Maminka.czPodcasty

VIDEO: (Ne)kojení v porodnici: Maminky se jdou osprchovat a personál mezitím miminko dokrmí, popisuje některé praktiky odbornice

Tereza Víchová 13.  1.  2022
V devadesátých letech minulého století opouštělo porodnice 96 % plně kojených miminek. Dnes to jsou jen tři čtvrtiny, ačkoliv podpora kojení má být maximální. Podívejte se na video, kde koordinátorka Průvodce porodnicemi neziskové organizace Aperio Miloslava Kramná popisuje souvislosti. A rozhodně říká: „Bez souhlasu matky se s dítětem nesmí udělat vůbec nic!”

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Zkušenosti maminek jsou často tristní

Úroveň péče v porodnicích se pořád značně liší. Následující zkušenosti maminek nejsou bohužel třicet let staré, o to více ale alarmující:

„Kdykoli jsem potřebovala syna dát na chvíli do sesterny, abych si došla do sprchy, hned ve dveřích mi oznamovali, že když bude plakat, dokrmí ho.”

„Spolubydlící opouštěla porodnici a sestra jí dávala instrukce: Pije krásně, přibírá. Když mu jednou denně ‚šoupnete dokrm, bude ještě spokojenější.”

„Sestra mi nutila názor, že se má kojit po třech hodinách, jinak se bude dítěti špatně míchat mléko v břiše.”

„Ten tlak na dokrm byl stresující: Maminko, dítě vám hubne a žloutne…”

Polovina novorozenců je v porodnici dokrmována, stále se doporučuje kojení v intervalech: Zažily jste také to, co zjistil průzkum?

Dokrm by měl mít opravdový důvod

„Matka by měla být o všech zákrocích a vyšetřeních miminka informovaná," říká rozhodně Miloslava Kramná. „Bohužel se ale stává, že má třeba dítě na sesterně a vrátí se jí bez jejího vědomí dokrmené.”

Důvody pro dokrm by podle ní měly být lékařsky indikované a matka by s ním měla souhlasit. Diskutabilní není jen dokrm samotný, ale i čím a jak se miminko dokrmuje:

„Preferováno by mělo být mateřské mléko vlastní nebo popřípadě cizí matky, ne formule nebo dokonce glukóza. A dítě by nemělo být dokrmováno stříkačkou ani přes prst, ale ideálně z kalíšku nebo hadičkou u prsu matky.”

Jak jsou na tom porodnice s dokrmováním miminek?

Téměř polovina respondentek Průvodce porodnicemi Aperio (konkrétně 48 % v roce 2020) uvádí, že jejich kojenec byl během pobytu v porodnici dokrmován a dostal tedy jinou stravu než mateřské mléko matky.

Z porodnice odchází méně plně kojených dětí, v současné době je to 76 %, v polovině 90. let to bylo 96 % dětí.

Světová zdravotnická organizace přitom doporučuje plné kojení do 6 měsíců a kojení s postupným zaváděním příkrmu do 2 let. 

Průvodce porodnicemi Aperio je online dotazník, kde najdete například profily porodnic a můžete je porovnat, obsahuje reálné zkušenosti žen - https://pruvodce-porodnicemi.aperio.cz

Porodní přání? Nedokrmujte mé dítě

Málokterá žena předem počítá s tím, že by její dítě mohli bez jejího vědomí dokrmovat a ani ji nenapadne to zdůraznit třeba v porodním přání. Miloslava Kramná doporučuje předem zjistit co nejvíce informací o porodnici a hlavně se připravit na kojení - absolvovat kurz, mít u sebe kontakt na laktační poradkyni a při prvních potížích jí volat:

„V některých porodnicích je péče příkladná. Snaží se tu podporovat kojení, mají své laktační poradkyně, které chodí za maminkami do pokojů, mají své poradny v porodnici. Ale ne všude to tak je. Důležité je také vědět, že kojení se učí kojením a že by se nemělo polevit  při prvních potížích,” apeluje Miloslava Kramná. A má ještě jednou praktickou radu: nekupovat předem lahvičky, dudlíky a umělá mléka, odmítnout třeba i vzorky v porodnici.

Kde je hlavní viník menšího počtu plně kojených dětí? Jak je to s kojením v intervalech a co by Miloslava Kramná poradila každé mamince, aby se jí povedlo spokojeně kojit? Podívejte se na video, nebo si poslechněte podcast časopisu Maminka na všech dostupných platformách.

Témata: Podcasty, Miminko, Kojení, Mateřství, Péče o dítě a jeho výchova, Miminko, Porodnice, Matka, Maminka, Aperio, Formule, Vid, Průvodce, Porodnicemi, Mez, Děti, Miloslava Kramná

Video