Maminka.czPodcasty

VIDEO: Bolest břicha v těhotenství. "Jé, to je síla!" si můžete říkat i při poslíčcích, popisuje porodní asistentka

Tereza Víchová 2.  11.  2021
Od "divných pocitů" až po stavy, které těhotnou ženu přímo zaskočí. O bolestech břicha v těhotenství, poslíčcích a jak je rozeznat od porodních bolestí a o tom, zda se dá porod třeba i zaspat. Povídali jsme si s porodní asistentkou a psycholožkou Kristinou Zemánkovou. Podívejte se na video, kde se dozvíte vše potřebné.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Čeho se ženy nejvíc bojí

Zažije ji každá těhotná žena a dovede pořádně vyděsit. Bolest břicha může mít banální příčinu, ale také signalizovat zásadní problém, který vyžaduje lékařskou pomoc.

„Děloha se v těhotenství několikanásobně zvětšuje. A nejčastěji ženy cítí táhnutí vazů, což je normální,” popisuje Kristina Zemánková. „Největší obavy panují z kontrakcí, které by znamenaly předčasný porod. To je ale úplně jiný typ bolestí, jsou pravidelné a především zesilují.”

Když se v bříšku „něco děje”

Jsou ženy, které ani nepotřebují těhotenský test. Podle Kristiny Zemánkové popisují třeba hřejivé teplo v podbřišku nebo pocit mírného tlaku v samotném počátku těhotenství.

„Zásadní období, kdy mě ženy i často navštěvují a dochází také k obavám, bývá kolem 12.16. týdne,” říká dále Kristina Zemánková. „Tohle období je zajímavé i z hlediska fungování placenty, žena i mírně zakrvácí nebo špiní. Velmi často ale nejde o nic závažného, pokud je takové zakrvácení jednorázové.”

VIDEO: Císařský řez a rekonvalescence: Porodní asistentka radí jednu klíčovou věc, abyste byla fit co nejrychleji

Nejdřív je trénink

S příchodem druhého trimestru začíná doslova trénink na porod. A ten spoustu nastávajících maminek vyděsí: „Jsem teprve v půlce a už cítím stahy?“ ptají se s obavami.

„Děloha začíná pracovat a to je žádoucí,” vyvrací obavy Kristina Zemánková. „Dochází k tomu obvykle při ostřejším pohybu nebo třeba dobíhání tramvaje. Často ale obavy z předčasného porodu vedou ke zbytečnému nadužívání hořčíku, který dělohu tlumí. Pak je ale hodně žen, které překročí termín porodu a nic se neděje.”

Tvrdne vám v těhotenství břicho? Příčinou může být námaha, stres i málo tekutin

Poslíčky, nebo kontrakce?

Když nedochází k tvrdnutí a bolestem denně a hlavně pravidelně, je podle odbornice vše na nejlepší cestě.

„Obavy bych měla v případě, když je tvrdnutí břicha pravidelné a třeba každých pět minut. I poslíčky mohou ale být pravidelné a trvat i několik hodin. Žena si třeba i řekne „To je síla!”, vysvětluje porodní asistentka. Rozhodně nic nezkazíte kontrolou u lékaře, když jste bolestmi zneklidněná. Zásadní pro odlišení porodu a poslíčků ale je, že opravdový porod má začátek a další vývoj. Jednoduše řečeno „je to čím dál větší práce”.

„Ženy se mě často ptají, kdy už jet s bolestmi do porodnice. Odpovídám, že když se jim třeba už orosí čelo nebo se během bolesti nejsou schopné soustředit se na nic jiného,” radí Kristina Zemánková.

Jak dlouho má trvat kontrakce, která povede k porodu, a je tedy čas se přemístit? Dá se u porodu i spát? Jak si jednoduše pomoci od nepříjemných bolestí v závěru těhotenství? A víte, že jednou z méně známých cest, jak si ulevit a užít požehnaný stav, je fyzioterapeut? Podívejte se na video nebo si poslechněte podcast na všech aplikacích.

Témata: Podcasty, Těhotenství, Porod, Rozhovor, Od těhotenství k porodu, Porodní asistentka, Bolest, Bolesti břicha, Obava, Břicho, Poslíček, Vid, Síl, Asistentka, Těhotná žena, Kristina Zemánková