Maminka.czPodcasty

VIDEO: Císařský řez a rekonvalescence: Porodní asistentka radí jednu klíčovou věc, abyste byla fit co nejrychleji

Tereza Víchová 7.  10.  2021
Plánovaným císařským řezem končí v České republice asi čtvrtina těhotenství. Co všechno ženu u „císaře” čeká, proč je dobré pečlivě vybírat porodnici a proč se vyplatí mít tu na pár dní manžela, dulu nebo maminku? To se dozvíte v úvodním videu. Porodní asistentka a psycholožka Kristina Zemánková se tu zamýšlí i na tím, zda lze mít císaře „na přání” a co má největší vliv na rekonvalescenci.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

„Jsou ženy, které jsou fit za dva týdny a jsou ženy, které se ještě na konci šestinedělí necítí dobře, bolí je jizva a péči o dítě zvládají hůř,” popisuje Kristina Zemánková, že je velmi individuální, jak probíhají první dny a týdny života s miminkem po operaci.

Musí to být císařský řez?

Všechny okolnosti u císařského řezu se podstatně liší, když jde o plánovaný zákrok nebo akutní operaci.

„Jedním z plánovaných je stav, kdy placenta zasahuje do porodních cest a miminko by se normálně narodit nemohlo,” popisuje Kristina Zemánková s tím, že takovéto situace nejsou k diskuzím. Pak jsou ale ty ostatní, třeba umístění dítěte v děloze koncem pánevním, tedy „zadečkem napřed”. 

„Takto je asi 35 % dětí, ale dají se porodit normálně. Protože ještě před pár lety to bylo automatické rozhodnutí pro císařský řez, je s tím méně zkušeností. A v řadě porodnic se jde tzv. na jistotu, stejné je to s porody dvojčat,” říká Kristina Zemánková. Tím se vysvětluje vzkvétající porodní turistika v zemi. Jsou totiž maminky, které vybírají místo porodu právě podle služeb, které porodnice nabízejí.

Co mě čeká u císařského řezu

Plánovaný císařský řez začíná pro ženu den předem, po všech nutných vyšetřeních se obvykle navečer dostaví do porodnice a druhý den dopoledne proběhne operace. 

„Anestezie se podává buď spinální, kdy je žena znecitlivěna od pasu dolů, nebo celková, kdy se žena uspí,” popisuje dále odbornice. Převládá použití spinální anestezie, a to především proto, že maminka při vědomí může hned vidět miminko a vlastně si ho takříkajíc pochovat.

„Ženě se dítě položí na prsa a mohou být spolu. Vždycky říkám, že u císaře je vyndání dítěte otázka pár minut, ale pak se dlouho zašívá a to jsou chvíle pro seznamování,” říká Kristina Zemánková. A to je velká výhoda pro všechny procesy, které mají nastat od těch správných „pečovacích hormonů” až po spuštění kojení.

Na jaký pokoj? JIP není nutností

Ve velkých porodnicích se žena po císaři dostane na pokoj JIP a obvykle miminko u sebe nemá. Jistou výhodou jsou tak v tuhle chvíli menší porodnice, kde JIP není, a pokud je tu někdo na pomoc – tatínek, dula, babička – může být miminko hned u maminky.

„Když maminka a miminko nejsou hned spolu, je to pro ženy často traumatizující,” potvrzuje ze své psychologické praxe Kristina Zemánková. „A přitom kontakt je naprosto klíčový. Často mi připadá, že není takový problém samotný fakt, že žena rodila císařem, jako spíš to, že od ní bylo děťátko odděleno. Když jsou spolu, spíše se bez potíží spustí laktace a pro psychiku ženy je to také zásadní.”

Kdy je po porodu císařským řezem žena schopná se o miminko postarat? Co všechno na to má vliv? A kdy ji přestane bolet jizva? To vše se dozvíte v úvodním videu.

Kristina  zemánková

porodní asistentka a psycholožka, www.strom-zivota.net

Témata: Podcasty, Rozhovor, Miminko, Porodnice, Psychika, Císařský řez, Porodní asistentka, JIP, Rekonvalescence, Kristina Zemánková, Seznamování, Česká republika, Dula, Maminka, Řek, Asistentka, Vid