Maminka.czKojení

VIDEO: Laktační poradkyně: O kojení by se mělo mluvit jako o normě, místo toho se řeší odhalování prsou na veřejnosti

redakce 8.  1.  2022
Jak je to s kojením v České republice? Odborníci doporučují plně kojit do půl roku života dítěte, s příkrmy pak do dvou a více let. Realita v tuzemsku je ale úplně jiná. Do šestého měsíce je kojena jen třetina dětí, matky které kojí déle, se často setkávají s nepochopením.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Jakoby kojení byla ostuda a ne přednost

Světová zdravotnická organizace doporučuje s kojením začít do hodiny po porodu, plně kojit do šesti měsíců věku dítěte, pokračovat v kojení s příkrmy do dvou let věku dítěte a v případě potřeby dítěte pokračovat v kojení déle. A jaká je realita? Smutná.

Podle ústavu zdravotnických informací ÚZIS je hned po narození kojených 95 % dětí. Po šestinedělí je výlučně kojených už pouze 26 % dětí a v šesti měsících je výlučně kojených jen 9 % dětí.

„Ideální by bylo, kdyby se o kojení přemýšlelo jako o normě. Stejně tak, jako člověk normálně dýchá, tak stejně normální by mělo být, že novorozenec se narodí a prostě se kojí,“ říká v pořadu Dělníci života laktační poradkyně Ivana Weissová. „V České republice se stále řeší nějaké kauzy spojené s kojením. Řeší se kojení starších dětí, kojení na veřejnosti, odhalování prsou, kojení v restauraci a tak dále. Pro spoustu lidí je kojení věc, která patří někam domů,“ dodává odbornice.

GALERIE: Když miminko zavelí! Na záchodě, na ulici nebo doma při úklidu. Kojit se dá všude a vždycky

Jaké problémy maminky při kojení trápí?

Ženy, které kojit chtějí, ale projeví se u nich nějaké problémy, marně hledají pomoc. Když už ji najdou, dostanou často nejednotné a zastaralé informace. Často je pak kojení spojeno spíše s pocity beznaděje než s pocity naplnění a radosti.

Nejčastější problémy bývají s přisátím dítěte, kdy řada maminek nezná správnou techniku kojení.

Dále ženy trápí bolesti při kojení a nedostatek mateřského mléka.

Tipy na to, jak si osvojit správnou techniku kojení nebo jak podpořit laktaci, se dozvíte v novém díle dokumentárního cyklu Dělníci života na internetové televizi Mall.tv, který se zabývá obdobím po porodu. 

Kojení je nejlepší možná výživa, kterou může dítě od narození dostat. Kojení je přirozený stav, prospěšný jak pro miminko, tak pro matku. S jakými problémy ohledně kojení se matky setkávají nejvíce? Proč se obecně tak málo kojí a jaké to má pro ženu i dítě následky? Kdy nastává samo odstavení? A s jakými odsudky se ve spojení s kojením v Česku bohužel stále setkáváme? Zjistěte více ve videu.

Témata: Porod, Kojení, Výživa a stravování, Kojenec, Miminko, Dítě je na světě, Matka, Mall.tv, Norma, Děti, Dělník života, Poradkyně, Ivana Weissová, Vid, Prsa, ÚZIS, Odhalování, Česká republika, Život dítěte