Maminka.czMasáže

VIDEO: Masáže miminkům prospívají, ale musíte dodržovat určitá pravidla. Jaká to jsou?

Markéta Novák Matějková 12.  4.  2017
Masírování miminek je krásným společným rituálem mezi rodičem a děťátkem. V pravém slova smyslu nejde o klasickou masáž, ale o jemné doteky, kterými si vzájemně předáváte lásku a emoce. Právě proto je třeba dodržovat určité zásady a respektovat momentální rozpoložení miminka.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Vytvořte si z masáže rituál

Když se řekne kojenecká masáž, spousta rodičů si vybaví protikolikovou masáž, kterou se snažili ulevit svému děťátku od bolestí bříška.

Masáže miminek mají přitom mnohem větší přesah. Správně provedená masáž má dítě zklidnit a když si z ní vytvoříte rituál, dokáže obohatit nejen miminko, ale i vás.

Z vlastní zkušenosti mohu říct, že díky masážím jsem měla pocit, že jsem byla se svými syny napojená i beze slov. Masáž tak byla přínosem nejen pro mé chlapečky, ale také pro mě osobně. Nazvala bych to jinou formou mazlení…

Blahodárné masáže miminek. Víte, čím prospívají a jaký olej je vhodný?

Lektorka dětských masáží Marcela Mikešová říká, že při masáži hraje velkou roli naše psychické rozpoložení. Děti totiž velmi citlivě vnímají náladu rodiče.

„Masáž by nikdy neměla probíhat ve stresu. Pokud je rodič nervózní nebo miminko nemá zrovna náladu na masírování, je třeba to respektovat a masáž neprovádět,“ říká Marcela Mikešová.

Jak se na masáž připravit

Ideální doba na masírování je po koupeli před spaním nebo hodinu a půl po jídle. Délku masáže určuje miminko. Pokud cítíte, že už je dítko unavené, je lepší masáž zkrátit. Masáž by měla být prováděna také ve vyhřáté místnosti a miminko by nemělo mít studené končetiny.

Před masáží je potřeba si sundat veškeré prstýnky a náramky. Při masáži si také vypněte mobilní telefony a nenechte se ničím rušit, ať si tyto chvíle můžete vzájemně vychutnat.

Podívejte se na video, jak se připravit na masírování miminka

Který olej je pro miminko vhodný

Na masáže miminek  jsou nejvhodnější kvalitní dětské oleje. Pro děti do jednoho roku nejsou vhodné éterické oleje. Výjimkou jsou levandulový a heřmánkový olej, ten má ale svá omezení.

Pro další informace, jak vybírat olej vhodný pro masáže miminek, si pusťte další video, které jsme pro vás připravili ve spolupráci s lektorkou dětských masáží Marcelou Mikešovou.

Masírujete své děťátko?

Nebojte se mazlení a masáží! Prospějete tím zdraví a vývoji dítěte
Vyzkoušeno! 5 tipů, jak zklidnit neposedné děti a naučit je relaxovat
Lejla Abbasová září štěstím, je těhotná

 

 

Témata: Děti, Video, Kojenec, Miminko, Masáže, pravidla, Přínos, Mobilní telefon, Mimi, Mikeš, Marcelo, PRÁV, Máša, Masírování, Vid, Psychické rozpoložení, Masáž, Mazlení, Ideální doba, Jak