Maminka.czPodcasty

VIDEO: Být „jen” mámou je cesta do pekel vztahu. Jak v sobě opět probudit ženu, radí psycholožka

Tereza Víchová 14.  7.  2022
Kojí, přebaluje, s miminkem je v kontaktu kůže na kůži. Je mámou na plný úvazek. Ale kde je to ostatní? Jak v sobě znovu objevit ženu ve všech jejích rolích – partnerka, kamarádka, milenka… Po měsících, či dokonce letech, kdy byla oddanou a nenahraditelnou maminkou? Podívejte se, co radí psycholožka.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Být na čas „jen” matkou

„Role matky je specifická a úplně jiná než všechny ostatní,” shrnuje psycholožka a odborná garantka projektu Sebedůvěra Dove Šárka Kučerová. „Na nějakou dobu je tu žena opravdu téměř výhradně pro miminko, je s ním maximum času a věnuje mu maximum úsilí. Na čas ztratí samu sebe a vlastně je to žádoucí.”

I maminka má ale přece své potřeby. Jak si je vůbec připustit a jak odolat tlaku okolí, které umí „přispět” poznámkami typu: „Když sis to miminko pořídila, tak se teď musíš postarat.”

Dokonalá matka, mantra dneška

Stydět se za své potřeby, nebo si je dokonce vůbec nepřipouštět – to všechno ženám často brání hledat zase po čase prostor jen pro sebe.

„Tlak na dokonalost je čím dál větší, být dobrou matkou chce každá žena,” říká Šárka Kučerová. „Důležité je vědět, že v danou chvíli děláme to nejlepší, co umíme. I když třeba v budoucnu zjistíme, že bychom dříve udělaly něco jinak a lépe. Tehdy to bylo maximum, čeho jsme byly schopné. A svět dokonalý není.”

Podcast s psychologem: Jak nebýt „jen” rodiči, když se narodí dítě

Občas se stydíme za to, že chceme svůj čas

Čas pro sebe a další role v životě jsou podle psycholožky důležité i pro dítě, i ono se učí mít zdravý vztah samo k sobě právě tím, že ho pěstuje i jeho máma.

„A tak si po nějaké době připustit vlastní potřeby je naprosto žádoucí. Žena se vrátí k tomu, co jako žena potřebuje. Jako maminka své potřeby potlačila, ale teď je na ně nejvyšší čas,” vysvětluje Šárka Kučerová.

A radí vnímat znovu i samu sebe. Ptát se, jak se cítím fyzicky i psychicky, co bych i já potřebovala ke spokojenosti... Cítím ještě při všech činnostech radost? Nebo toho spoustu dělám jen proto, že bych měla? Takhle se „rozebrat” velmi pomůže i v případě, že je třeba ustát tlak okolí.

Muži se svěřili: Co jim brání v sexu s těhotnou ženou?

Partnerství stojí vždy nad mateřstvím

Kde v tom všem hledat pomocnou ruku partnera? „Možná to zní zvláštně, ale partnerství by mělo stát vždy výš než rodičovství. Samozřejmě s tím, že je v počátku života dítěte vztah rodičů spíše v pozadí,” zamýšlí se Šárka Kučerová. „I proto je třeba podívat se po nějaké době na to, jak náš vztah funguje a v jakém je stavu.”

Čas pro sebe, ať už ho žena stráví třeba jen hodinu s nějakým koníčkem nebo s kamarádkou, je pomyslnou výživou vztahu s partnerem. 

„Muž by měl ženě dát možnost být sama sebou, mít možnost si odpočinout. Nevyvíjet na ni další tlak ve smyslu plnění dalších rolí. Když má žena čas na sebe, automaticky se z toho vyvine i zájem o partnera, manželství, vztah nebo sex,” uzavírá Šárka Kučerová.

Témata: Podcasty, Miminko, Mateřství, Rodičovství, Psychika, psycholožka, žena, kůže, Být sama sebou, Sobě, Najít, Šárka Kučerová, Vid, Peklo, Vztah, Plný úvazek, JEN, Rovnováha, Maminka, Máma, Pozadí