Maminka.czPodcasty

VIDEO: Narodil se vetřelec. Občas někde padne i rodičovská facka, říká k žárlení starších sourozenců psycholog

Tereza Víchová 14.  10.  2021
Ať už to nazveme žárlení, zlobení, nebo upozorňování na sebe, narození miminka s rodinou pořádně zahýbá a se starším sourozencem obzvlášť. Bezvýhradná láska se obvykle nekoná a je to zcela normální. Jak se s novou situací vyrovnat a co rozhodně (ne)dělat, radí psycholog a kouč Vilém Urban v úvodním videu.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Jsem na druhé koleji?

S nadsázkou se říká, že příchod nového sourozence se dá přirovnat k situaci, kdy byste si domů vzali nového partnera se slovy: „Miláčku, tohle je můj další manžel. Mám ho ráda stejně jako tebe a odteď tu s námi bude bydlet.” Připadá vám to přitažené za vlasy?

„Ta situace se dá také přirovnat třeba k tomu, když si rodina před sourozencem pořídí třeba pejska,” vysvětluje Vilém Urban. „Dítě se na něj těší, nemůže se dočkat. Ale když je štěně doma, najednou má spoustu potřeb a často i věští pozornost než dítě.” A s tím se vyrovnat jednoduché není.

Budeš mít brášku. Dál se na to připravit?

„Samozřejmě záleží na věku,” odpovídá Vilém Urban na otázku, zda se dá popsat, jak bude dítě na miminko reagovat. „Obecně ale platí, že děti mají rády své rituály. A je důležité, aby své jistoty neztratily v době, kdy se narodí sourozenec." Kdo zažil kolotoč třeba kolem batolete a miminka, asi potvrdí, že v tu chvíli se obrátí celý svět vzhůru nohama a dodržet čtení pohádky v sedm večer je občas nadlidský úkol. Odborník radí zapojení více členů rodiny, samozřejmostí by mělo být fungování tatínka, babiček.

„Univerzální rada ale neexistuje. Starší děti by se měly na příchod sourozence připravit, ale přecitlivělé a přílišné řešení je také na škodu. Ideální je přirozená cesta  vybíráme kočárek pro miminko, pomůžeš nám?” radí Vilém Urban.

K babičce? Ne, raději ona k nám

Často ve snaze všem situaci ulehčit mohou rodiče nadělat spíš škodu, třeba tím, že pošlou starší dítě k babičce. Vedeni dobrým úmyslem, aby mělo zachovány všechny své rituály, když na něj třeba přechodně bude méně času, než se rodina zorientuje v novém nastavení:

„Ve svém okolí jsem třeba z tohoto pokusu zažil neblahé následky do dalšího života. Je to sice extrém, ale stát se může. Určitě doporučuji nechat babičku naopak přijet k nám na nějakou přechodnou dobu. Pro dítě je ale jeho prostředí zásadní.”

Vztek a afekt. Co s nimi?

Dítě válející se v kaluži nebo křičící u miniaturní vaničky, že do ní chce taky, když je tam miminko? Nic neobvyklého. Unavený rodič na pokraji nervového zhroucení, kterému občas vyletí ruka jakkoliv se snaží ovládnout, je logickým následkem.

„Důležitý je nadhled a klid,” říká psycholog s uznáním faktu, že právě to je někdy téměř nemožné. 

„Samozřejmě je důležitý i temperament dítěte, někdo se rád válí v kaluži, někdo je tišší. Tyhle silné projevy jsou ale odrazem rodičů a jejich výchovy. Zamyslel bych se nad momenty, kdy šlo něco udělat jinak. Třeba dítěti chybí rámec a vzorec pro určité situace. Dnešní doba je typická tím, že se hranice spíš rozvolňují, než utahují. Ale dítě potřebuje znát, co se v jaké chvíli bude dít, kde má hranice a co následuje, když je překročí,” dodává Vilém Urban.

Všechny již zveřejněné podcasty si můžete také poslechnout na Apple Podcasts, Spotify a Google Podcasts. 

 
 
 
Témata: Podcasty, Rodina, Rodina a vztahy, Miminko, Péče o dítě a jeho výchova, Chování a vztahy, Sourozenci, pád, Facka, Starý sourozenec, OBČAS, Star, Tempera, Vid, Láska, Vilém, Zář, Děti, Vetřelec, Psycholog