Maminka.czDěti a sport

VIDEO: Jarní prázdniny na běžkách. Jak do bílé stopy s dětmi, aby je to bavilo, radí mistr světa Martin Koukal

Simona Procházková 8.  2.  2022
Proč nevyměnit sjezdovky za běžky a neužít si společně s ratolestmi výlet do přírody trošku jinak? Pokud jste propadli kouzlu bílé stopy a rádi byste pro běžkování nadchli i své děti, podívejte se na video, v němž vám trenér, mistr světa v běhu na lyžích a bronzový olympijský medailista z roku 2010 Martin Koukal prozradí, jak na to. A taky se podělí o šikovné tipy.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Dvojnásobný táta ze své vlastní zkušenosti dobře ví, o čem mluví. „Když začínáte na běžkách s dětmi, nejdůležitější ze všeho je, aby na nich trávily co nejvíc času a hlavně aby je to bavilo. Ze začátku se klidně vykašlete na nějaké metodiky, pomáhejte jim do kopce a nechte je jezdit z kopce. Ano, budou padat. Spadnou a zase vstanou, a tím se naučí na běžkách pohybovat,“ říká Martin Koukal.

Pamatujte si, že čím větší bandu dětí budete s sebou mít, tím víc je to bude bavit. Vytáhněte na výlet na běžkách své kamarády, známé, příbuzné nebo třeba sousedy s jejich ratolestmi, uvidíte, jak si to všichni užijete. O zábavu nebude nouze.

„K nácviku správného pohybu na běžkách přistupte až ve chvíli, kdy dítě ovládá na lyžích bezpečně stát. Výuku pojměte nejlépe formou hry. Pro začátek například odeberte dítěti jednu lyži a nechte ho jezdit jako na koloběžce. Případně, pokud máte dětí více, můžou hrát bez jedné lyže fotbal. Jednou nohou budou kopat do míče, na druhé popojíždět a na druhý poločas vymění nohy,“ popisuje Martin Koukal.

Co ještě zdůrazňuje? „Základem bezpečnosti je naučit děti jezdit z kopce, plužit, brzdit a zastavit. A pak samozřejmě jako rodič velmi doporučuji mít s sebou batoh plný věcí na převlečení, protože se dá předpokládat, že budou durch, tak aby nemrzly.“

Další šikovné triky a názorné ukázky, jak správně na to, najdete ve videu.

Kam vyrazit s dětmi na běžky?

  • Orlické hory: tratě v okolí Deštného, například Sedloňovský okruh.
  • Špindlerův Mlýn: pětikilometrová trasa Labským dolem.
  • Harrachov: příjemná trasa podél říčky Mumlavy na Krakonošovu snídani.
  • Vrchlabí: rovinaté cesty v areálu Vejsplachy a nad Kněžicemi.
  • Okolí ski areálu Lipno: trať mezi Kramolínským a Slupečenským vrchem.
  • Krkonoše: okolí Benecka.
  • Šumava: okolí Churáňova, Kvildy a Horské Kvildy.
  • Okruhy v Novohradských horách: Hojnovodská bílá stopa, několik kratších okruhů.
  • Jilemnice: několik kilometrů pravidelně upravovaných běžeckých tratí.
  • Beskydy: běžecké trasy kolem Velkých Karlovic.
  • Krušné hory: Lesná.
Témata: Kam s dětmi, Děti a sport, Tipy na výlet, Sport, Maminka cestuje, příroda, Pohyb, lyže, ZOH2022, zimní olympjské hry, Mistr, Špindlerův Mlýn, Jilemnice, Jarní prázdniny, Běžka, Benecko, Sjezdovka, Martín, Deštné, Krakonoš, Orlické hory, Harrachov, Lesná, Děti, Vid, Sport na Heureka.cz