Maminka.czMaminka v porodnici

VIDEO: Co obnáší ultrazvuk ve 20. týdnu těhotenství?

Screening ve dvacátém týdnu těhotenství zažije každá maminka. Jak přesně probíhá, jak dlouho trvá a co odhalí, jsme natočili v Porodnici Slaný.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

 

Speciální ultrazvukové vyšetření může probíhat v několika režimech. V mnoha případech ho provádí ošetřující gynekolog ve své ambulanci v rámci těhotenské poradny, to se týká nízkorizikových rodiček. Roli tu hrají i potřebné technické vybavení ordinace a zkušenosti lékaře.

„Pak jsou určité rizikové pacientky – třeba věkem nebo tím, že jsou diabetičky nebo mají nějakou vrozenou vadu ve své osobní nebo rodinné anamnéze nebo že jim třeba vyšel atypicky prvotrimestrální kombinovaný screening. Těm doporučujeme superkonziliární ultrazvukové vyšetření,“ říká MUDr. Markéta Matoušková, primářka Gynekologicko-porodnického oddělení Nemocnice Slaný. Lékař, který vyšetření provádí, musí mít specializovanou licenci, která se jednou za pět let obnovuje.

„Je to podrobnější vyšetření, kdy se zaměřujeme už třeba i na nepřímé ultrazvukové známky pro genetické vady ve dvacátém týdnu, které jsou trošku odlišné od prvotrimestrálního kombinovaného screeningu. Podrobněji můžeme vyšetřit větší miminko, takže vidíme třeba mnohem víc srdeční vady, nějaké abnormality, třeba mozku nebo břišních orgánů a podobně,“ vysvětluje primářka.

Některé maminky se objednají na podrobné vyšetření plodu na tzv. vyšší pracoviště z vlastní iniciativy například kvůli tomu, že chtějí mít větší jistotu, že je miminko v pořádku. Takovou návštěvu navíc pak žena platí. Třeba ve Slaném je to 1000 Kč.

VIDEO: Prvotrimestrální screening – jak probíhá a proč se provádí?

Co všechno ultrazvuk odhalí?

Součástí je určení uložení plodu, kde je placenta, kolik je plodové vody, odhaduje se váha plodu.  „A potom podrobně, nejlépe podle určitého schématu, které pravidelně dodržujeme, prohlížíme plod od hlavičky až po poslední prstík na noze a zaměřujeme se na orgány hlavičky, hrudníku, bříška, končetin. Speciálně se věnujeme srdci, no a díky tomu můžeme odhalit mnoho vrozených vad,“ vysvětluje primářka.

Pro maminku je ultrazvukové vyšetření ve dvacátém týdnu těhotenství zásadní především kvůli tomu, že se na něm obvykle potvrdí pohlaví miminka, které se poprvé odhalilo na kombinovaném prvotrimestrálním screeningu.

Co se děje, pokud ultrazvuk ukáže riziko vývojových vad? Podívejte se na video v úvodu článku.

Maminka v porodnici Slaný: Rodinné prostředí, screeningová vyšetření v těhotenství, nový rodinný pokoj

Maminka v porodnici

Vydáváme se za vás do porodnic celé České republiky, natáčíme tu videa, abyste viděli realitu, ptáme se na všechno, co vás zajímá. S námi si vyberete tu nejlepší porodnici.

Témata: Těhotenství, Maminka v porodnici, Nejlepší video, Slaný, Ultrazvukové vyšetření, reportáž, Primářka, Markéta Matoušková, Ultrazvuk, Maminka, Vid, Vada, Plod, Skríning, Nemocnice Slaný, Vyšetření