Maminka.czMaminka v porodnici

VIDEO: Neonatolog o péči o předčasně narozené děti: Nejmenší dítě v Ústí mělo jen 360 gramů

Tereza Víchová 29.  12.  2022
S neonatologem MUDr. Ing. Martinem Pánkem z Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem jsme si povídali o předčasně narozených dětech. Jak vzpomíná na to úplně nejmenší, které bylo v jeho péči? Od kterého týdne u nich mohou maminky rodit? A co k předčasnému porodu nejčastěji vede?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Jaké bylo nejmenší ústecké miminko? „To byl dlouhý příběh. Bylo to před 11 lety, jmenovala se Kornelka a při narození vážila 360 gramů,“ říká neonatolog Pánek.

Perinatologické centrum

Od kterého týdne těhotenství tu mohou ženy rodit a co k předčasnému porodu nejčastěji vede? „Mohou u nás rodit od třiadvacátého týdne těhotenství a nejčastější příčiny jsou infekce u té maminky nebo třeba vysoký tlak u maminky, preeklampsie, takové mateřské komplikace, kdy se miminku už nedaří dobře,“ říká MUDr. Pánek.

Neonatolog Pánek: Ve střevním mikrobiomu dítěte po přirozeném porodu a po císařském řezu je zásadní rozdíl

Rodiče a děti

Jak se o předčasně narozená miminka starají jejich maminky? „Tady to není ani tak o velikosti toho dítěte. My maminky zapojujeme do péče od chvíle, kdy to jde a kdy si na to troufá maminka. V tomhle máme pokrokový personál, pokrokové sestřičky, které tu maminku do péče nenápadně vtáhnou. A v podstatě zhruba po týdnu je maminka schopná – nebo pod dozorem sestry – si sama dítě přebalit a postupně se přidávají další a další kroky. Pokud maminka o to stojí a hlavně cítí se na to, protože některé maminky se ze začátku hrozně bojí. Takže tam je potom vhodný zásah psychologů,“ vysvětluje MUDr. Pánek.

Speciální výživa

Je v něčem péče o předčasně narozené speciální? „Speciální je. Proti těm donošeným velkým miminkům je speciální v tom, že potřebují speciální výživu, třeba potřebují pomalu vtáhnout do života, protože od nich nemůžeme očekávat to samé jako od donošeného miminka. A v tomto nám pomáhá třeba v té speciální výživě používání některých prostředků ve smyslu probiotik, která donošeným miminkům nedodáváme. Dodáváme je těmto úplně maličkým. Jejich střevní trakt není osídlen bakteriemi, které bychom potřebovali. A je prokázáno, že to je zdravotně pro ně určitě lepší a mají menší infekční komplikace,“ říká neonatolog. 

Jak se změnila medicína u předčasně narozených dětí? Podívejte se na bonusový rozhovor z Ústí nad Labem.

Maminka v porodnici v Ústí nad Labem: Jak tu probíhá péče o předčasně narozené děti a maminky po porodu?

Maminka v porodnici

Vydáváme se za vás do porodnic celé České republiky, natáčíme tu videa, abyste viděli realitu, ptáme se na všechno, co vás zajímá. S námi si vyberete tu nejlepší porodnici.

Témata: Maminka v porodnici, Miminko, Porodnice, Nedonošená miminka, Nejlepší video, Ústí nad Labem, Předčasný porod, MUDr., Martin Pánek, Narozené dítě, Maminka, Ústí, Vid, Děti, Péče, BONUS