Maminka.czDítě je na světě

VIDEO: Bez plenky to jde! Jak zvládají miminka nočník, popisuje laktační poradkyně

redakce 21.  1.  2022
Jednorázové, látkové, nebo žádné? Dilema, které v dnešní době ohledně plenek řeší leckterá maminka. Jednou z možností, která šetří životní prostředí i vaši peněženku, je bezplenková metoda. Jak se ji maminky společně s miminky mohou naučit? Jde to opravdu úplně bez plenek a jaké jsou výhody a nevýhody, vysvětluje dula a laktační poradkyně Renata Kosíková v dalším díle pořadu Dělníci života.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Bezplenkujeme. A komunikujeme

Bezplenková neboli komunikační vylučovací metoda, jak ji s nadsázkou nazývá Renata Kosíková, je vhodná pro každé dítě a je možné začít s ní od samého narození, ale pozdě není ani ve třech měsících věku dítěte. K bezplenkovce vám budou stačit kyblíček a správné načasování. Malé děti vylučují až patnáctkrát za den, takže je velká pravděpodobnost, že párkrát za den se to povede i do kyblíčku. Součástí této techniky je ale i vylučování do pleny, i když název evokuje, že by se pleny neměly používat vůbec.

„Běžně to je tak, že plenky používáme, jen k tomu děláme bezplenkovku. To je možná matoucí. Sama bych ten název vymyslela jinak. Já sama říkám raději, že jde o komunikační vylučovací metodu,“ popisuje Renata Kosíková.

Za tři dny bez plenek! Snadná a rychlá metoda, která stojí za vyzkoušení

Vnímat signály nebo správně načasovat

Maminky, které s dětmi praktikují tento způsob vylučování, se velmi brzy naučí vnímat signály, kterými dítě upozorňuje na to, že chce vykonat potřebu.

„Děti umí touto metodou vylučovat od úplného narození,“ vysvětluje laktační poradkyně. Vedle vnímání signálů dítěte existuje i druhý způsob bezplenkové metody, tím je načasování. V tomto případě děláme dítěti ve vylučování pravidelnost my sami tím, že ho posazujeme na nočník vždy po probuzení, po nakojení, před spaním, po vyndání z autosedačky nebo po vyndání z kočárku. Dítě si pak na rituál zvykne a začne ho vyžadovat.

Výhody bezplenkové metody

  • Ekologie – nepřispíváte k zahlcování planety miliardami jednorázových plen. 
  • Ušetříte – významně se uleví peněžence rodičů, protože plen není potřeba tolik.
  • Rychleji na nočník – děti praktikující bezplenkovou metodu velice rychle přejdou na nočník, některé hned potom, co se naučí sedět. 
  • Rozumíte si – tato technika prohlubuje vnitřní napojení matky na dítě.

Režim odmalička

Díky bezplenkovce ušetří rodiče spoustu peněz za jednorázové pleny, jejichž spotřeba při praktikování této metody znatelně klesne. Další výhodou je to, že dítě, které je najedené, vyspané a vyprázdněné, se snáz samo zabaví třeba pod hrazdičkou. Problém může nastat ve chvíli, kdy jste třeba v nějakém dopravním prostředku a není možné, aby dítě bylo posazeno na nočník. Dítě, které je na tento způsob vylučování zvyklé, může začít silně protestovat, že nechce vykonat potřebu do plenky. Může se zdát, že tato metoda zaměstná matku na celý den. Matka ale díky jasně strukturovanému režimu přesně ví, co přijde a kdy bude mít volný čas. 

Témata: Video, Novorozenec, Kojenec, Miminko, Dítě je na světě, Bezplenková metoda, Maminka, Vid, Dělník života, Košíková, Poradkyně, Děti, Plenka, Nočník, Metoda, Peněženka