Maminka.czPodcasty

VIDEO: Potichu a rychle, nebo raději vůbec: Sex po porodu je často tabu téma. Psycholog říká, jak to vidí muži

Tereza Víchová 7.  7.  2022
Instagramový profil Tělo s příběhem se ptal svých sledujících, co je pro ně tabu téma. A odpovědi se shodovaly, posuďte sami: Po porodu nemám náladu na sex. Absolutní nechuť k sexu po porodu. Ztráta sebevědomí. Stydím se za své tělo… Co na to říká psycholog a kouč Vilém Urban? A jak to všechno vidí „mužské oči”?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

„Chlapi jsou především hravé bytosti. A sex jsou vlastně takové hrátky dospělých,” vysvětluje odborník, že obvyklá situace je po porodu na většině míst stejná: Žena po porodu má na různě dlouhý čas jen „jiné starosti” a muž se na budou obnovení sexuálního života těší více a dříve.

„Samozřejmě v nějaké rozumné době, poměry v rodině se po příchodu dítěte změní a je to zátěž a starost, která vyžaduje energii. Zpočátku tedy když usne dítě, usne s ním ráda žena, ale i muž,” říká Vilém Urban.

Kdy už…?

Po určité době – obvykle klasice v podobě šestinedělí – se ale doslova i přeneseně v těle muže hromadí hormony a eufemisticky řečeno slovy Viléma Urbana „muž klepe na pomyslnou bránu a čeká, jestli mu žena otevře”.

A tady mohou nastat kolize, protože šestinedělí je orientační termín. Žena se může na sex těšit stejně jako muž, ale pravidlo to není. Třeba má stále bolesti po poporodním poranění, za sebou pár probdělých nocí a třeba i poporodní splín. Sex je to poslední, co by ji napadlo. Běžné jsou pak útěky, uhýbací manévry a výmluvy.

Na sex ani pomyšlení, strach se jen zasmát? Inkontinence po porodu se týká třetiny žen. Dá se ale "vycvičit", říká trenérka

Hlavně mluvit

„Pro jakoukoliv situaci  sex po porodu nevyjímaje  platí, že nejhorší ze všeho je nevědět, na čem jsem,” zdůrazňuje Vilém Urban. „Než hledat zástupná komunikační témata a výmluvy je lepší říct vše tak, jak to je včetně upřímného 'necítím se na to'. ”

Pro muže je totiž nejhorší odmítání bez vysvětlení a také fakt, že neví, kdy takový stav skončí. Pokud vše trvá dlouho (což je pro každého relativní), muži se po nějaké době třeba uzavřou a o sex ztratí zájem (v horším případě ho hledají jinde), a dva novopečení rodiče tak třeba spíš než spolu žijí vedle sebe.

„Muž, který si vše bere hodně osobně, pak zažije velký zásah do sebevědomí a najdou se i případy, které vše řeší třeba v poradně i rok nebo dva po porodu,” popisuje Vilém Urban situace, které mohou nastat. 

Mezi námi žádné tabu není

Obvyklé ale naštěstí nejsou, a tak hlavní radou zůstává: „Komunikujte o všem, nestyďte se za nic.”

„V páru by si muž se ženou měli povídat o všem, nemělo by mezi nimi být žádné tabu. Když potíže i tak přerostu únosnou mez, je na čase vše řešit s odborníkem. Ale to je bohužel ještě stále opomíjená věc. Sice už spousta lidí chodí ke koučům nebo na firemní školení, ale u takto osobních věcí používáme formulku  'nejsem přece blázen’,” zamýšlí se Vilém Urban.

Jak vidí muž ženu po porodu? Jak moc je důležitý vzhled, který je u žen často zdrojem studu a odmítání sexu? A jakou má Vilém Urban hlavní radu pro všechny páry? Podívejte se na video.

Témata: Podcasty, Video, Porod, Láska a vztahy, Po porodu, Šestinedělí, Sex, Nejlepší video, Tělo, Tabu, trenérka, Vid, Rada, Vilém Urbana, Viléma Urbana, Psycholog, Manévr, Vilém, Sebevědomí, Nechuť