Maminka.czMaminka v porodnici

VIDEO: Dvojitá porce štěstí. Podívejte se na rozhovor s čerstvou maminkou dvojčátek

Tereza Víchová 24.  5.  2022
Na Kristýnu Kouckou jsme narazili v Mělníku během natáčení seriálu Maminka v porodnici. Klid a pohoda z téhle maminky přímo vyzařovaly. A to byla pár dní po porodu dvojčátek! Svěřila se nám se všemi okolnostmi a může být skvělou inspirací pro další maminky, které čeká porod vícerčat.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Čekáte miminko. Vlastně dvě...

Může to být šok v případě přirozeného otěhotnění nebo vymodlená chvíle třeba po několikátém cyklu IVF. Kristýna byla překvapena o to víc, že dvojčátka byla počata přirozeně, a navíc se o nich dozvěděli postupně!

V Mělníku se jí Kristýna a Davídek narodili o pár týdnů dříve, a tak tu trávili delší dobu, než je obvyklé. Teď už si užívají společný čas doma za pomoci široké rodiny. Na dvojčata se totiž prý všichni moc těšili a tatínek si kvůli nim vzal v práci na první týdny volno.

A to je ostatně jedna zásadní rada, kterou dostane každá nastávající maminka vícerčat od všech zkušených maminek. Dvojitá porce štěstí a dva zprvu bezzubé úsměvy jsou prostě dvojitý milník oproti běžné situaci.

Řekněte si o pomoc

Co je důležité podle Heleny Valo, která je sama maminkou dvojčat a své zkušenosti přenesla po vlastním porodu na internet a do specializovaného e-shopu?

„Dvojčátka jsou obrovská radost, dvojitá láska, ale taky dvojitá starost. Zejména začátek, první týdny a měsíce jsou velkou zátěží pro celou rodinu,” popisuje Helena Valo. „Je velice důležité, aby maminka měla pomoc z řad vlastní rodiny nebo od kamarádek. Donést oběd, nakoupit, postarat se o staršího sourozence, vodit do školky, občas vzít děti na procházku a dopřát mamince minutku pro sebe a načerpání síly.”

Nepřetržitá péče a nedostatek spánku jsou prostě nedílnou součástí prvních měsíců života s dvojčátky. Ať tedy vyberete jakýkoliv kočárek, výbavu nebo „vychytávku”, jedna rada zůstává tou hlavní.

„Řekněte si o pomoc babičce, manželovi, kamarádce! Jistě vám velice rádi vyjdou vstříc, ale nebojte se o pomoc požádat. Je to velice důležité, být odpočatá a svěží, jen tak můžete energii a lásku, péči předávat svým dvojčátkům,” radí Helena Valo. 

Dvojčátka: Radosti i starosti? Dvojitou porci, prosím!

Velký článek o dvojčatech a praktické rady najdete v sekci Premium plus na webu nebo v tištěné Mamince s Martinou Pártlovou na titulce.

Maminka v porodnici

Vydáváme se za vás do porodnic celé České republiky, natáčíme tu videa, abyste viděli realitu, ptáme se na všechno, co vás zajímá. S námi si vyberete tu nejlepší porodnici.

Témata: Porod, Maminka v porodnici, Rozhovor, Dvojčata, Nejlepší video, Martina Pártlová, Porce štěstí, Vid, Dvojitá porce, Porce, Mělník, Štěstí, Inspirace, Premium Plus, IVF, Internet, Davídek, Maminka