou výjimkou, že se projevy alergie objeví už u dvouletých dětí, určitým vodítkem může být atopický ekzém, který je jakousi předzvěstí.

Podle paní doktorky je nejčastějším projevem alergie vodnatá rýma doprovázená intenzivním kýcháním a svěděním nosu. Obávané astmatické záchvaty příliš časté nejsou, ale i ty se objevit mohou.

Do školky pro rýmu. A jak poznat tu alergickou?

S nástupem do kolektivu dítě vedle zážitků získává jeden nechtěný bonus – imunita se seznamuje s mnoha podněty a virózy jsou na denním pořádku. Obvyklou „výbavou” je i nudle u nosu. A když je častá, myslí rodiče na alergii poměrně často. Jak odlišit klasickou rýmu od té alergické?

„Alergická rýma se obvykle začne vyskytovat v době, kdy už není příliš infekcí, viróz ubývá – na jaře a v létě,” říká Zuzana Vančíková. „Dítě také většinou i intenzivně kýchá a svědí ho nos. Podle těchto pomocných rysů můžeme pátrat.”

Do lékárny, k pediatrovi a řešit režim

Specializovanému vyšetření v ambulanci alergologa by měla předcházet návštěva pediatra. Vyzkoušet se dají i různé volně prodejné prostředky z lékárny – ve správné dávce a adekvátní věku dítěte fungují často velmi dobře. A stejně tak režimová opatření.

„Režimová opatření by se měla zavádět u každé nemoci, je to dobrý začátek,” míní Zuzana Vančíková. „V případě alergenů platí pokusit se minimalizovat kontakt s nimi. Nejvyšší koncentrace pylů je ve slunných dnech a kolem poledne. Děti by se měly zdržet fyzických aktivit v téhle době, být venku po ránu nebo třeba po dešti. Po příchodu domů by se měly převléknout a osprchovat si vlasy, doma pomáhá také čistička vzduchu.”

Vyvine se z pylové alergie astma? Mění se v průběhu let alergické projevy? A jak plné jsou momentálně ambulance odborníků? Podívejte se na video nebo si poslechněte podcastovou verzi rozhovoru na Spotify, Apple Podcasts a Google Podcasts.

Témata: Podcasty, Rozhovor, Děti a nemoci, Alergie, Dětské nemoci, Astma, Apple, Rýma, Projev, Zuzana Vančíková, Velká úleva, Plný proud, Google, Odbornice, Spotify, Viróza, Ambulance, Apple Podcasts, Vid, Vanc