Maminka.czMaminka v porodnici

VIDEO: Bonding po císařském řezu – jde to zařídit?

Tereza Víchová 9.  6.  2022
Přirozený porod, přirozeně po něm i bonding, kdy jsou matka a dítě stále kůže na kůži – jedno tělo a jedna duše. Téměř každá čtvrtá žena v ČR ale porodí své dítě císařským řezem. Jak je to pak s bondingem? V každé porodnici se to trochu liší. My jsme se ptali v Mělníku při natáčení seriálu Maminka v porodnici.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]


 

Ještě před pár lety nemohla být o něčem takovém ani řeč – císařský řez je velká operace, miminko se narodilo a putovalo obvykle do péče sester či do inkubátoru. Že má být matka spolu s dítětem, je ale neoddiskutovatelně výhodné pro oba, a proto se porodnice snaží, co to jde. Situace se ale liší v jednotlivých porodnicích a také tím, zda se jedná o akutní, nebo plánovaný zákrok.

"Pokud se jedná o akutní císařský řez, provádí bonding tatínek," popisuje zvyklosti v Mělníku porodní asistentka Pavla Jelínková. U akutního císařského řezu je navíc žena v narkóze. "Tatínka vysvlékneme z jednorázové haleny, kterou měl na sobě, a miminko dostane na holý hrudník on. Jsou spolu kůže na kůži, i tatínkův hlas miminko navíc velmi dobře zná," dodává Pavla Jelínková.

Jak je to v případě plánovaného císařského řezu? A co je to bonding top, perfektní pomůcka pro všechny ženy, které tahle operace čeká? Podívejte se na bonusové video ze seriálu Maminka v porodnici v úvodu článku.

Maminka v porodnici: Reportáž z Mělníka. Ženy se tu cítí jako doma

Maminka v porodnici

Vydáváme se za vás do porodnic celé České republiky, natáčíme tu videa, abyste viděli realitu, ptáme se na všechno, co vás zajímá. S námi si vyberete tu nejlepší porodnici.

Témata: Porod, Maminka v porodnici, Miminko, Porodnice, Matka, Císařský řez, Nejlepší video, kůže, Bonding, Seriál, Česká republika, Zář, Pavla Jelínková, Vid, Mělník, Maminka