Maminka.czPodcasty

VIDEO: Kolik to stojí a proč nám bankomat peníze nedá? Jak učit děti finanční gramotnosti

Tereza Víchová 6.  1.  2022
Také si vaše děti myslí, že bankomat nám peníze dává? A mince a bankovky už pomalu nerozeznají, protože všude platíte jen kartou? Finanční gramotnost se téměř nevyučuje ani ve školách, ale cenu peněz přece musí znát každý. Podívejte se na video, jak na to jít chytře a hrou!

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Jdeme nakoupit. A tohle jsou peníze

S dětmi se o penězích musí mluvit odmalička. Už malé dítě v počátku přece vidí, jak máma platí. Sleduje mince i bankovky, zajímá se,” vysvětluje jedna ze zakladatelek webu zlatka.in Veronika Tomanová. Právě tento web děti doslova vtáhne do spousty her a kvízů na téma peníze. 

„Důležité je odpovídat dětem trpělivě na dotazy okolo peněz a reagovat na aktuální situace,” radí Veronika Tomanová, sama maminka pětiletého dítěte, pro kterou jsou tyhle situace na denním pořádku.

Bankomat nám peníze nedá

Úsměvnou situaci, kdy nám bankomat „dá penízky”, zažil snad každý rodič včetně Veroniky. Podle ní je nejlepší - adekvátně věku dítěte - v takové situaci vysvětlovat, co je práce, že do ní chodí máma a táta a rodina tak vydělá peníze.

„Často se přistihuju, že pořád vysvětluju, kolik co stojí a že peníze se neobjevují jen tak,” popisuje Veronika Tomanová. „Problémem dnešní doby ale je, že děti častěji slyší pípat kartu, než že by viděly rodiče, kteří platí penězi."

Zlatka a její zlaťáky

A v tuhle chvíli může skvěle pomoct Zlatka. Představte si třeba hru, kdy dítě hádá, jaká mince nebo bankovka se ukrývá v prasátku. K výsledku musí dospět návodnými dotazy třeba na barvu a další atributy. A Zlatka ho za to odmění „zlaťáky”. Kdo by odolal? Tyhle a další hry má na svědomí product designer Lukáš Kobr.

„Snažil jsem se zjistit, jak se děti na webu chovají, co je baví a kdy ho opouštějí,” vysvětluje Lukáš Kobr, jak původní verzi Zlatky vylepšoval. „Děti moc baví nakupování zvířátek, hrají hry a řeší úlohy, protože za ně dostávají zlaťáky,” dodává.

Jak vypadá výplatní páska?

Web vznikl před čtyřmi lety z prostého důvodu - po učení finanční gramotnosti byla velká poptávka. A nejen po té základní.

„Web je rozdělený pro první a druhý stupeň základních škol a také je tu sekce pro střední školy a gymnázia,” upřesňuje Veronika Tomanová. Mladší děti se tak učí, kolik peněz potřebují na nákup a starší třeba i to, jak vypadá výplatní páska nebo jak se žádá o hypotéku. Pro školy i rodiče je tak skvělým pomocníkem, který pomůže dítěti v každém věku zorientovat se ve světě peněz.

Témata: Podcasty, Praktické rady, Peníze, Finance, Mince, Nakupování, Zlatka, Poptávka, Vid, Web, Bankomat, Finanční gramotnost, Bankovka, Děti