Maminka.czSpánek

VIDEO: Nechat miminko vybrečet, ať třeba i zvrací? Unavení rodiče zkouší všechno

Tereza Víchová 5.  11.  2021
Metoda vyplakání, jak dlouho nechat miminko brečet, chovat, nebo nechovat? Všechny tyhle fráze se stále ve velkém vyhledávají na internetu a vévodí jim jedna konkrétní: Estivillova metoda kontrolovaného pláče. Co si o ní myslí odborníci a proč ji rodiče pořád zkoušejí, i když jim pláč miminka trhá srdce? Podívejte se na video a zjistíte víc.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Odborníci říkají rozhodné NE

Zoufalá a nevyspalá máma vyzkouší téměř vše. Že je ale právě tahle metoda poněkud drastická, potvrzují i odbornice:

„Za mě je metoda vyplakaní dramaticky špatná věc,” říká rozhodně dětská sestra a dula Simona Lazzari. „V žádném případě bych ji nikomu nedoporučila. Je to věc, která popírá fyziologii lidského mláděte. To potřebuje být u mámy a táty a cítit je.”

Podobný názor má i spánková poradkyně Anna Růžičková:

„Miminko plakat nenecháme, rozhodně ne samotné! Něco jiného také je, když pláče v rodičovské náruči. Není to přirozené. Navíc spánek je biologická potřeba, která se nedá natrénovat nebo naučit.”

O Estivillově metodě kontrolovaného pláče

  • Kniha španělského lékaře Eduarda Estivilla Dětská nespavost byla dlouho bestsellerem.
  • Přesně popisuje jednu formu spánkového tréninku a slibuje funkčnost u 96 % dětí.
  • Dítě je uloženo samotné do postýlky, rodič k němu vlídně promluví a odchází. 
  • Zdůrazňuje se, že rodič nesmí ustoupit pláči a jsou stanovené pevné intervaly, ve kterých se k postýlce plačícího dítěte vrací a znovu ho uklidňuje.
  • Metoda nepřipouští hlazení, pusinkování a podobně. Radí nedotýkat se dítěte a zase odejít, i když pláče.    

Máma není špatná, jen zoufalá

I když je posledních několik let čím dál více rodičů, kteří své děti chovají, nosí v šátku a celkově zastávají kontaktní rodičovství, po spánku touží každý a únava umí „zaúřadovat” tak, že i spousta kontaktních rodičů nějaké vyplakaní vyzkouší:

„Mám pro ty situace velké pochopení, spánková deprivace je jedna z nejhorších situací, do jaké se žena může dostat,” říká porodní asistentka a psycholožka Kristina Zemánková. „Takové mamince by se mělo dostat velkého pochopení a opečování.”

To se ale často neděje, protože mámy „mají přece vydržet všechno“ a okolí jim to často říká.

Proč rodiče metodu vyplakávání pořád zkouší?

Je až s podivem, kolik rodičů se k metodě vyplakaní uchyluje, i když si obvykle přečte, že to není ten nejlepší krok pro dítě, a i kdyby „zabral”, je to možná na pár dní, než začnou třeba růst zoubky nebo se dostaví první viróza.

„Estivill radí nechat dítě plakat, klidně i zvracet a všechno to má být normální,” popisuje Anna Růžičková a vysvětluje motivy, které rodiče vedou k vyzkoušení tak drastické metody: „Maminkám to doporučují generace jejich rodičů a prarodičů i někteří pediatři. A také knihy, kterých bylo dříve jen pár.”

Jak může metoda působit na dítě, vysvětluje Simona Lazzari: „Pokud z vás má dítě přečíst: Tohle je moje maminka, která přijde, když potřebuji, tak to se neděje. Je to neurologicky, psychologicky i emočně špatně. Dítě se třeba ‚spát naučí’, ale nevěřím tomu, že bude v pohodě.” 

​Spolupracující odborníci:

Simona Lazzari – dula, dětská sestra, laktační poradkyně, autorka knihy 1.–3. rok vývoje dítěte, dula-simona.cz, IG simonalazzari_

Anna Růžičková – certifikovaná holistická spánková poradkyně, IG spanekmiminek

Kristina Zemánková – porodní asistentka a psycholožka, stromzivota.net

Témata: Miminko, Péče o dítě a jeho výchova, Výchova, Miminko, Spánek, Rodiče, Kniha, Děti, Máma, Hlazení, Metoda, Simon Lazzari, Pláč, Vid, Rok vývoje, Kristin Zemánková, Anna Růžičková, Kristina Zemánková, Internet, Eduard

Video