Maminka.czMaminka v porodnici

VIDEO: Prvotrimestrální screening – jak probíhá a proč se provádí?

Kombinovaný prvotrimestrální screening odhalí mnohé, mimo jiné upřesní i termín porodu. Jeho průběh jsme se seriálem Maminka v porodnici natočili v Nemocnici Slaný.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Je to jedno z nejdůležitějších vyšetření, která ženy absolvují na začátku těhotenství. Kombinovaný prvotrimestrální screening je důležitý pro určení termínu porodu, věnuje se genetickým rizikům a pozná ženy, které by mohly mít problém s nebezpečnou preeklampsií.

„První fáze je kolem 11. týdne těhotenství, kdy maminka přijde na odběr krve, kde se odebírají tři takové speciální látky z krve. Většinou nám stačí třeba prodleva týdne i několika dnů, abychom měli výsledky k dispozici. My si pacientku objednáváme mezi 12. týdnem a 13.+6. týdnem těhotenství na vyšetření. Provádíme ultrazvukové vyšetření, měříme těhotné tlak a vyzpovídáme ji. A podle všech výsledků, které se v tu danou chvíli dají do počítače, včetně té laboratorní části, pak můžeme odpovědět na důležité informace, které chtějí znát,“ říká MUDr. Markéta Matoušková, primářka Gynekologicko-porodnického oddělení Nemocnice Slaný.

Screening dovede odhalit tři nejčastější genetické vady s přesností až 90 %, nejznámější z nich je Downův syndrom. Na ultrazvuku se měří šíjové projasnění a přítomnost nosní kůstky miminka. Ideální výsledek nastávající rodiče uklidní do dalších dní a týdnů.

Genetické testy umí odhalit nejen Downův syndrom, ale také to, v čem bude vaše dítě vynikat

Určení pohlaví miminka a upřesnění termínu porodu

Co zajímá na prvotrimestrálním screeningu maminky? Vedle toho, zda je všechno v pořádku a nebude potřeba další specializované vyšetření, jednoznačně vede zvědavost ohledně určení pohlaví miminka. Rodiče odcházejí i s další důležitou informací, kterou si zapíší do kalendáře červenou barvou – upřesněním termínu porodu.

„Za nejpřesnější termín porodu je považován takový, kdy se určí temeno-kostrční vzdálenost plodu v průběhu prvního trimestru. My děláme to proměření poměrně přesně a takhle termín porodu určujeme,“ říká primářka.

Prvotrimestrální screening by mělo provádět certifikované pracoviště a lékař, který si obnovuje speciální licenci každý rok. Vybavení i možnosti jsou totiž stále dokonalejší a odborníci se průběžně školí.

Riziko preeklampsie

Určení rizika preeklampsie je složka, která se k prvotrimestrálnímu kombinovanému screeningu přidala jako poslední v řadě. „A my podle studií, které už nějakou dobu probíhají, víme, že ženy, které mají to riziko zvýšené, mohou od toho prvního trimestru začít užívat antiagregancia. Konkrétně se jedná o anopyrin neboli stacil, který berou až do 36. týdne těhotenství, a zjistilo se, že až v 80 % případů ta preeklampsie nemusí u těhotné propuknout. Takže to má velký význam a myslím si, že řada pracovišť takhle pacientky informuje a léčí,“ říká primářka.

Jak screening v 1. trimestru vypadá? A jak se pozná, jestli nastávající maminka čeká chlapečka, nebo holčičku? Podívejte se na video.

První screening v těhotenství. Co vás čeká a kdy a jak přesně vyšetření probíhá?

Maminka v porodnici

Vydáváme se za vás do porodnic celé České republiky, natáčíme tu videa, abyste viděli realitu, ptáme se na všechno, co vás zajímá. S námi si vyberete tu nejlepší porodnici.

Témata: Těhotenství, Porod, Maminka v porodnici, Nejlepší video, Slaný, Ultrazvukové vyšetření, riziko, screening, Markéta Matoušková, Skríning, Nemocnice Slaný, Vyšetření, Termín, Vid, Maminka, Důležitá informace