Maminka.czMaminka v porodnici

VIDEO: Moderní porodnice nabízí snídaňový bar a další služby zdarma

Tereza Víchová 9.  2.  2023
Rodící ženy už nejsou pacientky, ale klientky. A čím dál více porodnic pro ně zavádí jako běžné služby třeba snídaňové a svačinové bary nebo zapůjčení kojicích polštářů a chladivých gelových polštářků. I porodnice v Chomutově má spoustu výhod pro maminky zdarma.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Bufetové snídaně

„Od října jsme tu zavedli bufetové snídaně pro naše rodiče. Aktuálně nabízíme mléčné rýže, tvaroh, bílé jogurty, žervé, ovesné kaše... Chceme ještě přidat i různá müsli a do toho přídavky – skořici, kakao a podobně,“ říká Veronika Hýblová, vrchní sestra Gynekologicko-porodnického oddělení Nemocnice Chomutov.

Maminky jsou z toho nadšené. „Hrozně se jim to líbí. V rámci bufetové snídaně nám kuchyně připravuje i zeleninové talíře, takže se snažíme zavádět zdravou stravu, aby maminka měla plnohodnotnou a vyváženou stravu už od porodnice,“ vysvětluje.

Otisk nožičky

Chomutovská porodnice rodičům na památku dělá i otisk nožičky novorozence. „Nechali jsme si připravit kartičky, máme netoxické barvy a okamžitě po porodu, když si novorozence přebírá novorozenecká sestra, tak děláme otisky nožiček. Je to taková pamětní kartička, kdy mamince do kartičky napíšeme datum a čas narození miminka, jeho váhu, míru. A jsou tam zapsaní i lékaři a porodní asistentky. Maminka si odnáší takovou památku na celý život.“

Maminka v porodnici Chomutov: Bufetové snídaně, kolektiv mladých lékařů a řada služeb zdarma

Předporodní seminář

Za některé služby se v porodnicích platí, jiné jsou zdarma. „V Chomutově máme víceméně všechny služby zdarma kromě nadstandardního pokoje, ten je jediný placený. Nabízíme také předporodní seminář, není to klasický předporodní kurz jako takový, který maminky znají, ale je to seminář – jednodenní návštěva, můžou přijít v jakémkoliv týdnu těhotenství. Termíny vyvěšujeme na facebookových stránkách naší porodnice. Maminka přijde s partnerem nebo bez něj, jak uváží oba dva. Téma semináře se odvíjí podle skladby maminek, které ho navštíví, a podle otázek na to, co je zajímá, kam to směřuje. A je to zdarma,“ říká vrchní sestra.

Kojicí polštáře, gelové polštářky

Potom v rámci porodnice jsou k dispozici také kojicí polštáře, které mohou usnadnit polohu při kojení. „Nabízíme chladicí nebo nahřívací gelové polštářky na bradavky, protože přece jenom první dny kojení bývají bradavky citlivé a bolí. Pak máme spreje na ošetření hráze, pokud tam maminka po porodu má nějaké drobné poranění,“ uzavírá Veronika Hýblová.

Jak snídaňový bar vypadá? Podívejte se na video.

Primář chomutovské porodnice otevřeně: České porodnictví ztrácí svou kvalitu, lékaři všechno „odříznou“

Maminka v porodnici

Vydáváme se za vás do porodnic celé České republiky, natáčíme tu videa, abyste viděli realitu, ptáme se na všechno, co vás zajímá. S námi si vyberete tu nejlepší porodnici.

Témata: Maminka v porodnici, Výživa a stravování, Porodnice, Nejlepší video, reportáž, Chomutov, Kojice, Snídaně, Vid, Bar, Maminka, Polštář, Polštářek, Bufet