Maminka.czMaminka v porodnici

Muži a sex po porodu: Chce to trpělivost s ženou a čas, říká gynekoložka Kamila Žižková

Tereza Víchová vas 18.  1.  2024
Proč je lepší, když muž u porodu stojí u hlavy partnerky? Kdy bude sexuální život zase v normálu? A proč se vyplatí trpělivost a čekání? Vše vysvětluje gynekoložka Kamila Žižková z Porodnice Chomutov.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Jak se mají chovat muži u porodu a po něm, aby se později obnovil sexuální život co nejlíp? „V první řadě, aby u porodu stál u hlavy. Já si myslím, že to je pravidla číslo jedna. A aby tam samozřejmě pro tu partnerku byl, aby si nebral nic z toho, co mu řekne během porodu. Ty ženy to tak nemyslí, protože on v tu chvíli dejchá nahlas a stojí blbě a kouká blbě… A aby měl to pochopení, aby měl trpělivost, protože si myslím, že jako ženy máme nárok na to, nemít chuť na sex, máme nárok na to, mít čas pro sebe. A asi dát tělu a hlavě čas,“ vysvětluje MUDr. Kamila Žižková.

Chuť na sex po porodu

„Problém se stykem potom není jenom případ maminek, protože si zažily nějaké trauma, porodily dítě a jsou poraněné. A někdy nejen na těle, ale vlastně i na duši. Ale týká se to i chlapů, kteří byli součástí toho porodu jako takového, že na tu ženu třeba už koukají úplně jinak. Vidí vlastně tu oblíbenou část ženského těla v úplně jiný moment. Na tohle by měl být muž připravený,“ radí gynekoložka.

Sex a intimita po porodu. Máte pocit, že vaše sexualita vyhořela? Zkuste vědomé milování, radí Denisa Říha Palečková

Únava a péče o miminko

Co po porodu prožívají ženy a proč mívají menší chuť na sex? „Na ně dopadá únava a třeba i zátěž toho, že jsou najednou v roli maminky, že mají u sebe někoho, kdo je na nich 24 hodin denně závislý. Žena někdy není připravená lásku nebo pozornost dávat někomu jinému. A taky vím, že hodně žen si stěžuje na to, že jsou přešmatlaný, protože se celý den věnují miminku a pořád se s ním mazlí, a tak pak chtějí mít chvilku pro sebe. A žena potom večer spíš chce být sama, nechce, aby na ni někdo sahal, a spíš si chce odpočinout. Hodně je to potom na tom partnerovi, aby to přijal a snažil se nejdřív dát ženě nějaký prostor pro sebe. Třeba jí ulevit i tím, že se o miminko bude starat," radí gynekoložka. Společná péče o potomka by v dnešní době měla být už standardem.

Tajemství sexu v těhotenství. Proč dlouze nedráždit bradavky? A jaká poloha je ideální? Radí Kamila Žižková

Maminka v porodnici

Vydáváme se za vás do porodnic celé České republiky, natáčíme tu videa, abyste viděli realitu, ptáme se na všechno, co vás zajímá. S námi si vyberete tu nejlepší porodnici.

Témata: Porod, Maminka v porodnici, Porodnice, Rodičovství, Rodiče, Sex, Nejlepší video, žena, muž u porodu, Kamila Žižková, Chomutov, partnerka, Zeno, Normál, Vid, Gynekoložka, Trpělivost, Sexuální život

Video