Maminka.czRecepty

VIDEO: Asijská satay. Univerzální marináda na víkendové grilování

Simona Formánková 28.  5.  2021
Chystáte na nadcházející víkend grilování s rodinou nebo přáteli? Okořeňte si maso netradičně asijskou marinádou. Tato omáčka, inspirovaná arašídovou satay, je skvělá také jako dip nebo salátový dresink.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Kuřecí maso je jedním z nejoblíbenějších pro svoji snadnou a rychlou přípravu. Proto je také nejčastější volbou při grilování. Pokud chcete ochutnat tuto klasiku i trochu netradičně, vyzkoušejte univerzální omáčku inspirovanou asijskou satay. Kuřecí maso v ní nechte marinovat přes noc, pak napíchněte na malé špízky a máte připraveno na perfektní víkendové grilování. 

Suroviny: 

  • 2 lžíce arašídového másla nebo mletých arašídů
  • česnek
  • zázvor (velikosti menšího palce)
  • chilli
  • limetka (kůra i šťáva)
  • čerstvý koriandr
  • lžíce sójové omáčky

Postup:

Zázvor oloupeme pomocí lžičky. Díky tomu sloupneme pouze vrchní slupku, pod kterou je zázvor nejvýraznější a nešťavnatější. Poté rozkrojíme napůl, nakrájíme na plátky a vhodíme do mixéru.

Přidáme nastrouhanou kůru i šťávu z limetky, arašídové máslo, nakrájené chilli dle chuti, lžíci sójové omáčky a dostatečné množství koriandru. Nakonec rozmixujeme do hladka. Pokud by směs byla moc hustá, můžeme naředit trochou vody. 

Směs je slaná pouze díky sójové omáčce a tak je to správně. Díky tomu ji můžete využít jako marinádu na kuřecí maso. Pokud omáčku osolíte, získáte tak skvělý dip, vhodný například k čerstvé zelenině. V kombinaci se solí a bílým jogurtem funguje skvěle jako zálivka na asijské saláty. 

Maso nasolte těsně předtím, než budete dávat na gril nebo přímo před podáváním. Pokud by marináda obsahovala sůl, maso by pustilo vodu a nebylo tolik šťavnaté

Tenhle recept na úpravu kuřecích prsíček si zamilujete!
VIDEO: Upečte si slané muffiny. Tyhle špenátové vás nadchnou!
Témata: Video, Recepty, Rodina, jídlo, Vaření, Video recept, Vaření pro rodinu, Mall.tv, Dresink, Grilování, Sata, Máslo, Vik, Omáčka, Vid, Marináda, Sójová omáčka, Špíz, Marina, Vrch, Máří, Dip, Kuřecí maso, Čerstvý koriandr, Maso