Maminka.czMaminka roku 2021

VIDEO: Maminka roku 2021: Divokou kartu v kategorii Maminka hrdinka získala Dita Szymanská

Simona Formánková 14.  7.  2021
Semifinálové hlasování v projektu Maminka roku 2021 se chýlí ke konci. A patronky jednotlivých kategorií dostaly nelehký úkol – vybrat jednu maminku, které udělí divokou kartu. Ta od Tamary Klusové nakonec putuje Ditě Szymanské, bojovnici s nelehkým životním osudem v kategorii Maminka hrdinka.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Dita Szymanská byla hostem Kristýny Dobeš Moučkové v podcastovém studiu časopisu Maminka. Svěřila se, že přes všechny životní peripetie jsou to právě její děti, rodiče a přátelé, kdo ji drží nad vodou. I touha pomáhat ostatním ji žene dál a pomáhá jí samotné. 

"Kroužek Krůčky jsem založila po manželově smrti, protože jsem zjistila, že se s postiženou Elenkou nemáme na koho obrátit. Chtěla jsem rodičům pomoct, aby věděli, že na to nejsou sami. Protože když je nás víc, tak člověk má sílu jít dál. Vidí úspěchy druhých a to je úžasný, to vás nabíjí," řekla Dita ke kroužku Krůčky. Ten sama vybudovala během prvních dvou let života dcery Elenky, která se potýká s těžkým typem epilepsie.

Patronka kategorie Maminka hrdinka, zpěvačka Tamara Klusová, neměla rozhodování, komu dát divokou kartu, jednoduché. Přesto ji Dity příběh zasáhl nejvíce.

"Není snazšího či těžšího života. Každý si v tom pomyslném batohu života neseme svůj příběh, který se každý den ubírá jiným směrem, jednou ho nemůžeme unést a jindy zas máme pocit, že je lehounký jako vánek. Jsou mezi námi ale lidé, kteří na zádech nemají batohy, ale obrovské krosny, pod jejich tíhou se nehroutí, a ještě pomáhají s batohy ostatním, mají úsměv na tváři a podle mě jim zpod krosny vykukují schovaná andělská křídla."

"To jsou superhrdinky a superhrdinové. A jednou takovou je pro mě Dita, která všechny své starosti a strasti má ještě sílu překlopit v radost a sílu pro lidi kolem. Dito, děkuji," řekla Tamara.

Pokud si chcete rozhovor s Ditou Szymanskou poslechnout, zde je audioverze. Stačí kliknout na bílou šipku a chviličku počkat:

00:00:0000:00:00

Příběh maminky Dity Szymanské by vydal na knihu. Její dcera Elenka se narodila jako úplně zdravá holčička, až po osmi měsících se její vývoj zastavil a od té doby vyžaduje čtyřiadvacetihodinovou péči. Lékaři jí diagnostikovali těžkou nekompenzovanou farmakorezistentní epilepsii. Druhá životní rána přišla ve chvíli, kdy se Dita dozvěděla, že její milovaný manžel tragicky zahynul. Najednou byla na všechno sama. Ona se ale nevzdala a rozhodla se s nepřízní osudu bojovat. Založila skupinu Krůčky, ve které se setkávají rodiče s handicapovanými dětmi a společně se snaží pomocí různých druhů terapií, s dětmi cvičí a rehabilitují. 

Hlasovat můžete do 20. 7. 2021 na webu projektu Maminka roku.

Tomáš Klus nazpíval píseň k soutěži Maminka roku. Vystupují tu skutečné maminky
Témata: Maminka hrdinka, Maminka roku 2021, Handicap, Elenka, Patronka, Dita Szymanská, Karta, Tamara Klusová, Divoká karta, Maminka, Kategorie, Peripetie, Vid, Vánek