Maminka.czRecepty

VIDEO: Mami, já chci řízek! Vyzkoušejte křupavou pochoutku netradičně z patizonu

Simona Formánková 16.  8.  2021
Patizon svým tvarem připomíná UFO, což by mohlo zaujmout hlavně děti. Ale získá si vás rozhodně i svojí nezaměnitelnou chutí. Je to v podstatě houževnatější cuketa, která se díky své tuhosti skvěle hodí na smažení. Vyzkoušejte proto skvělé patizonové řízečky. Rozhodně si je zamilujete.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Spoustu lidí při přípravě patizonu možná odradí jeho tvrdá slupka. Loupání však nemusí být vůbec žádný problém. Blogerka Koko vám poradí pár triků, jak na to. 

Suroviny:

  • Větší zralý patizon
  • Hladká mouka
  • 2 vejce
  • Sůl
  • Strouhanka klasická + trocha strouhanky z kukuřičných lupínků
  • Kořenicí směs na ryby
  • 2 lžíce vinného octa do vody na vaření

Postup:

Patizon nakrájejte na zhruba centimetr silné plátky. Vyřízněte část se semínky a poté pomocí škrabky oloupejte tvrdou slupku. Pokud jsou plátky zbytečně velké, překrojte je napůl. Na plotnu si dejte hrnec s osolenou vodou, kterou přiveďte k varu. Pro lepší chuť do vody kápněte trochu vinného octa. Plátky patizonu povařte ve vodě zhruba 4–5 minut.

Nachystejte si ingredience na trojobal – mouku, vejce, strouhanku. Vajíčko osolte a do klasické strouhanky můžete pro ozvláštnění přidat trochu strouhanky z kukuřičných lupínků. Předvařené patizony vyndejte z vody na talíř a nechte trochu zchladnout. Poté obalte každý plátek v mouce, vajíčku a nakonec strouhance. 

Obalené plátky smažte klasicky v centimetrové vrstvě oleje z obou stran do křupava. Poté nechte chvíli odpočinout na papírové utěrce, která vysaje přebytečný tuk. 

Patizon je skvělá zelenina. Zkuste recept na extra křupavé řízečky

Chuť patizonu je dobré podpořit ještě nějakým kořením. Skvěle funguje například kořenicí směs na ryby. Pokud plátky před obalováním posypete, ve výsledné chuti poznáte, jak se k sobě skvěle hodí.

Témata: Video, Recepty, Vaření, jídlo, Video recept, Mall.tv, řízek, Pochoutka, Patizon, Vejce, Kukuřičný lupínek, Cuketa, KOKO, Chuť, Slupka, Máma, Pat, Strouhanka, Vid, Plátek, Dama