Maminka.czK tabuli půjde české školství

VIDEO: Malá školní revoluce v Příbrami: Tady nedávají čtyřky ani pětky a začali vyučovat po svém!

Tereza Víchová 16.  2.  2022
Víte, že polovina žáků nechodí do školy ráda už na prvním stupni? Dozvěděl se to i ředitel jedné příbramské základní školy Josef Strejc. A nastolil tu nový systém výuky: bez špatných známek a s důrazem na soft skills a minimum frontální výuky. Podívejte se na video, jak to tady funguje.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Když je název našeho projektu K tabuli půjde… České školství, tak tahle škola patří k těm, které mohou být inspirací pro ostatní. Nebojí se tu totiž postupných změn. Pan ředitel se sice nesetkal s nadšením a přijetím u všech rodičů, učitelů, ba ani žáků, ale to s sebou vývoj nese asi vždy. Každopádně převládají pozitivní ohlasy a zájem o školu stoupá (viz box).

„Jeden ze tří žáků, který na začátku roku odešel kvůli nové vizi, se po půlroce vrátil, protože do nové školy po pár týdnech odmítal chodit,” popisuje konkrétní zkušenosti Josef Strejc. A dělí se i o dojmy po půlroce od nových začátků.

 „Škola je vnímána u části veřejnosti velmi pozitivně. Ale naopak existuje i druhá část veřejnosti, pro kterou jsme nejhorší. Prý se chceme dětem zavděčit dobrými známkami a výuka moc neprobíhá. Žádné oficiální stížnosti ale neregistruji, spíše se mnoho rodičů i z okolních vesnic zajímá o náš koncept a ptají se, jak to funguje.”

Velkou změnou prošel v Příbrami i systém třídních schůzek. Z klasického přístupu, kdy učitel rodičům předá všeobecné informace a oni se pak jednotlivě zajímají o prospěch, se změnil v setkání ve třech.

„Klasické rodičovské schůzky jsou nahrazeny triádami, tedy setkáními učitel, žák a rodič. Máme obrovsky pozitivní zpětnou vazbu od všech účastníků a zvýšila se i účast rodičů,” pochvaluje si Josef Strejc. „Dále jsme zavedli tematický týden, kdy si žáci mohli vybrat kurz dle svého zájmu – například sportovní, archeologický, gentleman-gentlewoman, dějepisný, robotický, přírodovědný, pokusy. A všichni si svůj kurz maximálně užili. Na proměně výuky pracujeme, ještě je na tom mnoho co dělat, ale myslím si, že jdeme pořád dopředu a lepší se to,” uzavírá Josef Strejc.

O školu v Příbrami je čím dál větší zájem

  • K 1. 9. 2020 měla Základní škola Březové Hory evidováno 422 žáků.
  • S novým konceptem vyučování je tu od 1. 9. 2021 444 žáků.
  • Stoupající trend a zájem o školu pokračují, k 1. 2. 2022 se zde učí 457 žáků.
  • Za poslední rok a půl tak stoupl počet dětí o 35, zásadní také bude, kolik dětí přijde k dubnovému zápisu.

Podívejte se na video o tom, jak pan ředitel zaváděl změny a co na to říkali rodiče a učitelé. Jak v Příbrami probíhají hodiny a co překvapilo i paní učitelku? Sledujte i dál náš projekt K tabuli půjde… České školství na webu i v tištěné Mamince.

Tento projekt podporuje Nadace České spořitelny.

Klepněte pro větší obrázek
Témata: Rodiče, Školství, Školák, Základní škola, Vzdělání, Školy, K tabuli půjde české školství, projekt, revoluce, Nadace, Příbram, Vid, Gentleman, Nadace České spořitelny, České školství, Známka, Škola, Výuka, Žák