Maminka.czVideo

VIDEO: Cytologie: Jak probíhá vyšetření, co všechno odhalí a kdy je důvod k obavám?

Cytologie děložního čípku je vyšetření, které ženy znají z pravidelné návštěvy svého gynekologa a které často vzbuzuje obavy. Co všechno díky němu lékař zjistí, jak probíhá a co následuje, když výsledky odhalí nějaké abnormality? To je téma pro gynekologa MUDr. Štěpána Machače, vedoucího lékaře IVF kliniky.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Cytologické vyšetření je vlastně vyšetření buněk z děložního hrdla, které uzavírá dělohu. Děložní čípek může gynekolog poměrně dobře vizualizovat, což znamená, že se může na něj podívat jak ze samotného pohledu (používá se zvětšovací lupa), tak právě z cytologie, tedy ze stěru buněk. Lze tak zjistit mnohé o stavu čípku ve vztahu k možným nádorovým onemocněním.

„Cytologické vyšetření by mělo probíhat při každé běžné preventivní kontrole v ordinaci gynekologa, tedy ideálně jednou ročně. Samozřejmě v případě, že je objeven nález, který říká, že bychom si měli dávat pozor, si ženy zveme dříve,“ uvádí MUDr. Štěpán Machač.

Cytologie se odebírá ze dvou míst děložního čípku, a to z povrchu speciálním tamponkem a pak také ze samotného hrdla, což se provádí malým kartáčkem. I konečné hodnocení nálezu je tedy dvojí. „Některé ženy toto vyšetření nesnášejí úplně dobře, ale spíš kvůli intimitě, samotný zákrok je bezbolestný. Nepříjemné můžou být zavádění vyšetřovacího zrcadla a odběr tkáně z děložního hrdla kartáčkem. Část žen může po tomto vyšetření slabě špinit, komplikace ale prakticky neexistují,“ vysvětluje MUDr. Machač.

Výsledky cytologie putují z ordinace gynekologa do laboratoře, která je zpracuje v řádu několika dní. Důležité je zmínit, že cílem cytologického vyšetření není zjistit, jestli je, nebo není přítomno nádorové onemocnění. "Cílem je zjistit, zda jsou nějaké předpoklady, že by někdy do budoucna mohlo nádorové onemocnění vzniknout. Nebo je podezření tak velké, že pak musí žena následně podstoupit biopsii neboli odběr už většího vzorku. A to už buď v nemocnici, nebo na specializovaném pracovišti. Prvotní cytologický screening nijak nesouvisí s diagnostikou nádoru. Cytologické vyšetření vám pouze říká, zda máte, nebo nemáte zvýšené riziko vzniku nádorového onemocnění,“ popisuje MUDr. Machač.

Ve videu se dále dozvíte:

  • Co může ovlivnit výsledky cytologického vyšetření?
  • O jaký zákrok jde, když se řekne "konizace děložního čípku" a kdy se k tomu přistupuje?
HPV virus způsobuje rakovinu děložního hrdla i pochvy. Komu hrozí nejvíc?
Témata: Zdraví, Video, Gynekologie a porodnictví (poradna), Nemoc, Zdraví žen, Klinika, Rakovina, Vyšetření, Děložní hrdlo, Nádorové onemocnění, Vid, Návštěva, Gynekolog, Štěpán Machač, MUDr., Lékař, Děložní čípek, Zdraví na Heureka.cz