Maminka.czVideo

VIDEO: Kde se vzala česká čína?

Simona Procházková 5.  6.  2021
Věděli jste, že populární „čína“ se v Čechách vařila už před více než sto lety? Podle starých kuchařek se k ní dokonce podával knedlík. Šokuje vás to? Pak se podívejte na video, ve kterém se podobných překvapení dozvíte víc. A kromě toho například také, kdy byla u nás otevřena první opravdu čínská restaurace.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Do tuzemské domácí kuchyně se nejrůznější pokusy o českou nápodobu číny ve velkém dostaly až v polovině 80. let minulého století. A mělo to jednoduchý důvod – tradiční česká značka Vitana konečně začala vyrábět českou nápodobu sójové omáčky. Zájem o ni byl tak veliký, že její dodání brzdily různé, často i velmi bizarní trable.

Napodobenina sójovky do každé domácnosti! Tak by se dala charakterizovat doba, kdy Češi doslova propadli mánii vyrábět si doma své vlastní variace oblíbené „číny“ neboli masové směsi různého složení, zalité falešnou sójovou omáčkou. Pamatujete třeba na vyhlášené kung-pao s broskvemi z konzervy a solamylem?

Sledujte seriál Zmlsané dějiny na mall.tv.

VIDEO: Vyzkoušejte brynzové „špeclušky“, budou hotové za 10 minut
Losos netradičně? Zkuste ho s rajčaty, fenyklem a bramborovými rohlíčky
Vaříme s dětmi: Skvělé snídaňové lívance
Témata: Video, jídlo, Vaření, Konzervy, Sójová omáčka, Čéška, Domácí kuchyně, Čína, Nápodoba, Variace, Kuchařka, Čin, Čechy, Podobné překvapení, Knedlík, Vid, Restaurace