Maminka.czTěhotenský test

VIDEO: Který těhotenský test si můžete dělat ještě před termínem menstruace

Tereza Víchová 23.  8.  2021
Jsem těhotná, nebo ne? Kdy se to dá co nejdříve zjistit? A který typ testu je ten nejspolehlivější? Na všechno důležité se podívejte ve videu.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Není to zdaleka jen vaše zvědavost, co by mělo vést k provedení testu ihned poté, co máte pocit nebo podezření, že byste mohla být těhotná. Jde tu už přece o bezpečí miminka, o váš životní styl s ohledem na těhotenství a vyhýbání se jakýmkoliv rizikům třeba v zaměstnání.

Doby, kdy se těhotenství zjistilo až u lékaře a po několika týdnech či dokonce měsících, jsou dávno pryč díky spolehlivému ukazateli – hCG hormonu. Lidský choriogonadotropin byl objeven v moči těhotných žen poprvé roku 1927 a na jeho detekci je dnes založena naprostá většina těhotenských testů.

Jak se vyznat v těhotenských testech? Vysvětlíme vám to v podcastu

V současnosti tak stačí zajít do lékárny nebo drogerie a těhotenství se obvykle "druhou čárkou" ukáže s vysokou spolehlivostí za pár minut.

Všechny těhotenské testy jsou jednoduché a k detekci hormonu hCG se používá moč. Dříve byla jakousi podmínkou ranní moč, protože v tu dobu je hladina hCG nejvyšší. Ale dnešní testy jsou citlivé a výsledek odhalí v jakékoliv části dne.

Když si test děláte poprvé v době, kdy vynechá pravidelná menstruace, měl by těhotenství odhalit už každý z nich. Pro ty nejnedočkavější jsou pak určené digitální testy. Podívejte se na video, kde se dozvíte podrobnosti.

Typy těhotenských testů

Proužek – ponoří se do proudu moči – je jednoduchý a výsledek odhalí za několik minut

Test s testovacích okénkem – zde se používá pipeta, kterou se moč nakape na určené místo

Typ tyčinka – po sejmutí ochranného krytu se ponoří do skleničky s močí a pak už jen chvíli počkáte na výsledek

Klepněte pro větší obrázek

Digitální test – je zvláštním typem tyčinkového testu. A zaujme hlavně tím, že ho můžete použít už pět dní před očekávanou menstruací, takže je určený pro ty nejzvědavější. Tenhle test navíc ukáže i odhadovanou délku těhotenství v týdnech.

Klepněte pro větší obrázek

Krevní těhotenský test – umí potvrdit těhotenství už devět dní po oplodnění. Set se prodává v lékárnách a jeho součástí je souprava na odběr malého vzorku krve z prstu.

I těhotenský test se ale může mýlit. Proto je důležité při jakýchkoliv pochybnostech navštívit gynekologa. A to samozřejmě platí i poté, co těhotenský test vyjde spolehlivě jako pozitivní.

Témata: Těhotenství, Miminko, Těhotenský test, Menstruace, První trimestr, Typ, Test, Hormon, Typ testu, Moč, Digi, Vid, Životní styl, Menstruační kalhotky na Heureka.cz