Maminka.czMaminka v porodnici

Porod po císařském řezu: Musíte znovu na císaře, nebo můžete rodit přirozeně? Podívejte se na video

Tereza Víchová 19.  3.  2024
Jednou císař, vždycky císař? Nebo je to jinak? Se seriálem Maminka v porodnici jsme natáčeli v Masarykově nemocnici v Ústí nad Labem, kde nám na otázky odpovídal MUDr. Pavel Gerych.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Musí maminky, které rodily císařským řezem, rodit stejně i při dalším porodu? „Rozhodně to tak není a nebývá to tak. Jeden císařský řez v anamnéze není rozhodně důvodem k dalšímu císařskému řezu. Pokud ten první císařský řez se nedělal kvůli nějaké indikaci, například ortopedické, oční, nebo z jiného důvodu, proč maminka nemůže podstoupit přirozený porod. Pak samozřejmě záleží na tom, jak se vyvíjí to druhé těhotenství, kontroluje se tloušťka jizvy po císařském řezu a kontroluje se také hmotnost miminka. Obecně je doporučováno rodit znovu císařským řezem, pokud hmotnost miminka přesáhne v tom druhém těhotenství 4 kg, někde je to 3900 g, ale prostě i tím se to řídí,“ vysvětluje  MUDr. Pavel Gerych, zástupce přednosty kliniky a vedoucí lékař Perinatologického centra Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem.

Průběh těhotenství

Mohou maminky během druhého těhotenství nějak ovlivnit, jestli půjdou znovu na císaře, nebo jestli budou moct rodit přirozeně? „To si myslím, že ne, že to asi moc ovlivnit nemohou. Možná některé císařské řezy, ty akutní, se můžou dělat i z toho důvodu, že tam není třeba s tou maminkou úplně dobrá spolupráce. A pokud se na ten druhý porod lépe připraví nebo jsou negativně motivované tím, že po tom prvním císařském řezu jim nebylo úplně dobře a i s tím miminkem měly větší problémy (nemohly se o něj tak brzo starat), tak pak jsou motivovány k tomu, aby porodily v klidu druhé mimino přirozeně,“ říká MUDr. Gerych.

A ovlivňuje to i psychika? Podívejte se na bonusový rozhovor z Ústí nad Labem.

Maminka v porodnici

Vydáváme se za vás do porodnic celé České republiky, natáčíme tu videa, abyste viděli realitu, ptáme se na všechno, co vás zajímá. S námi si vyberete tu nejlepší porodnici.

Témata: Těhotenství, Porod, Maminka v porodnici, Porodnice, Miminko, Císařský řez, Nejlepší video, Ústí nad Labem, Vid, Tloušťka, Maminka, BONUS, Pavel Gerych, MUDr.

Video