Maminka.czLOH21

VIDEO: Nejmladším olympionikům bylo pouhých 11 let! Podívejte se na příběhy dětí

Kristýna Juřicová 21.  7.  2021
Také se těšíte, jak budete i s dětmi fandit našim olympionikům? Tak si představte, že byste se už na své děti dívali na obrazovce, jak zvládají sportovní klání. Podívejte se na video, které vás seznámí s nejmladšími olympioniky v historii. Byly to totiž ještě děti.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Italské gymnastky byly v roce 1928 vyslány na Olympijské hry v Amsterdamu a nejmladší závodnici mezi děvčaty bylo pouhých 11 let. Nicméně věk jim zvítězit nezabránil, a získaly tak stříbrné medaile, díky nimž se staly celosvětově známé.

V roce 1936 se konaly olympijské hry v Berlíně. Skokem do vody tu triumfovala Američanka Marjorie Gestringová, které bylo pouhých 13 let, když vyhrála. Bohužel kvůli politické a světové situaci, která se rozmáhala prvně v Německu, se její kariéra pozastavila a na druhé olympijské hry se už nekvalifikovala.

Inge Sørensenová byla dánská plavkyně, která získala bronz v roce 1936. Bylo jí pouhých 12 let, když cenu vyhrála. Její úspěch se v Dánsku poprvé živě vysílal v rádiu.

Donna Elizabeth de Varonaová byla plavkyně. Na Římských hrách v roce 1960 se zúčastnila rozplavby závodu na 4 x 100 m. Díky tomu se stala nejmladší olympioničkou v této kategorii, bylo jí pouhých 13 let. I když zde zlato nezískala, obhájila si ho později v roce 1964 na olympiádě v Tokiu. Později se stala sportovní reportérkou a vášeň ke sportu předává skrz svoji nadaci pro rozvoj ženského sportu v USA.

Další dechberoucí příběhy českých olympioniků a olympioniček, kteří se do sportovních dějin už zapsali, i těch, kteří o to budou usilovat v průběhu letních olympijských her v Tokiu, můžete zdarma sledovat na www.czechteam.tv nebo ve stejnojmenné aplikaci.

Rodiče sportovci, synové buchtíci: Vyrovnat se s jinakostí dětí bylo těžké
Mistryně ČR v boxu Lenka Volejníková: Miminko pro mě není překážka!
Slavné sportující mámy vítězí i s malými dětmi! Podívejte se na video
Témata: Děti, Video, Sport, sportovci, Historie, medaile, olympiáda, OH2021, LOH21, Olympijské hry, Berlín, Obrazovka, Německo, Tokio, Příběh dětí, Amsterdam, Sportovní klání, Dánsko, Reportér, Olympionik, Olymp, USA, Czechteam, Klání, Vid, Sport na Heureka.cz