Maminka.czAstma

VIDEO: Jak poznat astma u dětí. Dráždivý kašel není jediným příznakem

Simona Formánková 5.  11.  2021
Pokud budí vaše dítě v noci suchý dráždivý kašel nebo se rozkašle po smíchu či pláči, je dost možné, že trpí astmatem. Podívejte se na video, jakými dalšími příznaky se toto onemocnění projevuje a jak probíhá léčba u dětských pacientů.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Astma bronchiale je chronické zánětlivé onemocnění dýchacích cest a také jedno z nejčastějších chronických onemocnění u dětí. Projevit se může v jakémkoli věku dítěte, ale obvykle se objeví okolo pátého roku života. V Česku se astma vyskytuje asi u 15 % všech dětí. Bohužel celosvětově výskyt astmatu stoupá. 

Příznaky

Typickými příznaky jsou dráždivý kašelpískoty ve výdechu, noční kašel a projevy dušnosti. Suchý kašel se vyskytuje převážně v noci nad ránem nebo po probuzení. Může se také vyskytovat po fyzické zátěži. U nejmenších dětí to může být také po smíchu nebo pláči. 

Diagnóza astma: Sportu se dítě vzdát nemusí! Ale za určitých podmínek

Významné rizikové faktory pro výskyt astmatu jsou jakákoli alergická zátěž u rodičů, především u matky. A alergické projevy u dítěte v podobě atopického ekzému. 

Diagnostika

U malých dětí, které ještě nedokáží spolupracovat, je velmi obtížné určit, zda jde skutečně o astma. Zde jsou lékaři odkázáni pouze na informace rodičů, proto je důležité, abyste dokázali velice podrobně popsat, jaké problémy a příznaky vaše dítě má. Lékař potřebuje vědět, kdy a jak často se tyto problémy objevují.

U spolupracujících dětí je základním vyšetřením spirometrie. Jedná se o test, který měří funkci plic – lékaři zjistí, jak velké jsou plíce a jaká je průchodnost dýchacích cest. Výsledky pomohou určit, jak závažné astmatické onemocnění je. 

Léčba

Léčba astmatu probíhá v podobě podávání preventivních a úlevových léků zpravidla v inhalační formě. Současná věda nedokáže astma vyléčit a cílem léčby je astma dostat pod kontrolu, aby astmatik neměl žádné příznaky během dne a žádná omezení denních aktivit. 

Hlavní prevencí rozvoje těžkého astmatu je včasné zjištění potíží a aplikování preventivní léčby. Odklady mohou vést ke zhoršení stavu a zvýšení rizika akutních potíží. 

Astma až u poloviny dětí odezní, říká lékař. Vysvětlí také, na co dávat pozor
Témata: Alergie, Nemoci, Dětské nemoci, Kašel, Astma, plíce, Jedi, Léčba, Pláč, Smích, Onemocnění, Česká republika, Příznaky, Vid, Dýchací cesta, Děti, Léky na kašel a odkašlávání na Heureka.cz

Video