Maminka.czPodcasty

VIDEO: Mít se ráda taková, jaká jste? Nesouhlasím, když jde o nadváhu až obezitu, říká trenérka

Tereza Víchová 1.  10.  2021
Kondiční trenérka a nutriční terapeutka Lucie Luksová má v tomto ohledu a trendech doby jasno. Něco jiného jsou podle ní vrásky, jizvy nebo strie jako naše součást. Ale když už jde o zdravotní problémy třeba z kil navíc, radí začít s tím rychle něco dělat. Bez ohledu na trendy.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Cvičit po porodu? Dost často je po pár týdnech s miminkem naším jediným cílem SPÁNEK. A navíc je tu nový trend – mít se ráda taková, jaká jsem. S kily a dalšími „vadami na kráse” navíc. Cesta k motivaci se zavírá. Kdy jde ale o rozumný přístup a kdy se už jen chlácholíme stylem „nejsem v tom přece sama” a přitom už můžeme být na hranici, kdy tělo přestává být zdravé? O motivaci a kde ji najít po porodu je úvodní video.

Musím se postarat o dítě. Ale o sebe taky!

„Motivace ke cvičení po porodu je vnitřní, nebo vnější," shrnuje Lucie Luksová s tím, že když nás „donutí“ zdravotní problémy, je to vlastně v mnohém jednodušší začít se sebou něco dělat. I když jde ale zdánlivě JEN o dobrý pocit, snahu vejít se do předtěhotenských džín nebo prostý fakt, že na lekci cvičení nám prostě nikdo miminko do náruče nepřinese, mělo by to být dostatečnou motivací.

VIDEO: Potichu a rychle, nebo raději vůbec: Sex po porodu je často tabu téma. Psycholog říká, jak to vidí muži

„Samozřejmě motivace postarat se o potřeby dítěte, které by jinak bylo ohrožené na životě, je zásadní," vysvětluje trenérka, že tady máma neřeší žádné chci/nechci. Ale vyhradit si prostor pro sebe, získat svůj čas, oddechnutí si u jiné činnosti, je také důležité. A to především proto, že když bude máma fit pro děťátko, které roste a má stále nějaké potřeby, budou z toho profitovat oba.

Miluj své tělo. A snaž se, aby bylo zdravé

Co si Lucie Luksová myslí o dnešním kultu „lásky ke svému tělu“? Upozorňuje i na úskalí.

„Já jsem moc ráda, že se otevřeně mluví o nedokonalostech. Ale bojím se jedné věci. Je určitě v pořádku mít na sobě rád své jizvy, strie nebo třeba vrásky. Charakterizují nás a ty nedokonalosti nás vlastně tvoří, je to část naší osobnosti. Ale když mám nadváhu, tak mám nadváhu. A třeba obezita a problémy s postavou jsou pak už zdravotní problém a zrcadlo toho, jak žijeme. A takové věci by po porodu měly být opravdu jen dočasné," zdůrazňuje trenérka.

Únava, strie a poporodní kalhotky. Maminky po porodu však vnímají jediné - pocit štěstí!

Kde objevit vnější motivaci ke cvičení? Co pomůže? A kdy hledat trenéra a začít cvičit? Podívejte se na video.

Co zásadně pomůže najít motivaci cvičit

Vytvořit si návyk. Cvičení má být zkrátka automatická součást dne či týdne.

​Najít si „něco“, co pomáhá – třeba poslech oblíbeného podcastu.

Najít si „někoho“, kdo nás inspiruje, třeba na sociálních sítích.

Témata: Podcasty, Porod, Po porodu, Spánek, Zdraví žen, Cvičení, Hubnutí po porodu, vada na kráse, Strie, trenérka, trenér, Nesouhlas, Lucie Luksová, Vid, Zdravotní problémy, Motivace, Donut, TAK, Trend, Nadváha, Obezita