Maminka.czPraktické rady

VIDEO: Nedýchá? Popálilo se? Podívejte se na základy první pomoci dětem, můžeme to potřebovat všichni

redakce 29.  12.  2021
Ročně dojde k tisícům dětských úrazů, které vyžadují lékařskou péči. Uměli byste pomoci svému dítěti, když jde o minuty? Jak se zachovat v případě úrazu hlavy, vdechnutí cizího předmětu, popálenin, laryngitidy nebo nutné resuscitaci? V novém díle pořadu Dělníci života radí záchranář Vít Samek, jak se v takových situacích zachovat a také čeho se rozhodně vyvarovat.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

První pomoc nezvládá ani polovina z nás

První pomoc by měla patřit k základnímu vzdělání každého člověka. Podle posledních průzkumů, které provedlo sdružení Český červený kříž, ji ale ovládá necelá polovina dospělých Čechů. V případě úrazu nebo náhlého zhoršení stavu není čas na rozmýšlení, mnohdy jde jen o minuty. Podle českého statistického úřadu se ročně stane 300 000 úrazů dětí, které vyžadují lékařské ošetření, 30 000 dětí každý rok skončí v nemocnici, 3000 z nich zůstane s trvalými následky a zhruba 200 dětí po úrazu každý rok zemře.

Nejčastější dětské úrazy

Mezi nejčastější dětské úrazy patří úrazy hlavy, popáleniny, požití chemikálií, poleptání, otravy, tonutí a dušení. Život ohrožující mohou být i některá onemocnění, případně stavy, které onemocnění provázejí. Nejlepší by bylo úrazům předcházet, ale když už k němu dojde, musí rodič hlavně zachovat klid a okamžitě dítěti poskytnout první pomoc. Jak se zachovat v případě, že dítě vdechne cizí předmět? Jak se zachovat, když se dítě zraní na hlavě? Nebo co dělat v případě, že se dítě dusí kašlem při laryngitidě?

Akutní laryngitida. Co dělat, když vás vyděsí štěkavý kašel a dušnost?

Při záchraně života jde o každou minutu

V novém díle dokumentárního cyklu Dělníci života popisuje záchranář Vít Samek, jak postupovat v případě nejčastějších dětských úrazů. Vždy jde o minuty a čím dříve první pomoc zahájíte, tím lépe. Ve zkratce také popíše, jak se zachovat ve chvíli, kdy dítě nedýchá a vám nezbývá nic jiného než zahájit resuscitaci a pokračovat v ní až do chvíle než přijede sanitka. Zjistěte, jak jste na tom se znalostmi první pomoci ve videu.

Témata: Video, Praktické rady, pomoc, první pomoc, Mall.tv, Úrazy, Děti, Lékařská péče, Případ úrazu, Popáleniny, Dělník života, Úraz hlavy, Vid, Český červený kříž, Cizí předmět, Základ, Úraz, Vít Samek, Dětský úraz