Maminka.czMaminka v porodnici

VIDEO: Kojení po císařském řezu

Tereza Víchová 8.  12.  2022
Jak je to s laktací a jejím nástupem po císařském řezu? Je něco jinak než po běžném porodu? Zeptali jsme se laktační poradkyně Kláry Bastlové z Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

„Samozřejmě po normálním porodu má maminka své miminko bezprostředně po porodu u sebe. U nás po císařském řezu je maminka na pooperačním pokoji, kam my jako laktační poradkyně po dvou hodinách, které jsou pro miminko adaptační, chodíme k mamince na přikládání. Podle stavu maminky, podle toho, zda jí je dobře, jestli byla v celkové, nebo epidurální analgezii, chodíme miminko přikládat,“ říká laktační poradkyně Klára Bastlová.

Maminka v porodnici v Ústí nad Labem: Jak tu probíhá péče o předčasně narozené děti a maminky po porodu?

Tvorba mateřského mléka

Někdy si maminky na diskusních fórech stěžují, že po císaři je nástup laktace komplikovanější. Laktační poradkyně vysvětluje: „Je to individuální. Některá maminka po císařském řezu má dostatek mleziva a není problém s přikládáním. Samozřejmě problém může být i po normálním spontánním porodu, a to jak s laktací, tak s přikládáním nebo s bolestmi. Není to úplně vázané přímo na císařský řez.“

Včasné přikládání

Aby se mléko spustilo, je důležité včasně a často přikládat. „Maminka přikládá, jakmile dítě udělá signál v postýlce, že by si dalo mlíčko,“ říká Klára Bastlová.

Jak probíhá přikládání po porodu? Jaké služby laktačního poradenství mohou maminky v Masarykově nemocnici v Ústí nad Labem využít? A jaké nejčastější potíže s kojením se objevují? Podívejte se na bonusové video z Ústí nad Labem.

Maminka v porodnici

Vydáváme se za vás do porodnic celé České republiky, natáčíme tu videa, abyste viděli realitu, ptáme se na všechno, co vás zajímá. S námi si vyberete tu nejlepší porodnici.

Témata: Porod, Maminka v porodnici, Kojení, Miminko, Porodnice, Laktační poradenství, Císařský řez, Nejlepší video, Ústí nad Labem, Maminka, Přikládání, Vid, Poradenství, Poradkyně, Nástup