Maminka.czRecepty

VIDEO: Jak zpracovat celý filet z lososa? Tady je pár tipů

Simona Formánková 16.  7.  2021
Losos je jednou z nejoblíbenějších ryb v české gastronomii. Kvůli vysoké ceně si však tuto pochoutku nedopřáváme každý den. Pokud objevíte v obchodě celý filet za výhodnou cenu, tak s koupí rozhodně neváhejte. Blogerka Koko vám navíc poradí, jak ho celý efektivně zpracovat.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Pokud rybu koupíte zavakuovanou, nezapomeňte doma zkontrolovat, že je čerstvá. Poznáte to jemným zatlačením prstu do masa. To se musí vrátit do původního stavu a nezanechat důlek. Před porcováním se navíc ujistěte, že neobsahuje žádné kosti, které případně vytahejte pinzetou.

Suroviny:

  • celý filet z lososa

Postup:

Tatarák

Na tatarák používáme nejmíň tučné maso, tedy to z ocasu. Velmi ostrým nožem nakrájejte podélné řezy masa bez kůže a tuku. Protože budete konzumovat syrové maso, je potřeba ho zpracovat co nejdříve. 

Lososový burger nebo karbanátky

Využijeme části filetu s tučnějšími částmi. Dočistíme kůži z ocasu, odkud jsme používali maso na tatarák. Odkrojíme i zbývající tuk na břišní části filetu a z části od hlavy. Nakonec finálně začistíme od drobných nedostatků a zarovnáme. Takto upravené maso můžete zamrazit a mixovat až před grilováním nebo pečením s ostatními ingrediencemi.

Na pečení

Nejdřív zkontrolujte, zda kůže nemá šupiny. Pokud ano, je potřeba je odstranit ostrým nožem. Takto zpracovaný filet můžete péct buď v celku, nebo rozdělit na jednotlivé porce. Filet buď upečte celý v troubě, nebo využijte pouze část a zbytek zamrazte na později. 

VIDEO: Krevety na česneku. Snadná úprava se skvělým výsledkem
VIDEO: Kuře pečené naplacato. Tímto trikem bude krásně šťavnaté
Témata: Recepty, jídlo, Vaření, Video recept, Mall.tv, Tatarák, Maso, Gastronomie, Ryba, Filet, Pár tipů, Kůže, Vid, Blogerka, Celý, KOKO, Losos