Maminka.czSpánek

VIDEO: Jak uspat miminko? Tohle jsou osvědčené triky spánkových odbornic

Tereza Víchová 12.  11.  2021
Uspávání miminka bývá často jedna z nejnáročnějších rodičovských disciplín. Běžně se u něj stráví dlouhé chvíle a než se najde "systém", který funguje, chvíli to trvá. Víte, které osvědčené triky zabírají, aby miminko usnulo a rodič si také odpočinul?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Uspávání je rodičovské TOP téma

Co je zpočátku milé a roztomilé, může se stát po týdnech a měsících rutinou, které by se mnoho rodičů rádo i vzdalo. Máma i táta bývají z uspávání občas i zoufalí a vyzkoušejí možné i nemožné. Nezřídka také třeba metodu vyplakání či "kontrolovaného pláče", o které jsme přinesli informace zde a vzbudila vášnivé diskuze na sociálních sítích.

"Uspávání, především to zdlouhavé, je TOP téma rodičů," potvrzuje Anna Růžičková, dětská spánková poradkyně, že s ní její klienti řeší právě tohle. "Rodiče používají všemožné metody  kojení, houpání, nošení. Miminka s usnutím potřebují velmi často pomoci."

Pomazlit, uklidnit... sebe i dítě

Nervózní rodič ale neklidné dítě neuspí, na to upozorňuje i dětská sestra a dula Simona Lazzari. Takže obyčejné "vydýchat se" třeba ve vedlejším pokoji a vrátit se v klidu, když miminko ne a ne usnout, může mít skvělý efekt.

"Děti milují obklopený prostor a mazlení. Důležité je uklidnit je v křiku a pláči. Vydrážděné dítě totiž neusne, nejprve ho musíme uklidnit," radí Simona Lazzari.

A že si na sebe "šijeme bič", je spíš zažité klišé. Takový bič je totiž normální dětská – a hlavně časově omezená – potřeba, žádné rozmazlení. A rodiče z toho mají zbytečný strach.

"Žádná spánková asociace není špatně," zdůrazňuje Anna Růžičková. "Skákání, houpání, nošení v šátku, střídání maminky a tatínka..." Zkuste si třeba ve chvílích krize představit, že je vašemu miminku už patnáct, třeba to pomůže, když jste sami z uspávání unavení.

Co funguje zaručeně? 

Simona Lazzari má perfektní triky, jak miminko uspat, podívejte se ve videu, jak je ukazuje:

"Pomáhá třeba přejíždění přes čelíčko k očičkům, které vzbuzuje reflex zavírání očí. Nebo jednouchá masáž kolem nosánku, přejíždění po spáncích. Důležité je vše dělat s citlivostí k tomu, jak to děti přijímají," doporučuje Simona Lazzari.

Jak poznat, že miminko tvrdě spí

Znáte ty chvíle, kdy miminko v zavinovačce co nejopatrněji položíte do postýlky v domnění, že tvrdě spí, doslova se odplížíte z pokoje a za pár minut se ozývá znovu pláč? Tak přesně tomu se dá zamezit. Tři konkrétní tipy má Anna Růžičková v našem videu.

Spolupracující odborníci:

Simona Lazzari – dula, dětská sestra, laktační poradkyně, autorka knihy 1.–3. rok vývoje dítěte, dula-simona.cz, IG simonalazzari_

Anna Růžičková – certifikovaná holistická spánková poradkyně, IG spanekmiminek

Témata: Miminko, Praktické rady, Rodiče, Spánek, Naše tipy, Osvědčený trik, Uspávání, Rok vývoje, Anna Růžičková, Pláč, Trik, SPA, Vid, Simon Lazzari, Odbornice, Dlouhá chvíle

Video